<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 请各位大哥帮帮手选部相机(单反)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 04:04 AM:
Canon EOS 20D  同  Canon EOS 20Da  有咩分别?
Da 用棃影星星(天文), 但影返普通野就要加瀘鏡.
有没睇过啊?被下意见啦~!

http://digi.163.com/05/1219/10/25B0VBP5001618EI.html
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-21 02:01:

http://digi.163.com/05/1219/10/25B0VBP5001618EI.html
睇过啦...其實無乜野好比的.
20D上年出,D200剛剛出,差成年有多...點比?
都話最緊要適合自己
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-21 02:01 AM:

呵呵, 規格唔代表咩野, 買野最緊要一個字 「 爽 」, 有得揸上手試最實際.

p.s. 如果你諗住部機要用3 5 7 年, 就買20D 啦, 如果諗住會upgrade就玩住 350D先, 兩部機質素差唔好多, 但350D肯定唔多耐用.
我比D意见!
刚开始都是买部平D的机身好!CANON就350D拉,NIKON就D50或者D70S都OK!
初学者一般都会迷上一镜走天涯,这个很正常.我都曾经是甘林过!
不过正如216版主讲的那样,镜头吾怕买好D的,因为好的镜头是保值的!不过机身就......
刚开始可以吾使买太贵的镜头,等自己觉得需要再上L头
我的买机组合:
1.CANON 350D+17-85 IS
2.CANON 350D+SIGMA24-70/F2.8(18-125 DC)
3.CANON 350D+A09
4.NIKON D70S KIT
5.NIKON D50+SIGMA24-70/F2.8(18-125 DC)

不过我觉得以上的镜头你玩玩下就吾要架拉,如果你有钱的话:
CANON 20D+17-40/F4 +24-70/F2.8+70-200/F2.8
更加有米的话
CANON 5D +16-38/F2.8 +24-70/2.8+70-200/F2.8 IS+100-400/4-5.6 IS
NIKON D200+金广角+28-70/F2.8+70-200/2.8 VR

爽啊!
如果你入CANON,
除左ZOOM LENS之外,玩定焦都是吾错的选择!
35/F2
50/1.8(1.4)
85/1.8(1.4)
100/F2.8 MACRO
135/F2
都是吾错的选择!
Originally posted by 心情 at 2005-12-23 10:41 PM:
我比D意见!
刚开始都是买部平D的机身...
无咩意外嘎话...我就会买20d+大老虎....一支过...唔洗烦....但是出街都要拿住甘大支镜头..

郁闷,,
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-25 08:07 PM:

无咩意外嘎话...我就会买20d+大老虎....一支过...唔洗烦....但是出街都要拿住甘大支镜头..

郁闷,,
呵呵! :cool:
呵呵呵呵呵呵呵呵!
甘同216大佬的差不多窝!216大佬,第日出街有人陪你罗大老虎拉!
不过罗住只大老虎出街好吓人个窝!
不如买支24-105/F4 L IS先拉!起码罗出街无甘碍眼先丫!
玩到吾想玩在买17-40/F4+70-200/F4都未迟丫!加埋的价钱同支大老虎差不多!
Originally posted by d228216 at 2005-12-25 08:46 PM:

呵呵! :cool:
哈哈....d佬你笑咩啫?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 请各位大哥帮帮手选部相机(单反)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。