<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 母親唔同意我拍拖可以點~??
返回列表 回復 發帖
Originally posted by BOYDWAN at 2005-11-7 06:51 PM:

好!非常好!難得公司比機...
咁你可唔可以話比我知你e+係邊~
我好耐搵唔到你~><~
我仲知我mama好唔like我成日唔係屋企訓~
我而加呢份工~
頭一兩個月一定唔好過~
我冇咩錢~
so好多時都去我女朋友家~
方便我第日回公司,再出街~
男女朋友有邊個唔想多d見面~??
我有時會偷偷地bring佢回家sleep~
正到好似小偷咁~
Originally posted by KKBoy at 2005-11-8 12:42:
我仲知我mama好唔like我成日唔係屋企訓~
我而加呢份工~
頭一兩個月一定唔好過~
我冇咩錢~
so好多時都去我女朋友家~
方便我第日回公司,再出街~
男女朋友有邊個唔想多d見面~??
我有時會偷偷地bring佢回家sleep~
正到好似小偷咁~
其實你們這代同我們那代人的思想同道德觀好不同。  所以我成日叫大家學懂用不同角度去看事,不要只從自己角度看。

從你的角度看,你去女朋家可以多見女友,方便我第日回公司,再出街。 當然有你的道理。 但你有否用你的家人角度去看事情?

但從你家人眼中,你們未結婚,成日一起過夜,不似樣、無規矩。 仲成日想見到見不到你,你放工後就與女朋友一齊,去完街又返別人家。  

你們的行為其實惡化了你女友在你家人眼中的形象。  當然我明白現在很多拖友都如此,但你要知如果你媽是真的對她不滿,又真的如我估計般有潛在覺得被分了兒子的話,你的行為會令家人更不滿。  這會更難改變現況。 他們會更多借口如你的女朋不正經等。

所以解決方法是先減少在外留宿,先改善你的未來婆媳糾紛先。
網上身份誰不『機密』?
我都明白佢地點諗~
但有時好難控制/.\
Originally posted by KKBoy at 2005-11-9 23:09:
我都明白佢地點諗~
但有時好難控制/.\
知易行難是事實,但要有目標。有目標才有動力。你想改變現況就要去做。

不要給自己借口,你兒時未讀書前,連字都不懂,但你現在不單懂,還懂上網,對嗎?

[ Last edited by 機密 on 2005-11-10 at 02:01 AM ]
網上身份誰不『機密』?
我知佢地點諗,你18咋,雖然成年人,但人生經驗不足,講實話,如果我係你家長,我都唔like,因為你經濟基楚都未穩定,拍多好大開支,而且你個年紀根本唔可以叫成熟,你要知道,家長永遠都當你係小朋友,所以即使你結左婚都係會咁,就你情況黎講,人工又唔係多,你自己搵錢都未必養得起自己,仲要拍拖,你媽唔擔心就假啦,唔係話結婚先大開支,拍拖仲中開支呀,而且d港女對物質咁大需求,你供應得到咩? 而且男人應該以事業為重,呢個係傳統觀念,講得難聽d,你現在自己都養唔起自己,仲話拍拖
Originally posted by greatzelda at 2005-11-10 15:12:
我知佢地點諗,你18咋,雖然成年人,但人生經驗不足,講實話,如果我係你家長,我都唔like,因為你經濟基楚都未穩定,拍多好大開支,而且你個年紀根本唔可以叫成熟,你要知道,家長永遠都當你係小朋友,所以即使你結左婚都係會咁,就你情況黎講,人工又唔係多,你自己搵錢都未必養得起自己,仲要拍拖,你媽唔擔心就假啦,唔係話結婚先大開支,拍拖仲中開支呀,而且d港女對物質咁大需求,你供應得到咩? 而且男人應該以事業為重,呢個係傳統觀念,講得難聽d,你現在自己都養唔起自己,仲話拍拖
呢d都不是重點!
網上身份誰不『機密』?
我從沒有問佢地拎錢比我女朋友洗~
我女朋友唔係o個d洗錢洗好多的人~
佢人個好節儉的人~
e.g
佢買3比自己唔會買咩咩名牌~
但買比我丫佢細佬丫佢婆婆丫就會~
仲有佢從沒有問過我拎一分一毫~
我到現在為止~
只係想我屋企人同意~
Originally posted by KKBoy at 2005-11-12 22:04:
我從沒有問佢地拎錢比我女朋友洗~
...
所以我說greatzelda所講的不是重點,你只要像我及Boy只所講的做好本份及溝通就早晚水到渠成! Good luck
網上身份誰不『機密』?
boy~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
你點解好似失左蹤咁ge~???????????????
我想搵你一直都搵唔到~~~~~~~~~~~~~~~~~

機密兄~
多謝你一直咁樂意解答我ge問題~

boy~
見字請回
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 母親唔同意我拍拖可以點~??

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。