<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » 新手一名.....想睇下加置一支中長炮, 俾DD 意見可以嗎?
返回列表 回復 發帖

新手一名.....想睇下加置一支中長炮, 俾DD 意見可以嗎?

有3 支考慮中既鏡頭

1. Canon EF 70-300mm F4-5.6 IS USM  $5070
    可以UPGRADE上FF, 但唔知值唔值成像會唔會好得過55~250MM, 3千蚊值唔值UPGRADE呢? 最短對焦距離要1.5M

2. Canon EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS $1880
    夠平, 但UPGRADE唔到FF. 最短對焦距離要1.1M

3. Tamron AF28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Aspherical [IF] MACRO (Model A20)   $4800
     有得MARCO, 有得防震, 但副廠鏡唔知好唔好....DEMO相既成像COLOUR好似麻麻地, 最短對焦距離只有0.49M

4. Tamron AF18-270mm F/3.5-6.3 DiII VC LD Aspherical [IF] MACRO (Model B003)    $4300
     有得MARCO, 有得防震, 但冇得UPGRADE FF, 勝在一鏡走天涯, 最短對焦距離只有0.49M

本身我用450D, 有一支KIT 鏡(EF-S 18-55mm f/3.5-5.6 IS) 同50.8一支, 發覺唔多夠玩, 我就想加一支鏡可以影人像, 更加可以O係演唱會可以影相.

其實我最想知道EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS, 出黎既影像靚唔靚, 同EF 70-300mm F4-5.6 IS USM比較又會唔會差DD呢?
Canon EF 70-300mm F4-5.6 IS USM
唔係好得, 全開光圈重大劑, 200至300呢段成像跌得好明顯
if 4 choose 1, i will choose (1), has USM and IS (2 mode)
EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
要收1-2級光圏,一支平 的IS鏡
轉載圖
canon 1000D+ 55-250 IS

原帖由 yutakcheung 於 2009-5-12 11:24 PM 發表
EF-S 55-250mm f/4-5.6 IS
要收1-2級光圏,一支平 的IS鏡
轉載圖
canon 1000D+ 55-250 IS

http://i22.photobucket.com/albums/b319/baboon_sing/ ...
影得好靚. 點解我影出黎D色好淡, 你影出黎D色好鮮豔. 可唔可以教下我? 我都係用55~250

原帖由 ngkhsammy 於 2009-5-12 11:34 PM 發表

影得好靚. 點解我影出黎D色好淡, 你影出黎D色好鮮豔. 可唔可以教下我? 我都係用55~250
5係我影,我轉載人地果的....
原帖由 ngkhsammy 於 2009-5-12 11:34 PM 發表

上面又話三選一,這裏又話用緊55-250 邊樣係真

君不須防人不肖,眼前鬼卒皆為妖;
秦王徒把長城築,禍去禍來因自招
原帖由 ivan911 於 2009-5-14 03:32 PM 發表

上面又話三選一,這裏又話用緊55-250 邊樣係真
因為已經岩岩買左25~250, 平平地玩下, 都幾好, 係D色好似淡左D
原帖由 ngkhsammy 於 2009-5-14 10:03 PM 發表

因為已經岩岩買左25~250, 平平地玩下, 都幾好, 係D色好似淡左D
明白。其實我都用過這支鏡只千多元顏色其實都OK反而覺得長焦解像力一般(不過這價錢來講已十分不錯)。

顏色方面可試試用不同Picture style或推高小小Saturation但不可太過火,當然影raw更好有較多調較空間,小小意見希望幫到您。

君不須防人不肖,眼前鬼卒皆為妖;
秦王徒把長城築,禍去禍來因自招
原帖由 ivan911 於 2009-5-14 11:31 PM 發表

明白。其實我都用過這支鏡只千多元顏色其實都OK反而覺得長焦解像力一般(不過這價錢來講已十分不錯)。

顏色方面可試試用不同Picture style或推高小小Saturation但不可太過火,當然影raw更好有較多調較空間,小 ...
THX...試下先
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » 新手一名.....想睇下加置一支中長炮, 俾DD 意見可以嗎?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。