<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 車迷區 » HID燈
返回列表 回復 發帖

[車迷區] HID燈

想問下有無師兄知而家差佬係唔係捉HID燈捉得好嚴重?
我聽d朋友講如果架車原本無HID,
之後加裝,
比差佬見到一定捉去驗車
如果真係捉得嚴就好囉
果d 人裝HID 又唔裝埋個diffuser, 攪到d 光射到9樓咁高
當正條路得佢自己行咁
比佢呢d 星星魚蝦蟹 既車頭燈射中, 起碼1-2秒睇唔到野
以為自己好X 型, 其實就人見人憎
原帖由 clkgtr 於 2009-2-7 03:09 AM 發表
如果真係捉得嚴就好囉
果d 人裝HID 又唔裝埋個diffuser, 攪到d 光射到9樓咁高
當正條路得佢自己行咁
比佢呢d 星星魚蝦蟹 既車頭燈射中, 起碼1-2秒睇唔到野
以為自己好X 型, 其實就 ...
agreed ~~~
我覺得用HID燈, 同醉駕比
危險程度都5係差太遠
令到其他司機睇5到路, 好容易就發生交通意外
我覺得警方應該加強監管HID燈

評分次數

• clkgtr

原帖由 阿葛Sa 於 2009-2-9 08:58 PM 發表
我覺得用HID燈, 同醉駕比
危險程度都5係差太遠
令到其他司機, 好容易就發生交通意外
我覺得警方應該加強監管HID燈
米話d司機睇5到路
行緊路迎頭有架甘既車刀光到開唔到眼

評分次數

• clkgtr

原帖由 nbn 於 2009-2-9 09:38 PM 發表

米話d司機睇5到路
行緊路迎頭有架甘既車刀光到開唔到眼
係呀, 我都試過
車頭燈要咁光都唔知做乜, 而且又影響其他人
原帖由 阿葛Sa 於 2009-2-13 01:14 AM 發表

係呀, 我都試過
車頭燈要咁光都唔知做乜, 而且又影響其他人
直頭憎到咩
屋企低層仲要對住車場
日頭行過窗口有車經過反光刀照上黎
而加仲要夜晚刀比佢地d pk車頭燈照埋上黎

原帖由 nbn 於 2009-2-13 02:25 AM 發表

直頭憎到咩
屋企低層仲要對住車場
日頭行過窗口有車經過反光刀照上黎
而加仲要夜晚刀比佢地d pk車頭燈照埋上黎
你咪裝塊鏡反射番比佢地咯
原帖由 kakeidevil 於 2009-2-20 11:18 AM 發表

你咪裝塊鏡反射番比佢地咯
重要用塊concave mirror, 將所以光源聚焦還比佢
你们好!我是大马的朋友,我也有同感。我非常讨厌HID灯,有一次正在驾车转进路口时,我的眼睛给对头车的HID大灯(车速还蛮快的)给刺痛。我被逼把车停下,然对方过。之后我的眼睛有刺痛的感觉。如果当时有木棍在手,等对方下车后,打爆对方的车灯。真的很气!!
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 車迷區 » HID燈

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。