<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 救命!!!!!!!電腦有問題,dos一棟棟花哂....高手請入黎....
返回列表 回復 發帖

救命!!!!!!!電腦有問題,dos一棟棟花哂....高手請入黎....

救命呀...

係yahoo玩玩下桌球,突然個mon熄左,初時以為電腦重新開機,點知係個mon冇畫面...
跟住我restart部機,個dos花左,入唔到window,但係入safe mode又冇事喎,跟住我將部機format左,入到window,但係個dos仲係花,情況沒有好轉

點解會咁呢?
係咪因為底版問題?定係window有問題?
有冇解決方法?
請指教...
我諗係 hardware 問題,
一係底版/display card 過熱, 一係底版/display card 就死 >"<
Originally posted by Nogard at 2005-11-13 09:37 PM:
我諗係 hardware 問題,
一係底版/display card 過熱, 一係底版/display card 就死 >"<
我發現係display card....我囉左佢出黎, 轉用on-board display...就無事...
咁係咪即係display card 問題=.=?我買左一個月幾ja....><forsa px6600 256mb ddr pci-e...
Originally posted by chong_lau at 2005-11-13 09:43 PM:

我發現係display card....我囉左佢出黎, 轉用on-board display...就無事...
咁係咪即係display card 問題=.=?我買左一個月幾ja....><forsa px6600 256mb ddr pci-e...
99% 係超頻問題
Originally posted by d228216 at 2005-11-13 10:57 PM:

99% 係超頻問題
我無整過d咩...但部機自己把cpu2.66推去2.78左右...
我依家應該點做?
Originally posted by d228216 at 2005-11-13 10:57 PM:

99% 係超頻問題
咁我個display card 其實有冇事?
我應該點搞返好佢呀/___\?

help me plz!
板主...你幾時得閒應我呀><"
係唔係喺你自己超咗CPU之後發生架。

若係咪試下將CPU降返2.66,再睇下點

試下喺DOS 打mode co80

又或 #9 講到換過個DRIVER。

D兄又係,又唔講埋點降頻或解決方法。==""

[ Last edited by gergermen on 2005-11-15 at 11:44 PM ]
safe mode 無事會唔會係driver 問題呢
BIOS load default 一次睇下仲會唔會花~
我覺得如果你裝windows o個個text mode 畫面無事張 display 就未都會有事
你format 左一次再裝過係咪又用番同一個driver 呢?
無人回就唔再貼~
Originally posted by YIP at 2005-11-15 11:32 PM:
safe mode 無事會唔會係driver 問題呢...
但我將display card 囉左出黎...轉用on-board display..問題就無左啦...我依家將個display 俾左個fd 試下...睇下係佢部機有冇問題...
如果係driver問題..我係咪format 果陣將windows 裝去第度試下?

唔該晒你既幫忙~!!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 電腦區 » 救命!!!!!!!電腦有問題,dos一棟棟花哂....高手請入黎....

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。