<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » CANON 20D宜家買唔買得過?
返回列表 回復 發帖

CANON 20D宜家買唔買得過?

哎.......
最後都唔係咁想買SONY DSC-R1,始終PRO DC都好似變化少o左d.
但DSLR又有20D同350D揀,不過玩上手又好似20D正好多,但貴成幾差o野.....
目標鏡頭兩支,10mm~20/22mm and 18/20mm~200mm.
希望有玩開單反朋友比d意見
不如玩5D啦, 一鑊過唔駛煩, 又有型, 但budget最小四皮野, body要成$28000,

自已感覺, 20D 淨係多1/8000秒 及 大ISO, 其他同350D差唔多

但如果加理直倒同閃燈就勁重!!  我依加用350D 加理直倒同閃燈影十幾張就要休息一陣....

我点解唔玩5D??
1.冇錢...遲d想換 HD Panel LCDTV, 我估要用4皮野
2.冇錢...影相唔係好大興趣
p.s. 我手瓜成16吋, 舉起部機兩分鐘都要停停....體力係一個重要因素
Originally posted by d228216 at 2005-10-25 13:48:
不如玩5D啦, 一鑊過唔駛煩, 又有型, ...
有16"都好勁o架啦

20D比350D多2個對焦點,1秒多拍2張,連拍有23張(不過用唔著)
宜家BODY大約1皮鬆d,連2支鏡+直度+閃光燈大約2皮.....

如果計相片質素我可能選擇R1,10MEGA CMOS唔係流,買DSLR主要原因其實係可以射遠d,呵呵
R1加TELE只有200mm,20D或350D用支200mm就有320mm了

5D唔考慮啦,太貴.

SAMPLE3張:

R1-Focal len: 43 mm, Shutter: 1/640 sec, Aperture: F8, Meter: 14.6 EV, ISO 160, RAW, Adobe Camera RAW

20D-Focal len: 55 mm, Shutter: 1/320 sec, Aperture: F11, Meter: 14.2 EV, EF-S 18-55 mm, ISO 200

350D-Focal len: 28 mm, Shutter: 1/250 sec, Aperture: F11, Meter: 14.8 EV, EF-S 17-85 mm IS, ISO 100

[ Last edited by AWU on 2005-10-25 at 02:40 PM ]
本人觉得20D吾错!作为准专业机,功能已经好完备架啦!
虽然20D同350D都是800W级别的,不过20D的CMOS同350D的是吾同级别的;另外虽然
350D的图像处理系统标榜是同20D一样的第二代系统,不过行内人都知道二者的计算方式
是不同的!所以20D比350D要贵!
新出的5D都是好也!不过吾是专业人事,根本用不到要把照片放大得太大,所以1000W级别
的分辨率是几乎无用武之地的!另外钱更加是一个问题!
买得20D就梗是上支“小白”啦!另外再加支广角的就OK啦!如果有钱的仲可以加上支24-70/F2.8
的!正到无得顶啊!
爽啊!
Originally posted by 心情 at 2005-10-25 22:55:
本人觉得20D吾错!作为准专业机,功能...
"小白"你是指CANON EF 70-200mm f2.8L USM嗎?

好像過萬元呢.....
Originally posted by AWU at 2005-10-26 05:51 PM:

"小白"你是指CANON EF ...
我啱用呀!  如果賣 3 4 千的話
Originally posted by d228216 at 2005-10-26 19:13:

我啱用呀!  如果賣 3 4 千的話
有支$1,450啱唔啱?
SIGMA APO Macro70-300mm F4- 5.6

SLD (Special Low Dispersion) 超低色散鏡片
這支APO微距變焦鏡涵蓋了中距離至300mm超遠攝鏡。前後鏡組均採 用了特殊低色散鏡片,矯正了超遠攝鏡常見的色散現象,無論在中距 以至遠攝範圍,光學表現及影像質素皆獲得巨大的改善。

微距攝影時放大倍率為 1:2  
設遠攝微距功能切換鈕,在焦距200mm最大倍率為1:2.9倍,300mm則高達1:2 倍。無論人像、動態、靜態或風景寫真,表現同樣出色。

鏡頭結構: 14 片 / 10 群
視角: 34.3 - 8.2 度  
光圈葉片數: 9 片
最小光圈: F22  
最近對焦距離: 150cm / 95cm(Macro mode)
放大倍率: 1:4.1 / 1:2(Macro mode)
濾鏡口徑: 58mm
體積 直徑: 76.6mm X 長度 122mm
重量: 550g

呢個價錢好似好抵玩,用o黎打雀打女都一流,甚至連飛機都.....
千四蚊 抵喎
Originally posted by d228216 at 2005-10-26 21:37:
千四蚊 抵喎
上網bid$700有找啦...哈哈
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 5932?aucview=search

咁買R1好定20D好呢? R1過兩日就無PACKAGE啦

[ Last edited by AWU on 2005-10-27 at 12:31 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » CANON 20D宜家買唔買得過?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。