<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 分手前後的寵物
返回列表 回復 發帖

分手前後的寵物

我們每個人戀愛, 甚至結婚, 總沒有想到有一要分手, 甚至離婚.
俩人感情淡了協議分手/離婚, 總比有第三者介入而導致失去誠信而分手較好.
最差是父叛妻 / 妻叛夫而導致痛而離婚. 點解? 大家都知的.

但我想說的是往往在以上情節, 遺留下最慘未算是子女, 因若子女大家有法律責任需
承担, 但寵物呢, 他們是你地談情相悅買下, 承諾一生一世照顧. 但當男/女背叛忠誠,
連女/男朋友/妻子/丈夫都不要時, 你認會記起那些狗兒嗎.

而餘下的一方必須一力承担, 錢是問題, 但照顧更加是問題, 狗兒或任何寵物都有靈
性的, 他們會知道傷心. 有些人會放棄他們, 有些會肯承担. 但肯承担的都好吃力,
加上所有寵物都會有老一天, 需要很多照顧, 一個人真的好吃力.

我在此向大家說這些無聊話, 只是想帶出, 當你唔肯定那個是你的永遠伴侣, 請不要
共同養寵物. 請負責任. 若結了婚, 打算不要bb的, 想養狗/寵物, 亦請各三思, 世上沒
人保証每段婚姻必定長久, 但請各男士女士, 己婚的養狗後, 更不要叛背妻夫, 因
剩下寵物, 它們會受心靈傷害.  所以請各介人士必須想清楚, 包括分手後及離婚後的處理寵物事宜才好.

像我的經驗, 獸醫說我的狗自另一半離開後, 有點抑鬱, 加上年紀大, 我又有病,
你又不會求他照顧, 結果, 我發高燒仍要抱起一隻26公斤的大狗, 半夜去看急症.
這種冰涼心境不好受, 所以請各位請在養寵物前要考慮好多, 亦由請男士若你愛
狗, 請你真的不要不忠, 若控制不了, 亦請想辨法去處理怹們, 勿讓它們及女主人
身受此苦.
Originally posted by 24062 at 2007-5-5 02:43 AM:
我們每個人戀愛, 甚至結婚, 總沒有想...
如果係你自己寫ge ﹐麻煩你申明o下係自己寫ga 好ma??

如果唔係你自己寫ge ﹐請你寫明轉載﹐thanks~
Originally posted by trista_cheong at 2007-5-5 12:23 PM:

如果係你自己寫ge ﹐麻煩你申明o下係自己寫ga 好ma??

如果唔係你自己寫ge ﹐請你寫明轉載﹐thanks~
是我自已寫的, 真不好意思, 我尚未明這裡的規則, 多謝提點
Originally posted by 24062 at 2007-5-6 12:59 AM:

是我自已寫的, 真不好意思, 我尚未明這裡的規則, 多謝提點
唔緊要﹐你帶出鮮明ge個人觀點﹐而且呢個問題係值得討論ga ﹐+6~
寵物 其實 嚴格來說 也是家庭成員之一 。
有靈性的它們知道主人雙方要分手
一定也會很難過。
Originally posted by 24062 at 2007-5-5 02:43 AM:
我們每個人戀愛, 甚至結婚, 總沒有想...
睇完你篇野,好似叫人唔好養寵物咁。
不過其實你都係想叫人唔好因為想有“愛情結晶”先養寵物姐。

轉個角度睇呀!其實一對男女既子女同寵物又有咩分別呢?

一對夫婦一對情侶經常因為一時情濃而想一樣野去證明佢地既感情同關系。
而好多時寵物就成為無奈既犧牲品。

不過都有唔少例子都係因為隻寵物而最後一對就要分開既男女再次走埋一齊。

所以唔使多講既,做咩都好。三思而後行啦。
係唔係應該將e篇文post去寵物區
Originally posted by loklok117 at 2007-5-8 08:55 PM:
係唔係應該將e篇文post去寵物區
除了寵物外, 我亦想帶出戀愛/結婚除三思外,
最好在情到濃時亦想想萬一分開, 分開都有好多種的,
但都要好好善後, 我親見很多愛侶/夫妻, 都沒做得好,
令最後可能有彎轉,或變回朋友, 結困更處於仇恨的階段呢!

sorry , 我太長氣了.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 分手前後的寵物

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。