<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 火箭...........
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 甘國武 at 2005-11-23 06:39 AM:

對呀,當時要命真係太柔太軟啦,一點主宰性都無.....
或者咁講,比你選,你想有沙邦尼斯定伊榮?我就選伊榮啦~
咁又唔係咁講呀,如果搵奧拉祖雲同伊榮比,我又會揀"阿媽早晨"喎,所以唔應該咁比,其實打center位無話一定要好似o`neal咁下下爆到人9彩先算係一個center,學版主講,場場咁體力化咁去打波,姚明仲要係亞洲人,天生就比黑人既力量小左d,咁爆落去,佢到三十歲既時候仲點係nba生存?好似渣巴,張伯倫呢d點解可以打咁耐,因為佢地唔係一味爆人, 7 呎幾係你前面做天勾,你點block落來?所以有人講得岩,yao同伊榮根本唔同飯數,咁教落去,真係怕佢壞左姚明。
Originally posted by joe159357 at 2005-11-23 03:13 AM:
火箭而家係西岸最尾,mo t-mac火箭根本就係垃圾,
成日都話"要命"幾勁!幾勁!t-mac 傷左mo上果幾場
火箭都輸晒,完全支撐唔到.仲差d比個大三元你睇(失誤9次)
上一季一場失誤成10次,佢人生第一個大三元都幾好笑=.=
所以你就知道就算yao一個打十個,無人分波比佢,一樣死,無左t-mac,其他隊友係到夢遊,你都唔怪得yao,開季到依家,無t-mac既比賽,我相信無人會否定yao係火箭打得最好既一個。
Originally posted by 王晶 at 2005-11-23 01:43 PM:
咁又唔係咁講呀,如果搵奧拉祖雲同...
但要命就係軟得滯,做唔到奧拉祖雲啦!
如果唔係伊榮教佢得硬,佢最多咪似戴域、沙邦尼斯等歐洲中鋒咁
可能你己經滿意啦,但我唔得~
183cm、70kg
膚色偏黑、戴眼鏡
熱愛朝鮮及台灣文化
搵人教下要命防守啦,佢既身型起碼要有每場 10 個防守籃板,4 個封波,年中食番幾次大三元、大四喜就差唔多!
Originally posted by Chenjinnan at 2005-11-23 05:45 PM:
搵人教下要命防守啦,佢既身型起碼要有每場 10 個防守籃板,4 個封波,年中食番幾次大三元、大四喜就差唔多!
中鋒好難大三元、大四喜
但10.0r+2.5blk既要求好正常
可惜佢只有8.0r+1.9blk......
183cm、70kg
膚色偏黑、戴眼鏡
熱愛朝鮮及台灣文化
Originally posted by 甘國武 at 2005-11-23 06:04 PM:

中鋒好難大三元、大四喜
10.0r+2.5blk係超級中鋒的要求,你睇現今中鋒中
得O'Neal有e個能力,但老la,e兩季能力下跌
所以你就知道就算yao一個打十個,無人分波比佢,一樣死,無左t-mac,其他隊友係到夢遊,你都唔怪得yao,開季到依家,無t-mac既比賽,我相信無人會否定yao係火箭打得最好既一個。
但打左四季都都表現唔到一dd霸氣,一個技規都mo
發下老皮la...

[ Last edited by joe159357 on 2005-11-23 at 09:34 PM ]
Originally posted by 甘國武 at 2005-11-23 06:04 PM:

中鋒好難大三元、大四喜
nba 一共有四位球員得過大四喜, 其中兩位係 david robinson 同埋 hakeen olajuwan, 尤其 dream d 偷波, 封波o既能力都好強, 絕對有能力得"五雙", robinson 偷波就差少少, 但封波都有雙位數 (該場)
我係指淨防守籃板要有 10 個,未計進攻籃板‧‧‧
(台灣朋友對火箭的看法)

火箭的問題,簡單的說就是教練Jeff Van Gundy的帶隊方式。

中視周日轉播所邀請的球評朱彥碩說過一句話,非常貼切...

「你不得不佩服Van Gundy,他就是有辦法把球賽打的這麼難看...」

他太過強調防守,再好的scorer在他手中打起球來都變的礙手礙腳

早期尼克的A.Houston,火箭初期的S.Francis、C.Mobley 都是很明顯的例子。

雖然目前T-Mac是受傷狀態

但嚴格說來火箭並不缺乏得分手

只是在防守至上的Van Gundy隊伍裡,這些人就變的不會打球了。

現在媒體的矛頭除了指向姚明外,另一波則是指向Van Gundy

以目前火箭的3W9L、西區墊底的優異成績

他絕對有希望成為今年第一個捲鋪蓋走路的教練。
(台灣朋友對火箭的看法)

導致火箭戰績不佳
也說他所帶的球隊進攻不行
我只想說這些人真的是馬後砲大將  
當初找來范甘迪是為了什麼?
大家都知道他出於防守名門
找他來就是要以防守為基礎建立球隊
現在說他不會進攻?
現在是在幹嘛?欲加之罪?過河拆橋?
也有許多人(記者、球評)提出自己的看法
說火箭該如何改進
說實在的,這些人想得到的,堂堂NBA的教練會不知道?
說句不客氣的:你要比他行,火箭教練怎麼不是你?
想當然也知道是實際執行上有困難罷了!
而這裡面是球員執行能力不夠,
還是教練的戰術太粗糙,我們外行人就不得而知了
我只想說,范甘迪沒錯,至少他的帶隊方針沒錯
防守是得到總冠軍的必要條件
從90年代初我開始看NBA以來
沒有一支球隊是只靠進攻就能夠贏得總冠軍的
現在扯范甘迪的後腿是出於何居心?
去年戰績好的時候怎麼沒有人提到他進攻不行?
再早一點,老八傳奇時也沒聽過他進攻不行阿!
T-Mac受傷應該沒在他的季前規劃中吧
他當然需要時間再來找出球隊最佳的rotation
請記者先生、球評們留點口德吧!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 火箭...........

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。