標題: [一聊知] 掟開鏢者請進~ [打印本頁]

作者: 左輪仔    時間: 2007-5-31 11:50 PM     標題: 掟開鏢者請進~

之後都唔好嫁,係近排同D同事應該,
見佢地玩得幾過癮,就同佢地玩下啦,
咁就上左癮喇,呢排得閒都走左去掟鏢,
701,炸彈,米奇都識玩,米奇比較有心得D啦,
有掟開既會員, 一齊交流下心得丫~

[ Last edited by 左輪仔 on 2007-5-31 at 11:53 PM ]
作者: 勇勇    時間: 2007-6-1 12:09 AM

我飲酒但係唔玩飛鏢,你o係邊度玩開啊,得閒約出黎飲下野,教下小第掟鏢丫
作者: gergerger    時間: 2007-6-1 12:44 AM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-5-31 11:50 PM:
之後都唔好嫁,係近排同D同事應該,
見...
do u have ur own 鏢?
作者: another_me    時間: 2007-6-1 02:43 PM

以前有, 但好多年冇玩了, 不過其實我有少少想玩返, 但而家太忙, 好少蒲....
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-1 02:45 PM

Originally posted by 勇勇 at 2007-6-1 00:09:
我飲酒但係唔玩飛鏢,你o係邊度玩開啊,得閒約出黎飲下野,教下小第掟鏢丫
呢排去開太子掟,閉門造車嘛

都好喎,搵日約哂d老死出黎飲野先
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-1 02:46 PM

Originally posted by gergerger at 2007-6-1 00:44:
do u have ur own 鏢?
岩岩學人玩,買左套cheap cheap地既鏢,遲下先再買過新既
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-1 02:47 PM

Originally posted by another_me at 2007-6-1 14:43:
以前有, 但好多年冇玩了, 不過其實我有少少想玩返, 但而家太忙, 好少蒲....
玩開邊隻game多?
作者: @娛樂滿紛    時間: 2007-6-1 07:56 PM

我吾玩game ga wo,
鬥掟中紅心嫁炸...
咁系咪好薯?
作者: 勇勇    時間: 2007-6-1 08:09 PM

Originally posted by @娛樂滿紛 at 2007-6-1 19:56:
鬥掟中紅心嫁炸...
咁系咪好薯?
哈哈!我陪你,我都係鬥高分
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-1 10:09 PM

Originally posted by @娛樂滿紛 at 2007-6-1 19:56:
鬥掟中紅心嫁炸...
咁系咪好薯?
都唔係丫,我有時都玩,掟唔中就要飲
作者: garycheung    時間: 2007-6-8 02:30 PM

以前做酒吧果時成日同客人掟,掟開501分.
買落幾套標,但而家都冇哂

[ Last edited by garycheung on 2007-6-8 at 02:32 PM ]
作者: ronja    時間: 2007-6-8 07:14 PM

膠鏢就玩701(double-in/double-out),米奇
另外都有掟真鏢(501)

玩咗半年多D...兩套鏢(膠/真)都係鏢友平讓比我......諗住掟好D就買靚D囉
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-12 01:28 PM

Originally posted by garycheung at 2007-6-8 14:30:
以前做酒吧果時成日同客人掟,掟開501分.
買落幾套標,但而家都冇哂
有冇諗過再買?
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-12 01:29 PM

Originally posted by ronja at 2007-6-8 19:14:
膠鏢就玩701(double-in/double-out),米奇
另外都有掟真鏢(501)

玩咗半年多D...兩套鏢(膠/真)都係鏢友平讓比我......諗住掟好D就買靚D囉
掟真鏢,換個鋼鏢頭呀?
作者: ronja    時間: 2007-6-14 04:41 AM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-12 13:29:

掟真鏢,換個鋼鏢頭呀?
懶得換..所以有兩套鏢,一套真鏢一套膠鏢!
不過一個禮拜只會掟一次真鏢

作者: hamsubboy    時間: 2007-6-14 11:09 PM

我玩左針鏢成十年, 十年前開始玩聯賽.

針鏢501, single-in double-out, 最快17鏢

至於膠鏢, 我d friend落bar 成日捉住我掟. 我好多時都是是但但, d friend call double, 我就百幾分 high finish 埋鏢, 仲要中bull,kaaaka!!
唔好意思, 認下叻先!!!!

針鏢, 我就有私家, 膠鏢, 我就用公家柴.

如果想玩得好, 我見議玩針鏢,
一來自己一個人practise唔洗入錢,
二來針鏢需要精細d, 可以practise準d,
三來可以practise計分.

