標題: [愛情診療室] 好辛苦** 有無辨法呢 [打印本頁]

作者: avonlo_fiona    時間: 2007-1-31 09:40 PM     標題: 好辛苦** 有無辨法呢

我鐘意左個男仔,個男仔知道ge,我地都有keep住講電話,但佢鐘意左我個best fd,但佢右叫我唔好講俾人知佢鐘意左我個fd!!我地3個都係同一班tim*
我成日都見到果個男仔偷看我個fd,所以超唔開心,但我右唔可以同其他人講我唔開心,因為咁佢地就知個男仔鐘意我個fd,...所以而家都唔知點算....好辛苦

但係我個fd係超級靚女尼嫁**總之看到男經常偷看我的fd,真的很難受

好辛苦**         有無辨法呢
作者: specificness    時間: 2007-1-31 10:08 PM

我好明白你既苦況,不過你諗下,個男仔知道你是鍾意佢既(據你所說),但他卻又當你面告訴你他鍾意了你的朋友,更要求你不要告訴別人!這是一種甚麼的心態?他若是覺得你是閑人,可有可無的話,斷估他不會隨便告訴你他鍾意了你的朋友,而且他自己是認為這是一個秘密(從他叫你不要告訴人可見);若是他認為你對他是重要的,起碼是可以交心的朋友(因而可將自己秘密告訴你),但在知道你是喜歡他的前提下,他竟忍心告訴你他鍾意第二個!而且更要你將這事都埋在心底!你喜歡他一事已經因為「他告訴你已喜歡你朋友」而成為不可告人的了,他在知情下叫你再多埋一個秘密?

不好意思,批評了你所喜歡的人。不過,我個人認為,他這樣處理,很叫人費解;起碼,他欠你一個解釋。

在一個局外人看來,最好當然是揮慧劍、斬情絲;但我明白身處其境時,這未必是一個人人都可以做到的。不如,張開眼睛,看清楚局面罷;痛苦一定會慢慢好的。小妹妹,隨遇而安,多想想自己生命中其他重要的事情,天空也會明亮起來呢。祝一切順利。
作者: sakura310    時間: 2007-2-1 07:27 AM

唉唉~樓上的都講哂d野,我仲有咩好講~~(好過分啊)

我覺得個男仔講俾你聽,佢鐘意你個好朋友,如果佢又真係知你鐘意佢的話
我覺得佢ge意思係叫你唔好花心思係佢身上,因為佢唔會鐘意你
可能這樣說就有點直接和殘酷吧
但我又唔係個男仔肚裡面條蟲,真係唔知佢諗咩

不過我有這樣的想法
如果個男仔同你個好朋友仲东開始拍拖,基於公平競爭的關係
我覺得你有權去追哥個男仔ge(係公平競爭,唔係話去中傷你朋友而等個男仔鐘意你)
如果佢地開始拍拖,我覺得你無謂插手啦(調轉諗,你拍拖,人地插埋黎,你都唔鐘意啦~)

我唔敢話我有d咩過來人經驗啦,不過就見得多
讀緊中學哥時拍拖(大學我唔敢講),無咩幾多個可以拍得好
而且過程中好多風風雨雨,會因為大家ge唔成熟而最後搞到不歡而散,而且仲同班添,出事的話又可能搞到面阻阻(如果你硬要話唔出事咪得lor,咁隨便你lor~~)

呢句話唔知有幾多人認同啦,或者我講完會俾好多人狂鬧啦
不過我都照講(這是我老師跟我說的)

「你而家將你喜歡ge人ge名,寫係將字度,10年後lor返出黎睇,睇下仲係咪同一個人」
當時你鐘意一個人,可能你會諗我真係好鐘意佢ga,無左佢唔得ga,諸如此類ge野
唔好話10年啦,5年可能一個人ge想法已經變左好多
又何必執著而家對哥個男仔ge感情

最後一句啦
你問下你自己
你鐘意個男仔,有無諗過同佢一生一世?無ge話咁點解要同佢拍拖?你當佢係咩?
(唔係話淨係得到佢個人咁簡單)
有ge話,你就諗下佢值唔值得同你一生一世?
作者: buengland    時間: 2007-2-1 12:08 PM

佢咁講, 有少少都係想間接叫你吾好浪費時間係佢身上

算啦......

