<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » Yahoo NBA FL( 26FUN League ) - TRADING ROOM
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 艾力克 at 2005-11-7 23:23:

pending trade呀
唔知係咪要等1日...

唔知個league set左d乜??
其實之前我都有解釋過,同堆呢個係 default setting,唔係我特登 set 嘅。
Originally posted by 秋葉林 at 2005-10-7 21:29:
球員轉換

球員轉換的方法主要有三種:Trading Player、Free Agent及Waiver

Trading Player是指球隊與球隊之間進行球員交換。提出交易的一方,可向對方提出球員交換的條件﹙可以一個球員轉幾個球員,但需同時決定放棄哪幾個現有球員﹚。收到offer的一方,可直接reject有關offer,或者係提出counter-offer。如果offer提出後10日內無人回應,offer會自動取消。

如果雙方同意有關交易,一項pending trade會在板內對外公佈,如在兩天內有四個或以上嘅領隊反對有關交易嘅話,個trade亦會告吹。如果最終交易完成,兩隊將會响兩日pending period後嘅24小時內得到相關球員加盟。此外,每隊唔可以同時存在五個以上的pending trades。

Free Agent是指現時沒有球隊選用嘅球員,任何領隊可以隨時邀請加盟,先到先得且可以即簽即用,毋須等待什麼pending period或waiver period。

Waiver是指剛被其他球隊放棄的球員,在被放棄的兩天內其他球隊可以提出邀請,但係球員會加盟哪一隊球隊要响兩日嘅waiver period之後先知道。如果多過一支球隊向同一個Waiver招手,就要睇waiver priority list哪一隊球隊排得較先。

講到waiver priority list嘅釐訂方式,就要提一提季前嘅選秀﹙live online draft﹚。响完成選秀之後,waiver priority list嘅次序會與季前選秀嘅次序剛好相反,即係季前選秀排最尾果隊,可以獲得最先選取waiver嘅權利,但係當用完呢個優先權之後,就會自動排到waiver priority list嘅最尾。
Originally posted by 清揚 at 2005-11-7 11:19 PM:

願以C. Kaman Trade HAYWOOD,希望能冰釋前嫌la
(等你好消息)
暫時來講我仲未有足夠信心用HAYWOOD換KAMAN 2個原因:

1) 平均上場時間: HAYWOOD 30+mins KAMAN 25mins+
如果KAMAN出場時間得20幾mins, 那麼同後備沒什麼分別 agree?

2) 籃板 同 BLOCK HAYWOOD 比 KAMAN 多

我呢個trade無非系想平行下我team既出場機會. 所以我吾系好急. 比我看多幾個game of KAMAN 得嗎.

到時再交易還未遲 ok? 希望你吾好誤會,我知你呢次好有誠意...

只是我自己還未夠堅決.

[ Last edited by Xtravagant on 2005-11-7 at 11:51 PM ]
Originally posted by Xtravagant at 2005-11-7 23:49:

暫時來講我仲未有足夠信心用HAYWO...
考慮下先low,但........希活出場時間雖比加文多,但表現卻只略勝少許~
成名於2005-3-26的EF前
'性版討論區"
現活躍於[真‧頑童俱樂部]
Originally posted by 秋葉林 at 2005-11-7 11:27 PM:

你個 offer 都係唔夠吸引,H. Tur...
哈哈..
sor呀,因為真係太心急想簽佢番黎喇

係喎,睇番原來你都係得2個 PG,你同我都一樣咁需要佢

咁你有冇睇岩我邊個球員呀?
我想要你o既...
A. Jamison (Was - SF,PF)
E. Okafor (Cha - PF,C)
S. Parker (LAL - PG,SG)

你諗下我有冇d咩人可以trade倒佢地?
Originally posted by 艾力克 at 2005-11-7 23:56:

哈哈..
sor呀,因為真係太心急想簽...
秋兄太慳我才不與他交易,so 明醒件正野你~
'性版討論區"
Originally posted by 清揚 at 2005-11-7 11:54 PM:

考慮下先low,但........希活出場時間雖比加文多,但表現卻只略勝少許~
所以呢個TRADE我吾會REJECT住.
萬一KAMAN呢幾場打出 15分 10個籃板既成績, 到時你會想'宿'都未定.

good night everyone.
Originally posted by Xtravagant at 2005-11-8 00:01:

所以呢個TRADE我吾會REJECT住.
萬一KAMAN呢幾場打出 15分 10個籃板既成績, 到時你會想'宿'都未定.

good night everyone.
我覺得艇仔不重視KAMAN,so放棄佢
'性版討論區"
Originally posted by 清揚 at 2005-11-8 00:00:

秋兄太慳我才不與他交易,so 明醒件正野你~
我又唔係好覺得自己慳喎,計唔啱條數咪唔 trade 囉,無話無咗邊個唔得啫。

反而我好同意 Xtravagant 同 艾力克嘅見解,個 league 嘅 turnover rate 實在太高喇,我都係覺得啖定有錢剩,一動不如一靜
Originally posted by 秋葉林 at 2005-11-8 00:42:

我又唔係好覺得自己慳喎,計唔啱...
你記得Nash+Miles Trade T.Parker+西蒙斯呢件事嗎~haha~
點解我要系呢個Trade上年唾駕你呢?

T.Parker得分力雖與Nash不相伯仲,但助攻力卻略遜數分,此為我Reject你的首個原因.
Miles Trade 西蒙斯表面上有數,但卻完全彌補不了Nash離去的損失~
'性版討論區"
Originally posted by 清揚 at 2005-11-8 07:48:

你記得Nash+Miles Trade T.Parker+西蒙斯呢件事嗎~haha~
點解我要系呢個Trade上年唾駕你呢?

T.Parker得分力雖與Nash不相伯仲,但助攻力卻略遜數分,此為我Reject你的首個原因.
Miles Trade 西蒙斯表面上有數,但卻完全彌補不了Nash離去的損失~
我無話 T.Parker 好過 S. Nash 呀,關鍵係你覺得 B. Simmons 彌補不了 S. Nash 離去嘅損失,我覺得 D. Miles 嘅不穩定性需要 S. Nash 作補貼,就係咁簡單咋嘛。雙方達唔到共識咪唔傾住囉,呢家嘢真係普通到無得再普通,話唔定遲下可以再傾過又或者响第二個 trading offer 上再傾啫,都唔明點解你咁在意呢單嘢,唔通你其實好想促成呢個 trade ?? 你再係咁樣我真係好難再同你有得傾。

哦!! 你就可以擺到明話自己隊波唔收容傭才,係咁 turndown 人哋啲 offer 都無事,同我傾唔成一次咁大把就話我慳 ...... 個 offer 唔啱你心水就話人哋侮辱你智慧,就連人哋啲 offer 自己覺得唔值都大大聲話唔係等價交易,家家有求啫,唔洗咁睇唔開呀嘛。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » Yahoo NBA FL( 26FUN League ) - TRADING ROOM

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。