<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 真是吾明點解話Kobe勁???
返回列表 回復 發帖
個人認為kobe既個人技術已經去到無可挑剔既地步。。或者你會話佢命中率略低。不過事實上近4成5呢個命中率,對於佢呢種每晚有成兩個或以上夾攻既後場球員黎講,已經算係好好。加上kobe佢加強左自己既身体強度,上身力量已經強大左好多,睇到佢已經比之前大隻左好多好多,個人既對抗性已經加強左。彈跳力上雖然佢唔係最強既球員,不過佢既騰空力係聯盟中數一數二。係依家nba裡面罕有彈跳與騰空力兼備的球員。射術經過佢自己既苦練之後,依家已經係變得好穩定。籃板有5個已經算係交到功課,不過助攻的確係差左D,但係依家既湖人真係你擺個nash落去,佢都好難幫你做到好多既助攻。依家湖人內線唔掂,外圍唔準,要做助攻談何容易。你話佢剷籃無準頭,不過佢成日搏到罰球,呢個都係佢既恐怖之處,近6季一年平均搏到600個罰球,係現役後場球員裡面相信只有AI會多得過佢。更何況佢既剷籃技巧已經改善左好多,手感亦都好好。。。其實搏罰球既能力都係佢既實力之一,唔通搏到既罰球唔係佢既功勞??最重要既亦可以話kobe比起其他球員特別出色既,就係佢進攻咁出色之外,防守都一樣難唔到佢。單對單既防守技巧亦都好強,呢方面真係好少球員可以做得到。。好似James、T-mac、Wade……好多好多一線後衛都係攻強防弱既球員。不過Kobe就唔同啦,佢係防守上既功架都好好。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-12-28 at 07:20 PM ]

仲有Sport板飛機區 索女運動員、PE學生妹等緊你(新圖非附件~免分~)
Originally posted by shaqkobe at 2005-12-28 07:16 PM:
個人認為kobe既個人技術已經去到無可...
我想問, 彈跳力同騰空力有咩分別?
跟本冇人可以彈跳力差而騰空力強架喎
Originally posted by 甘國武 at 2005-12-27 23:24:

....
我沒話說了
....
x2

仲有Sport板飛機區 索女運動員、PE學生妹等緊你(新圖非附件~免分~)
Originally posted by bigfish at 2005-12-28 20:10:

我想問, 彈跳力同騰空力有咩分別?
跟本冇人可以彈跳力差而騰空力強架喎
彈跳力係指垂直跳起既能力,一般由地面向天空計算可以以高度為單位。而騰空力就係一個球員可以係空中停留時間長久既能力。係兩種野黎架。。。。佐敦就明顯係一個有彈跳力兼騰空力佳既球員(雖然佢既彈跳力唔係最出眾,不過就憑住有上佳既騰空力,以致佢可以係空中做出好多高難度動作。)。
有專家解釋兩者:彈跳力係有得練既,但騰空力就無。但都有提升騰空力既方法,就是注意身型上的要點,聽聞身体脂肪比率係一個數字內既騰空力最好,肌肉比率高未必一定最好。。。不過唔記得左=,="
唔係無人會彈跳力差而騰空力強,而係就算佢騰空力幾強,由於跳得唔高所以都唔覺者。。。
至於彈跳力強既人亦都唔代表騰空力一定就會好強。

[ Last edited by shaqkobe on 2005-12-28 at 08:33 PM ]

Kobe 只是得分能力強
其他方面差

領導能力:
得Kobe 的 Laker, Playoff 都入吾到
[Laker甘多錢]

Rebound:
講真Kobe高度,彈跳力,
得5.1

場上態度其差:
上個Season, 成日鬧隊友,
自已經常得3x%命中率
又吾話自已

成日剩想表現自已
你睇Statistic
他命中率高時,Assist多
他命中率低時,Assist少
成日想做雙雙

我真係吾明成日講到Kobe好勁

Jason Kid 去Net, Net由尾變第一

Oneal 去Heat, Heat由尾變第一

Nash去SUN, SUN由尾變第一

AI 那種打不死精神
差20-30分都搏到差
2-3分

尼D就係勁,Kobe 仲差好遠冇leadership能力
Originally posted by shaqkobe at 2005-12-28 07:16 PM:
個人認為kobe既個人技術已經去到無可...
在開季之前(大約係Preseason), 我上一個湖人論壇,
都有人講過kobe的助攻會少d, 因為今季kobe係擔任一個主攻手ge角色,
主要帶波同分波由odom黎做, 目的係想kobe可以發揮出最有效率的攻擊,
唔想佢搶板,助攻,帶波乜都做晒,令kobe體力消耗大,turnover都多埋~
Originally posted by jyeung1 at 2005-12-28 08:32 PM:
成日剩想表現自已
你睇Statistic
成日想做雙雙

...
你話佢今季定上季???
if係今季,乜唔係剛好相反,命中率高時,Assist少?
命中率低時,Assist多?????
仲有,佢又幾時成日想做雙雙?
佢連得分紀錄都唔破, 雙雙呢d 普通紀錄佢要特登做???
Originally posted by jyeung1 at 2005-12-28 08:32 PM:
其他方面差

...
>領導能力:
得Kobe 的 Laker, Playoff 都入吾到
[Laker甘多錢]
....如果e家既LA+O'neal-KB
一定入吾到Playoff tim la!

