標題: 拜仁獨取51分9個籃板,仍難敵燈神魔咒。 [打印本頁]

作者: stereo    時間: 2006-1-20 04:19 PM     標題: 拜仁獨取51分9個籃板,仍難敵燈神魔咒。

事源今日帝王對湖人第四節,完場前剩下32秒湖人領先帝王4分(98-102);且湖人擁有控球權,就在這時黃興桂說:「湖人今場波贏哽啦!」。

可是桂神話音未落,湖人既優勢即時大逆轉。Odom先在22秒來個進攻犯規,其後Bibby3分命中追到只剩一分(101-102)。再來Bryant兩罰全中,湖人再度領先3分(104-101)。豈料完場前帝王中鋒B.Miller射入個人今場唯一3分球,追平104-104比賽進入加時。

就在OT賽期間,桂神的魔咒更發揮強大力量。先來Odom延長賽早段6犯離場,再來前四節獨取46分著晒火的Bryant,在OT階段起手7次只命中2球;更添加一次失誤。
最終湖人係第四節完場前,擁有絕對優勢情況下。只因桂神一句魔咒,經過加時賽後被帝王以9分之差(109-118)勝出比賽。

經過今場比賽後,桂神的名燈魔力又進一步提升。相信到今年的NBA季後賽與世界杯期間,功力更會到達化境;各位波友小心了......
作者: tkk2p    時間: 2006-1-20 04:25 PM

波係圓既...
作者: abcde1918    時間: 2006-1-20 04:27 PM

Originally posted by stereo at 2006-1-20 04:19 PM:
事源今日帝王對湖人第四節,完場前剩...
燈神真係咁勁
作者: 10michaelowen    時間: 2006-1-20 04:36 PM

所以我超憎佢成日貼我d愛隊!!!~
作者: tkk2p    時間: 2006-1-20 04:39 PM

其實人人都唔會好準架啦,準就唔駛貼波啦
作者: hung414    時間: 2006-1-20 04:56 PM

射波呢家野...一係入...一係唔入
作者: pyliu    時間: 2006-1-20 04:57 PM

Originally posted by stereo at 2006-1-20 08:19 AM:
事源今日帝王對湖人第四節,完場前剩...
實在太厲害了!
作者: abcde1918    時間: 2006-1-20 04:57 PM

Originally posted by hung414 at 2006-1-20 04:56 PM:
射波呢家野...一係入...一係唔入
連三歲細路都知
作者: pyliu    時間: 2006-1-20 05:02 PM

呢個球員有三個缺點...
作者: 清揚    時間: 2006-1-20 05:06 PM

Originally posted by pyliu at 2006-1-20 17:02:
呢個球員有三個缺點...
冇速度,跑得慢,同唔夠快:cool:
作者: Chenjinnan    時間: 2006-1-20 05:08 PM

呢鋪 Odom 實比人鬧死... 領先 4 分無啦啦 offensive foul,(基本上連 Kings 都冇諗住 foul 佢,佢 key 到夠鐘再是但射都冇事),然後最後 4 秒射 3 分球唔入 (Kobe 舉晒手~~~),實哎交~~~

不過我支持 Kings (或 anti-Kobe),呵呵呵~~~

[ Last edited by Chenjinnan on 2006-1-20 at 05:14 PM ]
作者: stereo    時間: 2006-1-20 05:28 PM

Originally posted by abcde1918 at 2006-1-20 04:27 PM:

燈神真係咁勁
其實佢之前寫D波經,都係係比賽兩三日之前寫落;之後再經由報章刊登。
所以係佢落筆到比賽前依段時間裏面,往往都會發生許多變數;例如:球隊有主力球員係賽前操練受傷或各種場內外的特發事情等,這些變數都有可能影響到桂神預測既賽果。機於賽前各種因素,小弟之前對桂神名燈言論既準確度;都係抱著半信半疑既態度。

但係今次親身體驗過桂神係直播賽事,完場前32秒所發出驚人既燈力。小弟開始相信桂神係評述界的 Michael Jordan ,擁有紐轉比賽勝負既驚人能力。
作者: stereo    時間: 2006-1-20 05:46 PM

Originally posted by pyliu at 2006-1-20 04:57 PM:

實在太厲害了!
賽後令我諗起T-Mac35秒逆轉勝負個個廣告。原來桂神只雖要32秒就做得到,比T-Mac仲要用小3秒......
作者: abcde1918    時間: 2006-1-20 05:55 PM

Originally posted by stereo at 2006-1-20 05:28 PM:

其實佢之前寫D波經,都係係比賽...
嘩!小弟佩服
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-1-20 05:55 PM

燈神唔識講籃球就唔好講啦~
剩番35秒,領先得5分,就話擺得落雪櫃,lakers嬴緊啦!!!!

佢無病ar?35秒係籃球世界係幾咁耐? 5分......2個控球權都夠領先......
癲起上黎t-mac入13分tim.......

佢講籃球真係好唔掂,成日最後一節剩番幾分鐘,領先十幾分就擺雪櫃.......
講野慢半拍,又成日講錯野, 俾我係張丕德.有d咁ge拍檔都幾無奈.....

話時話.點解呢排燈神成日講籃球,上個星期無左張丕德,搞到我轉聽英文,
今次又無左梅志輝.........再咁落去我要投訴now ga la............

