<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 怎樣選
返回列表 回復 發帖
Originally posted by d228216 at 2005-11-4 17:28:

用得依兩部機, 鏡頭就唔用得 sigma 騰龍 果d cheap 野

Nikon 有最新 18-200mm 超聲波DC Lenes
Canon 有75-200mm 小白兔 + 18-50mm

NikonD2X $33,000
Canon5D $28000
Nikon 有最新 18-200mm 超聲波DC Lenes=Nikon DX VR 18-200 mm F3.5-5.6G Zoom

焦距: 18-200mm  
最大光圈: f/3.5-5.6
最小光圈: f/22-36
鏡頭結構: 16件12組(包括2片ED鏡片及3片非球面鏡片)
畫角" 76° - 8°
最近對焦距離: 0.5米
濾鏡尺寸(mm)" 72
直徑x長度" 77mm x 96.5mm (3.0 x 3.8 in.)
重量: 560克
提供配件: 72mm前蓋 (LC-72), 後蓋 (LF-1), 遮光罩 (HB-35), 軟袋 (CL-1018)
另購配件: 72mm濾色鏡

大約: HK$7,332

Nikon D2X + DX VR 18-200 mm F3.5-5.6G Zoom只係4皮野左右,無得頂,完全係燒銀紙配搭

[ Last edited by AWU on 2005-11-4 at 05:46 PM ]
>>Nikon D2X + DX VR 18-200 mm F3.5-5.6G Zoom只係4皮野左右,無得頂,完全係燒銀紙配搭

重未有燈, card, 乜也乜也...冇五皮唔駛諗

我全套都只係14000樓下
Nikon D2X

唯一choice! 鏡頭一流。
網上身份誰不『機密』?
Canon EOS 5D 連鏡頭o米底玩過Nikon D2X連鏡頭.
另想問Canon EOS 5D可唔可以用Nikon鏡頭,會唔會有問題呢?
Originally posted by in157bon at 2005-11-4 23:43:
Canon EOS 5D 連鏡頭o米底玩過Nikon D2X連鏡頭.
另想問Canon EOS 5D可唔可以用Nikon鏡頭,會唔會有問題呢?
唔可以
Originally posted by in157bon at 2005-11-4 11:43 PM:
Canon 原裝鏡亦唔弱, 唔駛用對家既
Canon 有75-200mm 小白兔 + 18-50mm是否全能鏡頭近拍遠拍也可以?
有冇長盡資料和圖片呀價錢大約多少呢.
Originally posted by in157bon at 2005-11-5 09:47:
Canon 有75-200mm 小白兔 + 18-50mm是否全能鏡頭近拍遠拍也可以?
有! 再詳盡的都有!!
但其實你有沒有考慮過你想買的鏡頭有甚麼用途?
還是好的就買?

PS: 一會12點半給你資料

[ Last edited by AWU on 2005-11-5 at 10:57 AM ]
Originally posted by in157bon at 2005-11-5 09:47 AM:
75-200 同 18-50 係2支鏡梨......

目前全能鏡頭 只有 sigma18-200 [我用緊] 同 Nikon 果支 {Nikon鏡係冇Canon接咀的, 不能直接用, 需然聽過有 Nikon <-> Canon 接咀Ring, 但冇人咁苯咁玩法.}
想問Canon EF 24-70mm F2.8L USM這枝鏡頭如何呢?好似話係Canon出最好既一枝.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 怎樣選

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。