<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 失左手,高位入左貨 (1174)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by littlepig at 2007-7-22 12:00 AM:

英雄所見略同。

我初玩股票時最愛看石鏡泉既書,好深印象都係呢句,唔好同股票談戀愛。
石老鼠?

我最深刻印象係石老鼠年頭27蚊28蚊叫人高追中人獸,點知俾人問候娘親問左半年

cash is king , cash is god, 去年5月6月時都聽石老鼠講過,

當時恆指一萬五千幾點

時日太快 無知的小孩 一晚長大
有些愛 身邊擦過 無奈眼光未放大
才明白 能活於一分一秒 當下仍愉快
咬緊拳頭 不怕捱
青蔥歲月會跑得很快
Originally posted by 笨小孩 at 2007-7-22 12:15 AM:

石老鼠?

我最深刻...
2628呢鑊我都"乃"左野.............完全因為佢我先至落搭........嬲嬲地之後都冇再睇佢既書
不過捱價捱左半年依家終於鬆晒啦
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
Originally posted by 笨小孩 at 2007-7-22 12:08 AM:

長線看好不等於長期持有

咁都比你到兜到

我中煤5過幾就放左,點知放左買唔番
中煤我翻卓左N次,次次都有斬獲,越追越有,依家都仲等緊佢回飛再買
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
Originally posted by 笨小孩 at 2007-7-21 06:06 PM:

希望樓主可以等到3蚊之後無痛分手
今日收市報2.9並創新高, 只差一點點。
Originally posted by littlepig at 2007-7-25 10:36 PM:

今日收市報2.9並創新高, 只差一點點。
到 $3.00 會唔會唔捨得走呢......
Originally posted by jackiem at 2007-7-26 12:22 PM:

到 $3.00 會唔會唔捨得走呢......
你真知我心意, 真係幾唔捨得,明知聽日公布業績仲有得升,.......

曾經猶豫,但今天到位時還是沽貨, 賺幾千算了

市況轉壞, 沽貨套現,又係換馬執平貨既好時機

股票如妓女, 唔可以同佢談戀愛, 搵完著數就要閃了

如果佢跌番落2.6水平,我又會再買番........好消息仲會來

[ Last edited by littlepig on 2007-7-26 at 11:48 PM ]
Originally posted by littlepig at 2007-7-26 11:47 PM:

你真知我心意, 真係幾唔捨得,明知...
業績唔錯

太 平 洋 恩 利 多 賺 七 成

【 本 報 訊 】 太 平 洋 恩 利 ( 1174 ) 公 佈 , 截 至 3 月 底 止 全 年 純 利 3.11 億 元 , 增 長 69.74% 。 每 股 盈 利 27 仙 , 派 末 期 息 4.1 仙 , 可 以 股 代 息 。 期 內 營 業 額 升 37.7% , 至 84.79 億 元 。
業 績 造 好 , 恩 利 財 務 董 事 鄭 乃 銘 解 釋 , 期 內 拖 網 船 隊 規 模 增 加 , 帶 動 捕 魚 量 激 增 一 倍 至 27 萬 噸 , 全 年 捕 魚 業 務 收 入 飆 升 188.5% 至 17.89 億 元 。 倘 計 入 新 購 的 秘 魯 業 務 , 公 司 的 捕 魚 量 可 額 外 增 加 23 至 25 萬 噸 。
他 補 充 , 中 國 對 魚 類 產 品 需 求 日 漸 殷 切 , 恩 利 期 內 的 冷 凍 魚 類 供 應 鏈 管 理 收 入 升 17.3% 至 34.97 億 元 , 在 內 地 魚 類 進 口 市 場 的 佔 有 率 達 20% 。 該 公 司 的 魚 類 產 品 加 工 及 分 銷 業 務 收 入 升 25.2% 至 31.77 億 元 。

東 亞 市 場 收 入 倍 升
若 按 市 場 劃 分 , 恩 利 在 中 國 及 北 美 的 全 年 銷 售 收 入 為 41.49 億 和 16.78 億 元 , 增 長 35.2% 和 39.3% 。 東 亞 市 場 收 入 急 升 97% 至 9.86 億 元 , 主 因 是 公 司 可 向 南 韓 和 日 本 供 應 魚 子 等 高 價 值 產 品 所 致 。 不 過 , 恩 利 在 歐 洲 的 表 現 較 遜 色 , 全 年 收 入 僅 升 14.3% 至 14.7 億 元 , 皆 因 公 司 產 能 不 足 應 付 市 場 需 求 增 長 。
財 務 總 監 陳 德 熹 指 出 , 旗 下 新 建 位 於 青 島 紅 島 魚 類 加 工 廠 房 , 料 於 年 底 落 成 投 產 , 屆 時 公 司 每 年 魚 塊 及 魚 柳 產 能 可 增 加 6 萬 噸 , 將 可 補 充 歐 洲 所 需 。 該 廠 投 資 額 約 7 億 元 , 已 付 款 一 半 , 餘 下 開 支 將 於 本 年 度 入 賬 。

時日太快 無知的小孩 一晚長大
有些愛 身邊擦過 無奈眼光未放大
才明白 能活於一分一秒 當下仍愉快
咬緊拳頭 不怕捱
青蔥歲月會跑得很快
Originally posted by 笨小孩 at 2007-7-29 07:22 PM:

業績唔錯

太 平 洋...
以為仲有得升,原來已見頂, 好彩沽得快,翌日已跌番2.9x

呢隻野前景幾好,雖然負債其高, 唯看好其獨市生意,加上年底或下年年頭落成新廠,大大提高產能(舊有加工廠合計產能只有4萬噸,單是新廠已是6萬噸)。個人預計下年見5,6蚊冇難度,大家不妨等佢回落時考慮下。過埋22/8, 如佢回到2.6-2.7左右我會再入定貨。
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 失左手,高位入左貨 (1174)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。