[ Last edited by nashisthebestpg on 2006-1-20 at 05:59 PM ]
作者: pyliu    時間: 2006-1-20 05:58 PM

Originally posted by stereo at 2006-1-20 09:46 AM:
賽後令我諗起T-Mac35秒逆轉勝負個個廣告。原來桂神只雖要32秒就做得到,比T-Mac仲要用小3秒......
佢仲要係越洋發功!

圖片附件: 未命名.JPG (2006-1-20 05:58 PM, 74.5 KB) / 下載次數 24
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=745890&k=5be438c01e7c22112a31dfdaa0a3ff79&t=1713272375&sid=2m28V2

作者: shaqkobe    時間: 2006-1-20 06:52 PM

事件既始未加上樓主生動的描寫。。。實在好正。。而
且桂神亦實在好強。
作者: 151515    時間: 2006-1-20 06:58 PM

桂神魔咒果然勁!勁勁勁!!!!!
作者: stereo    時間: 2006-1-20 07:00 PM

Originally posted by nashisthebestpg at 2006-1-20 05:55 PM:
燈神唔識講籃球就唔好講啦~
話時話.點解呢排燈神成日講籃球,上個星期無左張丕德,搞到我轉聽英文,
今次又無左梅志輝.........再咁落去我要投訴now ga la............
上個星期因為同一時間直播高爾夫球賽,張丕德去左評述;所以NBA由黃興桂搭梅志輝。

另外講開又講,上次直播熱火比賽時仲攪笑。
當時比賽進行得如火如荼,桂神突然話:「全NBA最肉酸既波衫應該係熱火依件架喇!」接著桂神又說:「有咩理由隊波叫熱火,但係件波衫黑墨墨架;應該係紅噹噹架嗎,與其係咁不如叫邁阿美黑碳啦!哈...哈...哈!」

聽完小弟真係R爆頭,若然係咁山猫隊係咪要用D猫毛做波衫;而公鹿隊球員是否要著鹿皮做既波鞋比賽呢?桂神真係夠攪笑。
作者: 甘國武    時間: 2006-1-20 07:06 PM

Originally posted by stereo at 2006-1-20 07:00 PM:

上個星期因為同一時間直播高爾...
NBA team 作客係黑架 la~
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-1-20 07:06 PM

Originally posted by stereo at 2006-1-20 07:00 PM:

上個星期因為同一時間直播高爾...
錯過左tim.上次睇睇下訓著左........
桂神真係估佢唔到........
作者: stereo    時間: 2006-1-20 07:34 PM

Originally posted by shaqkobe at 2006-1-20 06:52 PM:
事件既始未加上樓主生動的描寫。。。實在好正。。而
且桂神亦實在好強。
感謝板主讚賞,小弟會繼續努力。
另外相信桂神往後會有更多令人既驚且喜的爆笑評述。
作者: 151515    時間: 2006-1-20 07:38 PM

Originally posted by stereo at 2006-1-20 19:34:

感謝板主讚賞,小弟會繼續努力。
另外相信桂神往後會有更多令人既驚且喜的爆笑評述

作者: brightlee    時間: 2006-1-20 08:31 PM

Originally posted by stereo at 2006-1-20 21:00:

聽完小弟真係R爆頭,若然係咁山猫隊係咪要用D猫毛做波衫;而公鹿隊球員是否要著鹿皮做既波鞋比賽呢?桂神真係夠攪笑。...
This sentences is good enough to add 3 points!!!!!!

+3
作者: 金魚佬    時間: 2006-1-20 08:35 PM

佐敦無柏賓時,就算落場,又博晒命常常打吾到人季後賽。
經樓主的傕生動描寫,你既桂神吾駛落場打波,單憑念力就可扭轉勝負。

睇情形都係桂神厲害好多。先有資格叫神。
作者: stereo    時間: 2006-1-20 10:19 PM

Originally posted by brightlee at 2006-1-20 08:31 PM:

This sentences is good enough to add 3 points!!!!!!

+3
感謝板主brightlee加分鼓勵!
作者: SINGLEUNGSING    時間: 2006-1-21 12:02 AM

咁,如果想贏季後總冠軍,請桂神餐餐貼對手贏波味得囉,唔駛咁頭痕
作者: bigfish    時間: 2006-1-21 02:56 AM

基本上我覺得佢呢幾次講nba講得唔錯, 好過佢講足球
有陣時佢睇到o既野梅志輝同 peter張都未必睇到, 尤其 peter 張成日都睇d 冇波球員o既走位, 反而忽略左 key 波o個個, 同埋佢有好多笑料俾大家聽, 尤其佢強調腦筋上錯誤呢點真係幾有道理, 不過佢自已o係32點幾秒就總結賽果實在太過武斷 (不過正常情況下, 奧當都應該用盡左當中 24 秒先 la)
好彩今次梅志輝去左講澳網, otherwise都冇得聽佢講
支持雙 peter 講波陣容
作者: nashisthebestpg    時間: 2006-1-21 11:44 AM

Originally posted by bigfish at 2006-1-21 02:56 AM:
基本上我覺得佢呢幾次講nba講得唔錯, ...
我就覺得唔多好...........
佢講野好武斷.......今日parker打得好,就話佢係全nba最好point guard.........
作者: holydai    時間: 2006-1-21 01:09 PM

It's better to listen to the english commentary instead of those cantonese. They are relatively professional, neutual and THEY'RE HUMOROUS TOO!
作者: brightlee    時間: 2006-1-21 03:58 PM

taht's why I listen NBA on TNT... actually that's better than NBA on ESPN
作者: 151515    時間: 2006-1-21 04:02 PM

桂神絕句,不出無事,
一旦開口,死得人多

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0