<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » Yahoo NBA FL( 26FUN League ) - TRADING ROOM
返回列表 回復 發帖
Originally posted by Xtravagant at 2005-11-5 14:06:
#1  Yahoo NBA FL( 26FUN League ) - TRADING ROOM

所有有關YAHOO! NBA交易響呢個版 post. 其他疑問/遊戲討論則在這裡: http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=86910&fpage=1

吾知大家鐘吾鐘意?
唔係話呢個 Trading Room 版唔好,只係我有啲懷疑大家會唔會真係分開兩個版傾啫
Originally posted by 艾力克 at 2005-11-7 19:16:

一來已經有好多同位置o既球員
二來唔想買後備
始終覺得正選就算打得唔好,機會都會多d

秋兄淨係搞自己隊波
offer 個 trade 俾佢咁耐都唔覆我
你個 offer 都係唔夠吸引,H. Turkoglu 雖然响嚟緊幾個禮拜 G. Hill 缺陣嘅時候上陣時間會多啲,但係長遠嚟講有無正選都未知;S. Parker 雖然有不穩定因素,但係 LA Laker 依家 PG 個位等人用﹙同我一樣 ﹚,短時間內佢都應該會係正選,加上佢係一個 G﹙即係可以打堆 PG 個位﹚,無疑可以增加我隊波佈陣嘅彈性。

GF 依家我就已經有兩個,唔係咁需要。不如你睇下其他人想唔想要 H. Turkoglu 啦,打 GF 嘅球員响呢個 game 其實幾好用﹙不過 G 就更加少有﹚,可能有其他人會鍾意。

Anyway,你呢個 offer 其實幾唔錯,只不過我有其他考慮啫,好希望遲啲可以同你成功 trade 到人啦。

p.s.  唔好話我淨係搞自己隊波唔理你啦,我呢幾日唔得閒無上嚟啫
Originally posted by 艾力克 at 2005-11-7 23:23:

pending trade呀
唔知係咪要等1日...

唔知個league set左d乜??
其實之前我都有解釋過,同堆呢個係 default setting,唔係我特登 set 嘅。
Originally posted by 秋葉林 at 2005-10-7 21:29:
球員轉換

球員轉換的方法主要有三種:Trading Player、Free Agent及Waiver

Trading Player是指球隊與球隊之間進行球員交換。提出交易的一方,可向對方提出球員交換的條件﹙可以一個球員轉幾個球員,但需同時決定放棄哪幾個現有球員﹚。收到offer的一方,可直接reject有關offer,或者係提出counter-offer。如果offer提出後10日內無人回應,offer會自動取消。

如果雙方同意有關交易,一項pending trade會在板內對外公佈,如在兩天內有四個或以上嘅領隊反對有關交易嘅話,個trade亦會告吹。如果最終交易完成,兩隊將會响兩日pending period後嘅24小時內得到相關球員加盟。此外,每隊唔可以同時存在五個以上的pending trades。

Free Agent是指現時沒有球隊選用嘅球員,任何領隊可以隨時邀請加盟,先到先得且可以即簽即用,毋須等待什麼pending period或waiver period。

Waiver是指剛被其他球隊放棄的球員,在被放棄的兩天內其他球隊可以提出邀請,但係球員會加盟哪一隊球隊要响兩日嘅waiver period之後先知道。如果多過一支球隊向同一個Waiver招手,就要睇waiver priority list哪一隊球隊排得較先。

講到waiver priority list嘅釐訂方式,就要提一提季前嘅選秀﹙live online draft﹚。响完成選秀之後,waiver priority list嘅次序會與季前選秀嘅次序剛好相反,即係季前選秀排最尾果隊,可以獲得最先選取waiver嘅權利,但係當用完呢個優先權之後,就會自動排到waiver priority list嘅最尾。
Originally posted by 清揚 at 2005-11-8 00:00:

秋兄太慳我才不與他交易,so 明醒件正野你~
我又唔係好覺得自己慳喎,計唔啱條數咪唔 trade 囉,無話無咗邊個唔得啫。

反而我好同意 Xtravagant 同 艾力克嘅見解,個 league 嘅 turnover rate 實在太高喇,我都係覺得啖定有錢剩,一動不如一靜
Originally posted by 清揚 at 2005-11-8 07:48:

你記得Nash+Miles Trade T.Parker+西蒙斯呢件事嗎~haha~
點解我要系呢個Trade上年唾駕你呢?

