<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » [DC討論] 大家覺得呢部DC點?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by garycheung at 2005-12-25 03:15 PM:

貓相我會POST去貓貓集中營
如果風景相應該POST去邊?
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=73582&fpage=1
恭喜加入canon A系列
我回POST 只係因為左DOWN 相
Originally posted by 靚女獵人 at 2005-12-26 12:20 PM:
恭喜加入canon A系列
今日走去諗住買呢部DC,當睇到部機ga時候,好似比係網睇到ga無甘靚,揸上手
後更加唔掂,好似揸住部玩具機甘(外表多以塑膠製做,太塑膠feel)

後來睇到一部sony幾正,揸上手都ok,價錢差唔多,可惜係用MemoryStick (因之前有張256M SD card 唔想浪費)大家比d意見

Sony Cyber-shot DSC-P200

基本規格 BASIC SPECIFICATION
推出日期:  約 2005 年 02 月  

感光元件像素:  741 萬像素

有效像素:  720 萬像素

感光元件大小:  1/1.8 吋

感光元件種類:  CCD

最大解像度:  3072 x 2304

動畫解像度:  640 x 480 @ 30 fps

動畫種類:  MPEG Movie VX Fine 無間斷有聲影片

動畫音效:  支援

相當於 135 格式焦距:  38 mm 至 114 mm

變焦能力:  3X

光圈範圍:  F2.8 - F5.2

自動對焦情況:  五點自動對焦
重點對焦

曝光模式:  1. 不支援光圈先決
2. 不支援快門先決
3. 支援手動曝光

快門速度:  1/2000 至 30 秒,不支援 B 快門

ISO 感光值:  自動 / 100 / 200 / 400

LCD 熒光幕:  2 吋 (130,000 像素) TFT LCD 熒光幕  

儲存媒體:  MemoryStick / MemoryStick Pro

電池種類:  InfoLithium NP-FR1 專用鋰充電池

機身重量:  144 克

重量(含電池):  180 克

體積:  104 x 52 x 28 mm

邊有得比架........
A620係手動機,P200係自動機
你想點用法先

想玩手動機
$3000  cannonA620,cannonS80(水),cannonS70(行),富士F11都係好野

如果想話開機即影,冇咩要求的話
我都唔會買P200
呢個價位大把自動機好過P200
Originally posted by 靚女獵人 at 2005-12-27 02:50 PM:
邊有得比架........
A620係手動機,P200係自動機
你想點用法先

想玩手動機
$3000  cannonA620,cannonS80(水),cannonS70(行),富士F11都係好野

如果想話開機即影,冇咩要求的話
我都唔會買P200
呢個價位大把自動機好過P200
可唔可以介紹吓Thank you!

Originally posted by garycheung at 2005-12-27 23:00:

可唔可以介紹吓Thank you!
http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=94444&fpage=1
Originally posted by AWU at 2005-12-27 11:52 PM:

http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=94444&fpage=1
RICOH R3算唔錯.....
3000蚊唔使有7x zoom,好玩
可惜光圈唔夠大
zoom盡有4.1就正喇
呀...............好煩呀,睇黎睇去都唔知買邊部好

Originally posted by garycheung at 2005-12-28 14:48:
呀...............好煩呀,睇黎睇去都唔知買邊部好
就算你有無限budget, 都唔等於你可以買到一部完美o既機.
相機整體功能&用料會與市場定位&價錢掛勾.
買一部普遍多人用o既機起碼有多d人同你share心得.

記住一點, 性價比較只不過係紙上數據, 真正用得著的功能實則無幾多,
買一部你預算范圍內o既機, 玩盡晒, 唔夠用再換機; 咁樣對自己同銀包o黎講就最有幫助.

記得小弟o既第一部真正擁有o既DC係Olympus Ultra zoom 400(好似係400)得二,三百萬像,
用左年幾轉用SONY F-828, 又用左差不多兩年先轉用CANON 20D, 都係用到唔夠用先轉(因為NO$$, 所以無得成日換)

3K野我都係推薦用A620
Originally posted by AWU at 2005-12-28 04:02 PM:

就算你有無限budget, 都唔等於你...
真係多謝哂AWU兄 ga意見,我諗我知點做

返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » [DC討論] 大家覺得呢部DC點?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。