暫且拉遠啲你同個男仔既距離

吾好太close 既聯繫啦, 咁你會好過一啲

相信這件事吾會影響你同你best friend 掛
作者: 比沙路    時間: 2007-2-2 06:43 PM

Originally posted by specificness at 2007-1-31 10:08 PM:
我好明白你既苦況,不過你諗下,個男...
其實佢都講咁既,如期妳咁辛苦

不如同個男仔試吓表白,睇吓佢點

如果佢拒絕咗,咁妳咪死咗條心去囉

我都係男仔嫁,暫時冇拖拍,可以識我嫁
作者: sakura310    時間: 2007-2-2 08:00 PM

我聽人講

男仔反面得兩樣野
一就係錢,二就係女

而女仔反面都係兩樣野
一就係是非,二就係仔

如果真係為左個男仔而無左個好友我又真係覺得唔抵ge
希望樓主唔好同個好友反面啦~^^
作者: 比沙路    時間: 2007-2-2 11:36 PM

Originally posted by sakura310 at 2007-2-2 08:00 PM:
我聽人講

男仔反面得兩樣野
一就...
冇錯冇錯,樓主真係要諗清楚呀!!!

唔好到時做咗個後悔既選擇呀!!!
作者: cazykiller    時間: 2007-2-3 02:15 PM

上面各位人兄都講得7788,但我想話比樓主知,
你人生重會與到好多人,可必為左一棵樹而放棄成個森林呢????
我覺得朋友比男友更重要..............
作者: jennifer    時間: 2007-2-3 02:27 PM

Originally posted by cazykiller at 2007-2-3 02:15 PM:
上面各位人兄都講得7788,但我想話比樓主知,
你人生重會與到好多人,可必為左一棵樹而放棄成個森林呢????
我覺得朋友比男友更重要..............
这话好像过了,可能没遇到过心仪之人,没真心爱过
作者: avonlo_fiona    時間: 2007-2-4 05:58 PM

RE:咁多位

我真係好鐘意個男仔*我同個FD其實都唔算好熟
同佢無乜話題....
個男仔宜家都同我KEEP住講電話,前幾日佢話佢已經同我個FD示左愛啦
(個男仔知我鐘意佢的)
唉*其實我係咪應該開心呢?佢知我鐘意佢都無避我,重同我講電話
只不過我見到佢地一齊我就好傷心
重有佢地曾經拍過拖的,我宜家覺得我個FD好似鐘意佢(直覺)
PS.我D直覺一向都好准的,點呢?好驚佢地一齊
作者: trista_cheong    時間: 2007-2-4 09:36 PM

Originally posted by avonlo_fiona at 2007-2-4 05:58 PM:
RE:咁多位

我真係好鐘意個男仔*我...
傻豬﹐呢d 咁ge 男仔理性d 黎講﹐真係唔要都罷! 

我經歷過妳呢種階段﹐我知有時妳迷戀一個男仔好難控制﹐但係我只可以講佢唔會係一個好男仔!如果佢係對妳好ge話﹐就唔應該同妳講話鐘意妳個frd… 咁樣折磨自己有咩意思??

