<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» Sports討論版 » 北京奧運2008 » 舉重最可怕的事情
返回列表 回復 發帖
原帖由 自由神 於 2008-8-14 14:31 發表
舉重呢項運動真係好特別易重傷
不過佢地呢項運動同好多其它有殺傷力既運動一樣都係會學好保護自己先
都係嗰句啦, 意外真係無人想會有, 但係睇到都真係自己都覺得痛.......
原帖由 費事高 於 2008-8-14 14:37 發表
呢一鑊都真係幾甘
我就唔敢想像佢送到醫院痛成點, 要幾耐先好得番.......
真係睇完都覺得好痛........好似係自己咁.........
人類可以挑戰極限創造好多不可能, 但同時血肉之軀又好脆弱.......真係唔知點去形容呢種感覺.....
原帖由 BOYDWAN 於 2008-8-14 02:45 PM 發表

我就唔敢想像佢送到醫院痛成點, 要幾耐先好得番.......
就算好番都好難去得番以前最佳狀態
原帖由 BOYDWAN 於 2008-8-14 02:45 PM 發表

相比起呢件事情如果發生係我地身上的話,我地會比佢更痛,但我估佢應該已經習慣了,

畢竟...呢類意外,我猜想已經發生過係呢位選手身上已經好多次,始終都係一項危險運動,

佢應該已經見慣呢類場面...
原帖由 費事高 於 2008-8-14 03:01 PM 發表

相比起呢件事情如果發生係我地身上的話,我地會比佢更痛,但我估佢應該已經習慣了,

畢竟...呢類意外,我猜想已經發生過係呢位選手身上已經好多次,始終都係一項危險運動,

佢應該已經見慣呢類場面... ...
講真 , 佢亦放得唔少心 ... 無理由咁危險既野放得輕率
原帖由 e_e 於 2008-8-14 03:08 PM 發表

講真 , 佢亦放得唔少心 ... 無理由咁危險既野放得輕率
睇返段片,佢當時可能係失手,佢自己都唔想咁樣放手,因為佢知道會懶野,可惜...當雙手不受控向後拗的時候,佢已經知道為時已晚
新華網北京8月13日奧運專電(記者王恒志 劉陽)記者剛剛從舉重賽場當場比賽醫務主管巴羅嘉處得到消息,經過確診,在13日上午男子舉重77公斤級B組比賽中右肩脫臼的匈牙利選手鮑·亞諾什並無其他傷情,最多一個月就可以完全恢復。

亞諾什是在抓舉最後一把試舉中受傷的,當時他試舉148公斤重的杠鈴,但沒能舉起,杠鈴落下時杠鈴桿壓到了他的右側肩背部,亞諾什當即痛苦倒地,以手扶住自己的右肩。現場醫務人員立刻用擔架將亞諾什抬出賽場。

現場醫務人員當時診斷亞諾什的傷情是右肩脫臼,但限于器材條件無法得知是否有更嚴重的傷情。在進行了包扎、止痛等簡單處理後,亞諾什立即被送往中日友好醫院進行進一步的檢查和確診。

巴羅嘉在比賽結束後告訴記者,她剛剛得到消息,亞諾什並無其他嚴重傷情。“這個傷勢估計最快一周就能痊愈,最多?最多也只要一個月,”她說。

今年24歲的亞諾什曾在2006年和2008年兩次獲得歐洲舉重錦標賽第八名,他也是匈牙利參加北京奧運會的唯一一名舉重選手。
新華網北京8月13日奧運專電(記者王恒志 劉陽)記者剛剛從舉重賽場當場比賽醫務主管巴羅嘉處得到消息,經過確診,在13日上午男子舉重77公斤級B組比賽中右肩脫臼的匈牙利選手鮑·亞諾什並無其他傷情,最多一個月就可以完全恢復。

亞諾什是在抓舉最後一把試舉中受傷的,當時他試舉148公斤重的杠鈴,但沒能舉起,杠鈴落下時杠鈴桿壓到了他的右側肩背部,亞諾什當即痛苦倒地,以手扶住自己的右肩。現場醫務人員立刻用擔架將亞諾什抬出賽場。

現場醫務人員當時診斷亞諾什的傷情是右肩脫臼,但限于器材條件無法得知是否有更嚴重的傷情。在進行了包扎、止痛等簡單處理後,亞諾什立即被送往中日友好醫院進行進一步的檢查和確診。

巴羅嘉在比賽結束後告訴記者,她剛剛得到消息,亞諾什並無其他嚴重傷情。“這個傷勢估計最快一周就能痊愈,最多?最多也只要一個月,”她說。

今年24歲的亞諾什曾在2006年和2008年兩次獲得歐洲舉重錦標賽第八名,他也是匈牙利參加北京奧運會的唯一一名舉重選手。

無事
平安渡過
video has been removed...
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» Sports討論版 » 北京奧運2008 » 舉重最可怕的事情

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。