<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 请各位大哥帮帮手选部相机(单反)
返回列表 回復 發帖
我希望答到你啦, AWU 唔得閒.

350D $6xxx  800萬像 CMOS
20D  $12xxx 800萬像 CMOS
D200 $128xx 1000萬像 CCD

用350D 同 200D 比就唔太適合, 因為價錢差1倍.
論抵玩當然係 350D 啦, 200D 既價錢可以買全套350D基本器材了.[包括1支鏡, 閃燈, CF Card, 直倒手把].  而買一套同等裝備既D200, 相信要兩萬元了.

下面係轉貼一個用家報告:[我本人亦係初哥, 對Nikon認識不多, 意見係由消費者角度出發.]

優點: 今天小弟有幸向...(不便透露)借來一試 ,感覺上真的有 D2x 的影子 ,無論速度,性能,畫質各方面都很好 ,操控性不及 D2x ,始終市場定位不同,值得一讚的是 Noise 控制得不錯,快門聲比 D70 清脆。

1)加直度後感覺上那種責實的感覺還不及 D2x。
2)手感一般。
3)測光準,色準。
4)2.5吋 LCD 較 D2x 暗少許 ,但依然清晰無礙日間外景拍攝。
5)內閃依然無力。
6)D2x 配舊鏡對焦都很快,但D200就沒有這種"優惠"了。
7)noise少,但針無兩頭利,成像唔夠sharp。
8)性價比很高,定位恰到好處。
9)Canon 如何招架呢。
10)12月頭有首批少量貨到,唔急唔好買,必有炒賣,一月中才有大量貨派。
Originally posted by 靚女獵人 at 2005-12-17 10:52 PM:
個人意見...
350D係用料差o的.....不過都五臟俱全
初哥買黎學野都唔錯
小弟初哥亦買黎學吓野
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-18 02:16 AM:
与D200同时推出的,还有这支AF-S DX V...
18-200 裝咗落部D200 會变咗27-300.
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-18 03:42 PM:
甘啫是点啊?好静唔好啊?
D200塊CCD並唔係全幅的, 影像會放大1.5倍的(350D / 20D 則放大1.6倍)
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-19 05:00 AM:
想做出最后确定了1)Nikon D70s  (2)Canon EOS 350D  (3)Nikon D200

真是好矛盾....好难选择啊....点算好啊~!!!!
你影咩野多.

人像, 靚女 D70s
風景, 寫實 350D

愛新款, 潮流, 錢冇問題(預兩皮幾) D200
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 12:19 AM:

唔该晒d大佬~
人像.靓女.风景.写真...都想影,甘啫是点啊?
咁你大約用幾錢?
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 12:38 AM:

自己都没想过用几钱....我好细...
咁啦, 買350D + 大老虎啦, 影相都唔錯嫁.

結果1. 玩玩吓冇興趣....350D係平機唔會太傷....大老虎保值 我詁8折大把人要.

結果2. 玩玩吓好有興趣....換主機[350D平係機唔會太傷], 5D 或以上, 大老虎係靚鏡, 可以keep住
Originally posted by 黒崎一護 at 2005-12-20 01:04 AM:

甘按你意思.....350d同20d都一样.......甘我不如学你开始甘...350d+个一镜走天涯玩吓..睇吓点先好过??   对不对- -
Go 啦, 記得鏡就唔怕買好D, 唉我有支Simga依家冇用, 浪費了$2600.

p.s. 20D 用料靚好多, 相都靚D.
之前就諗住試吓先, 350D + Sigma鏡, 玩落有興趣, 不再浪費時間, 先換鏡, 再諗吓換機
5D 有錢唔怕買(農曆年可能見 1字頭)

[我依家只用咗3萬], 5D+大老虎+什物, 要5皮.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » 请各位大哥帮帮手选部相机(单反)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。