>Rebound:
講真Kobe高度,彈跳力,
得5.1
....LJ高KB兩寸,重KB廿磅
都係6.2....

>成日剩想表現自已
你睇Statistic
成日想做雙雙
....無野好講....

>Jason Kid 去Net, Net由尾變第一
....Net無左卡達,會變第幾?
Heat無左韋哥,會變第幾?
SUN無左大史,會變第幾?
183cm、70kg
膚色偏黑、戴眼鏡
熱愛朝鮮及台灣文化
Originally posted by jyeung1 at 2005-12-28 20:32:
其他方面差

領導能力:
2)得Kobe 的 Laker, Playoff 都入吾到
[Laker甘多錢]

Rebound:
1)講真Kobe高度,彈跳力,
得5.1

1)場上態度其差:
上個Season, 成日鬧隊友,
自已經常得3x%命中率
又吾話自已

成日剩想表現自已
你睇Statistic
成日想做雙雙

3我真係吾明成日講到Kobe好勁

Jason Kid 去Net, Net由尾變第一

4 AI 那種打不死精神
差20-30分都搏到差
2-3分

尼D就係勁,Kobe 仲差好遠冇leadership能力

雖然我都覺kobe既領導能力唔強,不過你既比較方式就唔多公平。。。。。(紅色者唔同意)
1)kobe咁既身高、彈跳力得5.4籃板好少。。。。。。??
你如果俾佢成場只顧住搶籃板,佢一定唔止得咁少既籃板,你想要十個廿個,佢都可能搶到俾你(如果佢只顧去衝搶籃板既話)。。。kobe話晒都係得分後衛,搶籃板根本上唔係佢既主要職責。。你有睇過佢打波就知,有好多時候,佢係出面做緊防守,唔通下下要佢返入籃底幫手搶板???更何況佢好多時人地一起完手之後就會衝去前場等快攻機會,事實上搶籃板都唔係佢既主要職責。仲有佢地呢D後場球員搶板好多時要有自己內線球員去頂位先至衝搶。湖人係呢方面一D都唔強。。。5.4個算係中規中舉。。。

2)得Kobe 的 Laker, Playoff 都入吾到[Laker甘多錢]???
無錯今年湖人既班費係高7千幾萬(全聯盟第六),不過點解無成績??咁就要問下湖人個經理或者積遜,今年佢地做球員交易做錯D乜野啦。。。如果依家陣容唔掂都要kobe孭鑊。好似唔關佢事架喎。。。B.Grant白白羅梗湖人1千4百幾萬。。。Odom不過不失既表現又羅你1千二百萬。。。仲有個K.Brown羅你7百50萬。真係見到都吐血。。。。

3)我真係吾明成日講到Kobe好勁,Jason Kid 去Net, Net由尾變第一;Oneal 去Heat, Heat由尾變第一;Nash去SUN, SUN由尾變第一????
你又唔林下kidd、nash、Shaq求其一個黎到湖人換走kobe,咁湖人下年係唔係又第一先???根本上球隊既陣容都唔同。咁都做比較。點會公平=.="
kidd果時隊中有Jefferson、 K.Martin、 Kittles 、Van Horn …………nash有Marion 、Amare 、JJ同QR………Shaq有Wade、Jonesx2…………但係kobe有邊個???剩係覺得Odom係真係有能力幫到佢囉。。

4)AI 那種打不死精神???
你覺得kobe無?依家湖人成日落後,好多唯一仲係度奮鬥既球員就係kobe~~你估kobe未試過落後20幾分之後幫球隊追返上去??今年都有幾場係咁啦。。kobe既爭勝心一D都唔低。

(籃色同意)
1)場上態度其差上個Season, 成日鬧隊友?
呢方面佢真係好唔成熟,太過自我中心。今年已經算無咁目中無人。。。不過佢真係太過自我,應該同隊友建立朋友既關係,不過照佢同佢既隊友之前所言。就完全唔覺佢有隊中既朋友,超孤辟。。

2)Kobe 仲差好遠冇leadership能力?
kobe既領導能力真係差。。佢唔可以增強隊友既發揮。。kidd、nash……就唔同,一班普普通通既球員,都可以透過佢地既造熟交出好成績。不過kobe就做唔到,仲有種令人覺得佢打壓隊友既感覺。同kobe一隊既球員,好多時都唔敢出手。。上年呢個問題尤其嚴重。。成日有open look都唔敢射!!!

Originally posted by 甘國武 at 2005-12-28 21:05:

>領導能力:
得Kobe 的 Laker, ...
甘兄。。果時nets無carter。。不過仲有Jefferson、 K.Martin、 Kittles 、Van Horn 。。。大部份同我係#49樓既睇法好似。jyeung1兄 講野有失公平。

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » Sports討論版 » 真是吾明點解話Kobe勁???

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。