<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » To: d 叔叔
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 打狗棒 at 2006-9-6 00:23:
你d相影得好靚好清呀你有無執過Kathy呀?
同埋想問吓你有無影到阿嬌d 換......季相呀,可以post出來嗎?
thank you
力士美迪亞咪好多囉
Originally posted by d228216 at 2006-9-5 23:51:

你過獎啦!  依度太把人post靚相嫁.

d相全部有執, 光暗, 色彩飽和, 平白, 再 crop, 太清就blur返d光位, 唔夠就加 sharp.

柏芝影過一次但太遠唔得.
依度大把人post靚相,
不過始終都係d佬d相最靚
Originally posted by AWU at 2006-9-6 12:58 PM:

依度大把人post靚相,
不過始終都係d佬d相最靚
過獎啦
唔係好明, 可以示範下嗎? 如下相可以執成點
其實有無可能可以執到似你的相, 如
http://www.26fun.com/bbs/attachm ... heckmodpost=1710587
雖然我知道兩部機的錢差好遠
謝謝指導
Originally posted by d228216 at 2006-9-6 12:38 AM:

先用 Canon Digital photo professional 較光暗, 色彩飽和, 平白, 再轉過去 photoshop5.5 crop 同 tone colour.
[ Last edited by piyo8088 on 2006-9-12 at 12:20 AM ]

2816 x 2112 PIXEL下載

Originally posted by piyo8088 at 2006-9-12 12:16 AM:
唔係好明, 可以示範下嗎? 如下相可以...
張相根本冇 foucs [ 未對到 ], S3IS 近距離可以影得好靚的.
下次記得開閃光燈, 光圈用5.6, 快門 1/160. ISO用200

http://www.26fun.com/bbs/attachm ... d30a&download=1

[ Last edited by d228216 on 2006-9-12 at 12:43 AM ]

IMG_1585 copy.jpg

IMG_1585 copy.jpg (576.6 KB)
600 x 899 PIXEL下載

想問問你係唔係執淺色左D膚色?
影人的時候係唔係應該光圈用5.6? 大光圈同細有乜分別?
and 點解你可以做到好似光面相紙的effect? 係唔係相機的問題?
Originally posted by d228216 at 2006-9-12 12:42 AM:

張相根本冇 foucs [ 未對到 ], S3IS...
想問問你係唔係執淺色左D膚色? -- 係, 較 光暗 + RGB
影人的時候係唔係應該光圈用5.6? --,
大光圈同細有乜分別?細光圈(數字大) 景心較長, 易D中焦, 但光度較弱.
and 點解你可以做到好似光面相紙的effect? 係唔係相機的問題? --- 反差問題, 單鏡機較佳.

[ Last edited by d228216 on 2006-12-3 at 08:37 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 影音數碼講 » To: d 叔叔

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。