<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 请各位大哥帮帮手选部相机(单反)
返回列表 回復 發帖
想做出最后确定了1)Nikon D70s  (2)Canon EOS 350D  (3)Nikon D200

真是好矛盾....好难选择啊....点算好啊~!!!!
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-19 05:00 AM:
想做出最后确定了1)Nikon D70s  (2)Canon EOS 350D  (3)Nikon D200

真是好矛盾....好难选择啊....点算好啊~!!!!
你影咩野多.

人像, 靚女 D70s
風景, 寫實 350D

愛新款, 潮流, 錢冇問題(預兩皮幾) D200
如果你不急於買D200的話,
都係先多d留意一下坊間評語.
因為很多人對這部機都抱有不同期望,意見亦相當之多.
D200當然是一部好機,但適合自己與否又另作別論.
另外,由於NIKON是採用CCD作為感光元件的關係,拍出來的照片反差度必定比CANON的高; 而CANON的影像感應技術又比NIKON的好,對焦快而準.
那就是說你需要甚麼了.

個人認為用單反機和PRO DC最不同的地方,就是能提供最快速的條件讓你拍攝到所需; 所以很多自動的簡易拍攝功能你可以先行剔除不去考慮, 反而最值得注意的是該相機的操控性個人能否適應.

小弟也是初哥一名,如有錯漏,請不要介意
Originally posted by d228216 at 2005-12-19 11:13 AM:

你影咩野多.

人像, 靚女 D70s
風景, 寫實 350D

愛新款, 潮流, 錢冇問題(預兩皮幾) D200
唔该晒d大佬~
人像.靓女.风景.写真...都想影,甘啫是点啊?
Originally posted by AWU at 2005-12-19 02:28 PM:
如果你不急於買D200的話,
都係先多d...
好多谢您......但是350d同d200一摆埋一齐...就觉得350d差几皮哦~!
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 12:19 AM:

唔该晒d大佬~
咁你大約用幾錢?
Originally posted by d228216 at 2005-12-20 12:28 AM:

咁你大約用幾錢?
自己都没想过用几钱....我好细个时间就一直对相机好有兴趣...但e家先有决心去研究下..
自己睇过d大佬你刚刚买机时候d研究....所以我一直都觉得350d好...甚至对你买左个个大老虎镜头都好有兴趣...但无奈我都没踏出第一步...又唔知道踏出第一步可以走几远..怕自己3分钟热度....但是个人是完美主义者...玩咩都好...好鬼中意买最好个d...但往往是甘..晒晒d野....!!!!所以就是想你们帮下我~!! T_T....
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 00:19:

唔该晒d大佬~
想影乜野其實唔緊要.
之前提及過兩樣野.
1)NIKON拍出來的照片反差度比CANON的高
2)CANON的影像感應技術對焦快而準.
想要甚麼要你自己才知道

D200同350D市場定位唔同,根本不能作正面比較,要比的話揀20D或者5D會公平d.
仲有就係,CANON的配件一般都比NIKON貴.
Originally posted by AWU at 2005-12-20 12:46 AM:

想影乜野其實唔緊要.
之前提及過...
我自己就中意CANON多d咯.....唔是20d同d200比个咩?
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 12:38 AM:

自己都没想过用几钱....我好细...
咁啦, 買350D + 大老虎啦, 影相都唔錯嫁.

結果1. 玩玩吓冇興趣....350D係平機唔會太傷....大老虎保值 我詁8折大把人要.

結果2. 玩玩吓好有興趣....換主機[350D平係機唔會太傷], 5D 或以上, 大老虎係靚鏡, 可以keep住
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 请各位大哥帮帮手选部相机(单反)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。