<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » CANON 20D宜家買唔買得過?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by d228216 at 2005-11-1 13:56:
最好 canon 啦, sigma 我有支.... 70-300 又係新野..
係咪有APO果支?幾錢??

咁不如買個Canon Extender EF 2x啦

SIGMA 170~500
大概3K,飛機都走唔甩

[ Last edited by AWU on 2005-11-1 at 02:14 PM ]
500 又誇d.... 500*1.6=800 ???

個 canon 2x 放大鏡唔知二手幾錢??
Originally posted by d228216 at 2005-11-1 16:01:
500 又誇d.... 500*1.6=800 ???

個 canon 2x 放大鏡唔知二手幾錢??
大概$1,500
http://hk.f1.page.auctions.yahoo ... 9629?aucview=search
d兄,
有支EF 75-300mm USM係e-bay投緊,
連運費大概$1,200~1,300
唔知算唔算平
投野, 品質冇咩保證
Originally posted by d228216 at 2005-11-2 19:04:
投野, 品質冇咩保證
咁又係.....

你支長炮好唔好玩?
Originally posted by AWU at 2005-11-2 07:38 PM:

咁又係.....

你支長炮好唔好玩?
幾正.....但想再長d, 可惜長d光圈就細...
腾龙有支28-75/F2.8的都吾错,值得考虑!
或者CANON的“小小白”都可以,70-200/F4,5千几!
我個人意見:我覺得應該唔好買2X EXTENDER 首先光圈會細左兩級同埋唔係支支鏡o岩用
加上當f stop細過f/5.6(記憶中好似係....)部20d係對唔到焦......就算對到都會比平時慢
所以我認為買1.4x extender會比較好....
如果以上有錯請更正
另外,如果樓主想知道check lens price嘅homepage可以e-mail俾我:[email protected]
因為我唔想o係度提及其他論壇
Originally posted by alexkoala at 2005-11-7 17:04:
我個人意見:我覺得應該唔好買2X EXTEN...
無錯.
2X EXTENDER係Suggest for f2.8長炮用的.

alex兄唔駛太客氣喎,大家交流o下駛乜就住就住

[ Last edited by AWU on 2005-11-7 at 05:32 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » CANON 20D宜家買唔買得過?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。