<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» Sports討論版 » 北京奧運2008 » 無線新聞部報導獎牌數字都出錯, 應該批評
返回列表 回復 發帖

無線新聞部報導獎牌數字都出錯, 應該批評

啱啱睇完無線的晚間新聞, 方東昇報導今日中國的獎牌是21金7銀5銅, 共33面獎牌, 當時畫面也打出方東昇講的獎牌數目, 可以看附件1, 但我們有留意的話; 嘟知道中國總獎牌已經去到35面, 分別是22金8銀5銅, 而且北京奧運官方網(http://results.beijing2008.cn/WRM/CHI/INF/GL/95A/GL0000000.shtml)早於今晚(14/8)9點10點已出了獎牌數字, 請看附件2, 但無線新聞部仍然報錯曬, 你話係咪應該批評, 簡直是個笑話.

新聞報導

790 x 646 PIXEL下載

北京奧運官方資料

985 x 636 PIXEL下載

若不喜, 仲鬧人唔識中文, 又話係某人喎, 仲要人慎入才回喎, 邊有噤惡架.

有會員跟尾狗話, 相比之下我D所謂既HDTVCAP 質素差好多, 謹慎諗了還是唔識回??? [img]http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid3877072[/img]

cgn
這很可能是時間差問題,新聞片那個金牌榜,製作係需要若干時間o既,
而且還要在新聞報道前預先錄製,咁啱呢段時間又產生金牌,
所以有些微出入,唔出奇(更新好可能已經趕唔切),
所以不能過於責怪TVB新聞部的同事...

原帖由 infjlam 於 2008-8-15 12:47 AM 發表
這很可能是時間差問題,新聞片那個金牌榜,製作係需要若干時間o既,
而且還要在新聞報道前預先錄製,咁啱呢段時間又產生金牌,
所以有些微出入,唔出奇(更新好可能已經趕唔切),
所以不能過於責怪TVB新聞部的同事... ...
我都唔認為呢個係好過份o既錯失

不過,的確可以做得精準少少
好似cctv咁,新聞報導報獎牌榜時會寫埋截至幾時幾分
原帖由 阿感 於 2008-8-15 01:42 AM 發表

我都唔認為呢個係好過份o既錯失

不過,的確可以做得精準少少
好似cctv咁,新聞報導報獎牌榜時會寫埋截至幾時幾分
如果寫埋截至幾時幾分真係奈佢唔可既~~~
原帖由 永恆 於 2008-8-15 11:11 AM 發表

如果寫埋截至幾時幾分真係奈佢唔可既~~~
如果日日寫8月9日0時0分就...
只係時間既問題姐...佢可能upgrade得唔夠快
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» Sports討論版 » 北京奧運2008 » 無線新聞部報導獎牌數字都出錯, 應該批評

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。