不過點都好啦﹐人o地點講通常當事人都唔會聽ga la﹐總之妳有咩要傾訴要問﹐記得多d上黎呢個版﹐我諗會好多人聽妳ge 感受同經歷ga… 希望妳唔好為佢而傷心太多啦
作者: 我愛章小慧    時間: 2007-2-4 09:41 PM

ef竟然有咁多女會員 ...
作者: trista_cheong    時間: 2007-2-4 09:45 PM

Originally posted by 我愛章小慧 at 2007-2-4 09:41 PM:
ef竟然有咁多女會員 ...
有幾多呀…… 我都想多d 呀…
作者: avonlo_fiona    時間: 2007-2-5 08:29 PM

Originally posted by trista_cheong at 2007-2-4 09:36 PM:

傻豬﹐呢d 咁ge 男仔理性d 黎講...
我會善用呢個版嫁啦**
作者: sakura310    時間: 2007-2-5 09:26 PM

唔係話揪秤樓主
但因為我讀數的,對logic會比較敏感
係第1個post你先話"佢鐘意左我個best fd"
之後係第10貼又話同佢唔係好熟
問題出係邊唔使我講啦
而且我也沒必要去考究佢地ge真實性

不過呢~我真係覺得個男仔應該唔係樓主你想像中咁好lor
呢個真係感覺,我沒法拿出半點証據><
但係我覺得你唔好再"鐘"個頭埋去啦
因為我覺得佢咁做,佢已經唔會認為佢同你有發展空間
佢會當你係亞妹(?)或者好似某d漫畫咁,使出"好人咭"
我在這裡要解釋一下,所謂的好人咭,就是當A認為B,or A對B說"你是一個好人",咁A就一定唔會同B一齊
當然,漫畫係咁ge,事實係咪咁就唔知啦,不過樓主明個意思ge話就ok啦

講真,你驚又點?你會做d咩嗎?(我並不是慫恿你出手做事)
其實,如果你真係鐘意(or應說愛)哥個人,我諗你應該唔會咩都唔做,任由自己的幸福飛走吧
簡單點說,樓主思想其實未自成熟,而且,拍拖仲未係好重要ge事,不然我覺得你應該一早去追左個男仔

最後問句,既然你的直覺一向都那麼準
怎麼不問問自己,憑直覺你會唔會同到個男仔一齊?

[ Last edited by sakura310 on 2007-2-5 at 09:28 PM ]
作者: avonlo_fiona    時間: 2007-2-5 09:57 PM

Originally posted by sakura310 at 2007-2-5 09:26 PM:
唔係話揪秤樓主
但因為我讀數的,對lo...
應該係第10 post果個至岩
(唔係幾熟)

要放手並不是件容易事呢
我都想,得咩
作者: kuru    時間: 2007-2-6 08:07 PM

時間係能夠解決問題,將來唔同佢同班,見唔到就冇事,
但希望你唔係讀中一喇,如果唔係要你對佢到中七都有
排苦~
作者: avonlo_fiona    時間: 2007-2-6 08:23 PM

Originally posted by kuru at 2007-2-6 08:07 PM:
時間係能夠解決問題,將來唔同佢同班,見唔到就冇事,
但希望你唔係讀中一喇,如果唔係要你對佢到中七都有
排苦~
F.3
好少少啦
作者: specificness    時間: 2007-2-11 07:29 PM

Originally posted by sakura310 at 2007-2-5 09:26 PM:
唔係話揪秤樓主
但因為我讀數的,對lo...簡單點說,樓主思想其實未自成熟...
真係好同意你講;正如我在#2所說的,樓主其實還只是個小女孩,思想未很成熟。不過,樓主,別誤會我小看你,思想不成熟,不等如感情不真摯;我相信你真係好鍾意該男仔,也相信你很痛苦——因為曾經經過過你呢個年紀的我們大都感受過這種痛苦。不過,相信大家,那是會過去的;雖然這未能幫到你解決你的痛苦,這起碼叫你知道它有一個限期的。將來有更多的快樂與幸福(當然偶爾也有一些其他痛苦)等著你呢。
作者: Teletubbies123    時間: 2007-2-13 01:13 PM

I know that what'syour mind. But that boys said that to you!"At last, he treated you as a friend!"Being a friend is also not easy ga!
作者: 152634987    時間: 2007-3-31 12:14 PM

唉~~又係咁....講真...我覺得
真係冇咩可以做....只有等law~~

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0