標題: [股票經營] 小孩講股:14/05/07 QDII洩洪,阿爺用心良苦! [打印本頁]

作者: 笨小孩    時間: 2007-5-14 11:51 PM     標題: 小孩講股:14/05/07 QDII洩洪,阿爺用心良苦!

阿爺洩洪,港股大升,再創收市新高,可惜o係21070歷史新高遇阻。雖然港股急升,但係多隻股份升幅比預期低,真係r晒頭,QDII最受惠竟然係證券股,218申銀急升57%,165光控升12%;其次係資源股,358江西銅升19%,323馬鋼升13%,386中石化升10%,2600中女升11%,另外直接受惠的388肛交所亦升10%。(買左肛交所果位師兄就真係賺到笑)

有人話"Buy in May, and 笑咪咪",但係小孩今日個心就鬱住鬱住,雖然上星期五前已99%資金全面入市,可惜個投資組合跑輸大市,今日升幅明顯比預期細,完全揀錯股,失敗就係失敗,等待新股資金解凍就要重新檢討,重新佈署。

選擇較穩陣股票,採取較保守的策略,全因外圍股市未明朗,內地泡沫形成隱憂,QDII只是為未來宏調遏止泡沬的後著,真正的宏調措施還未出台。實際上,QDII不能阻止內地股市的升勢,內地資金犯濫,大陸人可以兩邊都買,因此,QDII係一種分散投資的工具,讓資金有更多出路,亦即係話當內地股市一旦崩潰,資金可以投資落相對較穩健的香港市場,咁就唔洗太傷,阿爺心思細密,真係用心良苦。

阿爺已發出警告信,個市再唔理性咁升就真係“炒得”!如今,加息藥力溫和,且有抗藥性,最佳的方法有三種:

1.        徵收投資有關的稅項 (可能會引起負作用)

2.        加快H股回歸A股市場 (等同中藥,煲藥需時)

3.        釋出國有股直接吸收過剩資金 (特效藥,影響深遠)

雖然港股基調良好,若內地股市泡沬爆破港股亦難逃一劫,但復完能力相對就較強。現時投資策略,如果用太進取的做法,雖然利潤龐大,但隨時輸死。所以最佳既做法唯有打防守戰,兵來將擋,水來土淹。

再睇番個市,十字孤星,底部棄嬰,今日裂口急升之後,除非聽日再裂口上多兩百點,否則聽日會回試裂口支持,等待高位整固,再闖高峰。

QDII只係伏線,山雨欲來風滿樓,大家拭目以待!

P.S.

呢排有人話:

五狂六旺七升天,
八下九落十 P K…

你又信唔信呢

免責聲明:本文純為小孩無聊之作,若對閣下造成任何投資上的損失,實屬不幸!

[ Last edited by 笨小孩 on 2007-5-15 at 12:01 AM ]
作者: 'nice'    時間: 2007-5-15 12:58 AM

仍然持有3968,358,呢兩隻愛股,起我的投資組合入面表現最突出,
不過真係估阿爺唔到,突然送大禮,搞到我都準備唔切,
不過都係時候獲利了,但係今日個股票網竟然login唔到,
唔通連個天都唔俾我賣?哈哈.....

向21500進發,前進前進前進進!!
作者: 新經濟學巨人    時間: 2007-5-15 01:20 AM

中國,是一個新興市場,股市大起大跌,免不了.....

What goes up, must come down

作者: Aivn    時間: 2007-5-15 01:31 AM

我鍾意"肛交鎖"呢個term...haha

anyway, really thanks ur post~
pls keep on man, support u!!
作者: littlepig    時間: 2007-5-15 01:55 AM

Originally posted by Aivn at 2007-5-15 01:31 AM:
我鍾意"肛交鎖"呢個term...haha

anyway, really thanks ur post~
pls keep on man, support u!!
我鍾意叫亂交所多D.........

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0