<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» Sports討論版 » 北京奧運2008 » 揭秘「水立方」屢破世界紀錄之謎
返回列表 回復 發帖
一場比賽,頭五名都破世界紀錄, 尾二尾三既都平世界紀錄, 個場一定有古怪啦, 你當以前啲泳手係流架?

話唔定係啲水度加左唔知乜野, 等佢地游得浮啲或者線水啲.

開幕煙花都有假, 唱歌細路又係假, 有咩出奇.
水裡的阻力是在陸上的8倍
即使菲比斯係神人佢每一日都要train 8個小時
試想想每天重覆地swim已是極之boring的 更何況係要到破世界record?
我覺得這並不是「水立方」屢破世界紀錄之謎
原帖由 古剎之楓 於 2008-8-15 08:03 PM 發表

我對你冇惡意的  放心^^

仲有想講   佢每日要吸取成1m幾卡路尼既食物
所以游得咁快
只可以話靠佢自己既努力
佢真係付出左好多

可以睇下
http://hk.news.yahoo.com/article/080814/4/7ov9.html ...
菲比斯每日起床後,先來一個豐富的早餐,其中包括三份炒蛋三文治,其中有芝士、生菜、蕃茄及洋蔥等。他然後飲2杯咖啡,再食用5隻蛋做的蛋餅、三塊灑滿糖的西多士及3塊朱古力班㦸,
菲比斯在中午會食一磅的[url=]意大利
[/url]粉,兩份大的三文治,並飲下約1000卡路里的能量飲品。
菲比斯在晚餐時,會食1磅意大利粉及一整個大意大利薄餅,再飲下約有1000卡路里的能量飲品。
delicious~
原帖由 shehboy 於 2008-8-15 09:39 PM 發表
一場比賽,頭五名都破世界紀錄, 尾二尾三既都平世界紀錄, 個場一定有古怪啦, 你當以前啲泳手係流架?

話唔定係啲水度加左唔知乜野, 等佢地游得浮啲或者線水啲.

開幕煙花都有假, 唱歌細路又係假, 有咩出奇. ...
later there will be a 助跑器
所以波波夫有點唔開心
講開又講 , 班友均速做得咁差都破到 , 真係唔係好合理 ...
究竟深左1米增加左幾多浮力?而增加左o既浮力又可以幫助游幾快呢?唔該熟識o既比d數據,因為好幾個新紀錄都比舊紀錄快幾秒,光歸功於浮力好似對運動員有d唔公平
簡單d諗,游水鬥快終歸靠人手腳運動去同水o既阻力對抗,浮力可以幫到幾多呢?如果係咁重要咁去死海游咪可以乜紀錄都破晒?
原帖由 amdintel 於 2008-8-17 08:08 AM 發表
究竟深左1米增加左幾多浮力?而增加左o既浮力又可以幫助游幾快呢?唔該熟識o既比d數據,因為好幾個新紀錄都比舊紀錄快幾秒,光歸功於浮力好似對運動員有d唔公平
簡單d諗,游水鬥快終歸靠人手腳運動去同水o既阻力對抗,浮力可以幫 ...
你講既野我都幾認同 不過 技術都要夾天時地利人和(舉例ja)
雖然都好靠一個游手 但係如果個泳手係游到最盡1:09:43 , 因為深左一米 浮,水阻少左 可能 1:09:20
所以 唔多唔少都有影響 不過菲比斯係實材實料 大家都有眼睇

不過我想問 咁如果10米泳池游 咪會快好多囉?
我聼人說,那個游泳池是經過特別設計,是要讓劇烈游泳時,那些浪會平均地流散。平時來説,當a物體和b物體對換位置時,一個是相對向前一個是相對向後,newton 的定律,equal and opposite force, 所以儅一個游泳員向前時,他製造的后浪是向後推的,那會形成一個backwash, 形成一種阻力,讓其他的人不能有那麽快。但是,由於水立方的深度已經讓浮度提升,他的墻又把阻力流散,所以很多人都可以破世界紀錄。

phelps 的 wingspan 有6‘7“,根本是半魚
個紀錄運動員自己破左都唔係好信
簡單d講
等下屆london olympics如果用番個正常池
睇下仲破唔破到WR
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» Sports討論版 » 北京奧運2008 » 揭秘「水立方」屢破世界紀錄之謎

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。