<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 覺唔覺而家拍拖好易?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by vcent at 2005-12-1 04:48:
拍拖都係為扑野....啱就上...唔啱都無妨
佔有(扑野)還佔有。  愛同單單只想佔有是不同的。 愛是想佔有對方,但再加上保護同令對方幸福,即是付出。 若單想佔有的,這叫私慾,或者粗俗些叫性慾。  同叫雞無分別。你會說你愛妓女嗎? 當然不會。

還有一點的是,人最大的毛病往往就是喜歡用自己的價值觀去估計其他人的價值觀,以為這就是一個絕對的世間價值。  這往往使自己錯誤低估了世間很多高尚的情操。 現代人尤甚。  所以現代的人道德往往越來越差。

這些道理要成年才明白,你不明白我不怪你,因為看來你還未成年,正在發育中。 但你這些觀點正正是令很多家長教師反對青少年拍拖的理由,不懂何謂真正的『愛』。

[ Last edited by 機密 on 2005-12-1 at 02:35 PM ]
網上身份誰不『機密』?
拍拖只係為左扑野既....不如叫妓女! 同時,我覺得同野獸無乜分別,不懂感情、只懂發洩
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by at 2005-12-1 21:46:
but...佢既回覆其實正正講出左點解宜...
對啦!  但亦正正張仔兄話佢膚淺的原因!佢指就是呢d。
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by wailam0032 at 2005-12-1 23:13:

不太認同
可能你覺得,冇一個男人係唔咸濕o既
但係我覺得,就算係咁,都好睇人地對拍拖o既出發點
你又唔識人地本性係點,點解話人地係偽君子
你睇到呢種道理就知何謂『以己度人』啦。  所以,好多人都講『有咁的諗法的人才會認為別人都是用那種想法』,因為超出自己價值觀的事是比較難想到的。
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by 張仔 at 2005-12-2 01:16:
本人既講法, 唔係扮清高, 只係想講出,...
無錯,都是那句,根本現代的人都是身體就越來越早熟。 但相反,思想就越來越遲熟。

在我們那代人(60年代尾出世的人),只有仍在初中時的人才會先有性後才可能有愛。 但多數人都知道這是不對。

但現在,人云亦云,人拍拖佢又拍拖。 當是潮流,往往的確當拍拖是為解決性須要找個合法途徑(甚至衰11)。  根本就真真正正的性愛(先有性後有愛),甚至有性無愛,因為根本不知何謂愛!

這種情況就形成一種怪文化,就是拍拖是為扑野! 而現代年青人見個個皆如是,就以為全部人根本就如是。  正如道德標準一樣,古時之人能負荊請罪。  但現代人視之為瓜,根本無人有可能會做。  

但事實上是否真的無可能? 非也,只是人的科技進步了,相反,自己的道德退化了而已。 並非件事無可能做得到,做不到的只是自己的貪欲影響而已。
網上身份誰不『機密』?
Originally posted by Kev at 2005-12-2 13:31:

唔係既... 觀點可以係錯架bor..
...
that's the points~!
網上身份誰不『機密』?
所以,那些說「駛鬼咁多呀!自己問心無愧咪得囉!」
對,但你的「問心無愧」是用那個標準呢?  
是用聖賈的標準、孔子的標準還是個不懂是非、殺人放火後仍認為自己對的人的標準呢?
網上身份誰不『機密』?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 覺唔覺而家拍拖好易?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。