<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » Yahoo NBA FL( 26FUN League ) - TRADING ROOM
返回列表 回復 發帖
Originally posted by Xtravagant at 2006-1-9 13:39:

一味射,射,射~人地又有番甘上下FG...
見你講開呢個話題,我又不妨問下大家嘅觀感。

大家覺得呢 9 項統計數字嘅選擇點樣,加多啲乜同減少啲乜會好啲,或者可以响出年個 league 度調整下﹙係唔係仲係我攪都好﹚

先回應 Xtravagant 嘅意見,增加 FGM 呢一項統計確實可以提升射手嘅重要性,我開 league 之前都曾經諗過,但係可能衍生以下問題,所以最終都無用到:

1.        加多一項統計之後就變成 10 個統計數字即係雙數嚟,為免經常出現打和賽果﹙特別係季後賽果陣﹚,有需要增加第 11 個統計數字,但係第 11 個統計數字真係好難揀
2.        曾經諗過嘅統計數字仲有 Minutes Played 、 Free Throws Made 、 Assist/Turnover Ratio 、 Personal Fouls 等等。用得 FGM 通常都會計埋 FTM ,但係兩樣計晒又驚會過份地對射手有利,你都知有啲 C 場場都已經得果幾分,仲要蝕埋 FGM 同 FTM 咪好傷。
3.        太多嘅統計數字會令個 league 好複雜,依家用緊果個係 default setting 嚟嘅,感覺上好似會平均啲
4.        反而我覺得個 league 嘅球隊數目仲可以 set 多啲。初時擔心會有太多 inactive player,所以特登 set 少啲隊數。 So far 個 league只係得一個植物人,其實已經唔錯。但係,既然我哋已經 work out 咗套處理 inactive player 嘅法則,如果真係可以成功落實嘅話,出年又真係未必需要太擔心啲 inactive player 喎
5.        比較起過去幾年,我覺得今年識到嘅 nba 球員好似少咗,主要係因為隊波好早已經夠球員用,根本唔需要去發掘果啲工兵球員﹙回應清揚兄嘅批評,唔係我唔識欣賞佢哋,而係今年個 setting 根本唔需要太多工兵球員﹚。好多 manager﹙例如 shut 同我﹚成日都覺得 fa 入面有太多好球員但係唔知放棄邊個嚟簽,好似 J. Posey、E. Griffin 同 A. Nocioni 呢啲又有 3pts 又有 blk 嘅球員,俾著以前簡直當佢哋係寶啦,點會好似依家咁唔係嫌出場時間唔夠多,就嫌人哋射波唔夠準,呢個好明顯係球隊數目太少嘅結果。

有意見嘅不妨發表一下

[ Last edited by 秋葉林 on 2006-1-9 at 02:36 PM ]
咪就係因為你之前話射手無用,所以咪俾我簽晒囉:R. Allen、J. Williams、M. Redd、R. Lewis、D. Marshall ……

J. Williams你要唔要呀,佢話晒都有 2.4 個 3 pts 一場。你咁多 ast 要嚟賣呀,啱晒啦
Originally posted by 艾力克 at 2006-1-9 16:31:

how about turnover and shooting %?

我隊波o係高峰時都係嬴倒7分, 秋兄都係
出嚟認下叻先,暫時一週對賽成績最好係我,贏到 7 : 1 即係 7.5 場
喂 !! 埋嚟睇,埋嚟揀囉喂 !!

有 3 pts 賣, J. Williams、D. Marshall、A. Harrington、A. Jamison 任揀,啱嘅出個價嚟睇下 …… 不過要快, 1 月 17 日之後個 league 會暫停 trade 人,攪掂之後可能係兩個世界
Originally posted by 艾力克 at 2006-1-9 16:54:

我要你 jamision, 你要我邊個?
不如你出 offer 啦,唔係一陣又俾人話我個 offer 弱智﹙我好小氣嫁﹚

你知我要乜嘅, ast 同名氣囉
Originally posted by 艾力克 at 2006-1-9 17:11:

redd + jamision v wally + odom?
redd 唔係好想放,odom 就唔係好想要

我想問下 …… 真係只係想問下

J. Williams、A. Harrington、A. Jamison 換 L. James 加兩個二打六有無得諗

P.S. 等我又學下人壯士斷臂先
Originally posted by 清揚 at 2006-1-9 17:01:

兄台,每場1個3pts止唔到咳喎
J. Williams、D. Marshall、A. Harrington、A. Jamison 四個加埋每場有 6.4 個 3pts 喎,當佢一個禮拜打 3 場波,成19.2 個3pts ,隨時剩係佢哋四個都夠贏,有本事你咪一次過簽晒佢哋番去囉
Originally posted by 艾力克 at 2006-1-9 17:21:

J. Williams、A. Harrington 冇興趣
and 我已經有3個好好好 pg 喇
你個offer好d我都會考慮o既, 不過一定唔係依個offer
都係問下嫁咋 ......

如果係 M. Redd、A. Harrington、A. Jamison 換 L. James、W. Szczerbiak 加一個二打六又有無得諗
Originally posted by 清揚 at 2006-1-9 17:33:
大帝爭奪戰~
大帝值唔值J. Williams、A. Harrington、A. Jamison真系見人見至~^^
我嘅價值觀真係好少同你咁一致
大家又唔駛咁開心,我都係問下啫,就算艾兄答應我都未必一定會 trade,條數我都仲未計清楚,只不過係開個話題俾大家傾下啫

不過,真係成事果陣又唔駛大驚少怪喎
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » Yahoo NBA FL( 26FUN League ) - TRADING ROOM

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。