T.Parker得分力雖與Nash不相伯仲,但助攻力卻略遜數分,此為我Reject你的首個原因.
Miles Trade 西蒙斯表面上有數,但卻完全彌補不了Nash離去的損失~
我無話 T.Parker 好過 S. Nash 呀,關鍵係你覺得 B. Simmons 彌補不了 S. Nash 離去嘅損失,我覺得 D. Miles 嘅不穩定性需要 S. Nash 作補貼,就係咁簡單咋嘛。雙方達唔到共識咪唔傾住囉,呢家嘢真係普通到無得再普通,話唔定遲下可以再傾過又或者响第二個 trading offer 上再傾啫,都唔明點解你咁在意呢單嘢,唔通你其實好想促成呢個 trade ?? 你再係咁樣我真係好難再同你有得傾。

哦!! 你就可以擺到明話自己隊波唔收容傭才,係咁 turndown 人哋啲 offer 都無事,同我傾唔成一次咁大把就話我慳 ...... 個 offer 唔啱你心水就話人哋侮辱你智慧,就連人哋啲 offer 自己覺得唔值都大大聲話唔係等價交易,家家有求啫,唔洗咁睇唔開呀嘛。
Originally posted by fantesticming05 at 2005-11-10 17:51:

唉.............睇黎都係冇計, 不過我唔想換走R.Davis ~
如果 T.Ford + R.Lewis, 你點睇 ???

[ Last edited by fantesticming05 on 2005-11-10 at 05:59 PM ]
不如我都加入戰團,唔知 fantesticming05兄對 E. Okafor + J. Rose / B. Simmons 有無興趣
Originally posted by fantesticming05 at 2005-11-10 18:58:

我想2個換你個S. Marion ................... 唔知得唔得呢 ?
暫時 S. Marion、J. O'Neal 同 A. Jamison 係非賣品,其他嘅都可以有得傾,當然想 trade T. Parker 同 R. Allen 要星級球員至有得諗。

其實我隊波只得三個 Center,E. Okafor 又係較為有實力嘅一個,俾得呢個 offer 你都唔好話我唔大犧牲。不過見你真係無 PF 咁慘,咪睇下有無得傾囉。 E. Okafor 嘅近況係唔太好,但係我都有信心佢遲下應該都唔差,不妨諗下呀。
Originally posted by fantesticming05 at 2005-11-10 19:43:

我知...........我唔係唔想換佢 ~...
咁唔知 E. Okafor + T. Parker + J. Rose / B. Simmons,有無機會換到 R. Lewis + T.Ford + M. Redd / A. Harrington 呢

當然如果係俾 M. Redd 我嘅話,就用 B. Simmons 嚟換呢,我唔係好想同時間有 3 個公鹿嘅球員
Originally posted by fantesticming05 at 2005-11-10 20:32:

如果咁樣...............我rebound冇增加,相反 assist 仲會低左..........
咁如果R.Lewis + M. Redd 換 E. Okafor + T. Parker ~
唔知咁樣有冇可能呢 ???
我唔夠 PG 用喎,又得番 3 個 Center,要諗諗先

p.s. 我個 offer 你籃板無增加 ???

[ Last edited by 秋葉林 on 2005-11-10 at 08:46 PM ]
Originally posted by fantesticming05 at 2005-11-10 20:46:

PG 我有好多............我add個J. Williams
熱火正選, 你是但add個2打6就ok ~
今次冇理由推我黎掛 ~
我隊波好似無乜 2 打 6 喎,好唔好咁樣:
E. Okafor + T. Parker + J. Rose + B. Simmons,換
R. Lewis + J. Williams + M. Redd + A. Harrington

係就係大動作咗少少,不過無計啦
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » Yahoo NBA FL( 26FUN League ) - TRADING ROOM

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。