<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [999] 何謂畫中畫? PANXSONIX 呃人,千祈唔好買佢D電視
返回列表 回復 發帖

[999] 何謂畫中畫? PANXSONIX 呃人,千祈唔好買佢D電視

係唔係在一個電視畫面中,可以看到兩個唔同台的電視節目?
一般常識中,以前用的畫中畫係指在同一時間下在同一個幗面可以自到 "無記" 及 "亞記".
你們同意嗎?

但係剛剛用左四千幾買架PANXSONXX 29吋電視後,發現畫中畫係指 "無記" 及 "AV",AV指 DVD 及 VCR.
如果要同以上情況相同,就一定要另外買部VCR錄影機,宜家邊有人用VCR架. 擺明呃人.
好多買機的地方都唔會SHOW晒D機出黎,只單靠SALE口講. 

之前同之後都問過佢D專賣店DSALES,發覺佢地低低地,唔識咪出聲LAW,又要仲炮艇,搞到宜家O甘.

請問你地同意唔同意”畫中畫係指在同一時間下在同一個幗面可以自到 "無記" 及 "亞記".”?
我想知道我係唔係錯,定俾人呃左.

[ Last edited by d228216 on 2005-12-20 at 03:21 PM ]
Originally posted by mailcool2 at 2005-12-20 03:18 PM:
係唔係在一個電視畫面中,可以看到兩...
畫中畫
姐係畫面中有多一個畫面
簡單o的講姐係
"同一時間出兩個畫面"
無話要
一面係無記
一面係亞記
先叫畫中畫............................

仲有畫中畫其實無咩用
因為都係得一邊有聲
同一個画面可以睇到 "無記" 及 "亞記" 必須注明係  双Tuner 先得架.
Originally posted by Azuma at 2005-12-20 04:32 PM:

畫中畫
姐係畫面中有多一個畫面
簡單o的講姐係
"同一時間出兩個畫面"
無話要
一面係無記
一面係亞記
先叫畫中畫............................

仲有畫中畫其實無咩用
因為都係得一邊有聲

...
未必, 有双 turner 就可以用 耳筒聽 細画面的聲 (只某些型號可以)
Originally posted by Azuma at 2005-12-20 04:32 PM:

畫中畫
姐係畫面中有多一個畫面
...
我覺得畫中畫好有用喎
好似上星期世貿示威,可以同時睇兩個台
d畫面,邊度有野睇就轉邊個台
另...好似奧運都係啦,冇咩固定時間,隨時會有
直播,透過畫中畫見到邊個台d項目精彩d就睇
邊度..
睇波到中場賣廣告,可以轉台去睇其他野,一見
佢開波又轉番過去
Originally posted by d228216 at 2005-12-20 05:02 PM:

未必, 有双 turner 就可以用 耳筒聽 細画面的聲 (只某些型號可以)
原來係咁
Originally posted by 大寶蕉 at 2005-12-20 05:04 PM:

我覺得畫中畫好有用喎
好似上星期世貿示威,可以同時睇兩個台
d畫面,邊度有野睇就轉邊個台
另...好似奧運都係啦,冇咩固定時間,隨時會有
直播,透過畫中畫見到邊個台d項目精彩d就睇
邊度..
睇波到中場賣廣告,可以轉台去睇其他野,一見
佢開波又轉番過去
最衰個電台又係畫中畫, 結果每個画面得粒鼻屎咁大.....
其實我覺得panasonic真係冇呃你, 係市面上有雙tv tuner既電視其實唔係好多,
通常都係要d高階又或者大屏幕既電視先有

lcd tv我知就日立有
強如sharp lcd tv都冇雙tv tuner
而你買部vcr又或者dvd/hd 錄影機已經可以解決你既問題
除非你唔會錄節目姐, 我諗香港家庭大部分都是但會有一樣既
我同意, 其實雙 tuner 的電視並不多,
但 sales 又沒有解釋給你聽,
我覺得他們應該要解釋給顧客知
thxxxx
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » [999] 何謂畫中畫? PANXSONIX 呃人,千祈唔好買佢D電視

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。