其實計分好重要,
如果你有三枝鏢, 剩番 126, 第一鏢, 你會掟哪一個分? 第二鏢, 你會掟哪一個分?
如果你有三枝鏢, 剩番 125 第一鏢, 你會掟哪一個分? 第二鏢, 你會掟哪一個分?
如果你有三枝鏢, 剩番 124, 第一鏢, 你會掟哪一個分? 第二鏢, 你會掟哪一個分?
如果你有三枝鏢, 剩番 123, 第一鏢, 你會掟哪一個分? 第二鏢, 你會掟哪一個分?
如果你有三枝鏢, 剩番 122, 第一鏢, 你會掟哪一個分? 第二鏢, 你會掟哪一個分?
大家研究下!

PS. IS 針鏢, NOT 真鏢. But anyway, we all understand! kakakakaka

[ Last edited by hamsubboy on 2007-6-14 at 11:11 PM ]
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-16 06:17 PM

Originally posted by ronja at 2007-6-14 04:41:

懶得換..所以有兩套鏢,一套真鏢一套膠鏢!
不過一個禮拜只會掟一次真鏢
遲下我都想買套新鏢黎打硬板
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-16 06:31 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-6-14 23:09:
我玩左針鏢成十年, 十年前開始玩聯賽....
你通常會去開邊間吧到玩嫁,我只係知九龍城有一個場先有硬板掟...

你個戲遊幾過癮喎,等我玩下先

如果你有三枝鏢, 剩番 126, 第一鏢, 你會掟哪一個分? 第二鏢, 你會掟哪一個分?
第一鏢20X3,第二鏢18X3,第三鏢6X2

如果你有三枝鏢, 剩番 125 第一鏢, 你會掟哪一個分? 第二鏢, 你會掟哪一個分?
第一鏢20X3,第二鏢19X3,第三鏢7X2

如果你有三枝鏢, 剩番 124, 第一鏢, 你會掟哪一個分? 第二鏢, 你會掟哪一個分?
第一鏢20X3,第二鏢20X3,第三鏢2X2

如果你有三枝鏢, 剩番 123, 第一鏢, 你會掟哪一個分? 第二鏢, 你會掟哪一個分?
第一鏢20X3,第二鏢17X3,第三鏢6X2

如果你有三枝鏢, 剩番 122, 第一鏢, 你會掟哪一個分? 第二鏢, 你會掟哪一個分?
第一鏢20X3,第二鏢20X3,第三鏢1X2
作者: hamsubboy    時間: 2007-6-16 07:59 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-16 06:31 PM:

你通常會去開邊間吧到玩嫁,我只係知...
左輪兄, 我通常會去尖咀d吧到玩嫁,............

等我俾d意見喇!

左輪兄said :第一鏢20X3,第二鏢18X3,第三鏢6X2
hamsubboy's idea: "第一鏢我會掟19x3, 如果中,我會再掟19x3, 第三鏢6X2.
第一鏢我會掟19x3而唔中, 只係中19x1, 我還剩107, 我第二鏢會再去19X3, 如果中左, 便可掟bull..........中了, high finish!
or
第一鏢我會掟19x3, 我還剩69, 我第二鏢會再去19X3, 唔中,只係中19x1 , 便可掟bull..........中了, high finish!
我第一鏢一定唔會掟20位, 因為中唔到20x3, only 20x1, 還剩106, 第二鏢中咩都好, 第三鏢一定無鏢埋."

左輪兄said :"第一鏢20X3,第二鏢19X3,第三鏢7X2"

hamsubboy's idea: "第一鏢我會掟bull, 如果中,我會小心d掟side-bull,第三鏢bull.
or
第一鏢我會掟bull 而唔中, 只係中side-bull, 我還剩100, 我第二鏢會去60X3, 如果中左, 便可掟20x2..........中了, high finish!
or
如果第一鏢我連side-bull都而唔中, 已經無野講. 同樣地如果你掟20x3中唔到, 只係中20x1, 剩105, 第二鏢中咩都好, 第三鏢一定無鏢埋.
我第一鏢一定bull, 因為:
1) 我要另我第二鏢依然存在機會可使我第三鏢有鏢call.
2) side-bull連bull的area比任何一個x3位大, 所以以保險計, 第一鏢一定要safe, 唔會掟20x3位, 何況如果中到bull, d女睇到你已經high爆, 跟住中埋side-bull, 就算第三鏢中唔到bull, d女都會因為你既表現而濕晒............

另外如果你第一鏢20X3,之後剩65, 可choose:
1) 第二鏢15X3,第三鏢10X2, if only 15x1, 3rd darts go BULL.
2) If you on form or inch, 第二鏢side bull, 第三鏢20X2
ps. 埋鏢盡量唔好留單數double, 因為如果你go jor single, 你要浪費一鏢去較鏢.
example: if you have 7marks, you better go 3, then 2x2; if go in 2x1, then1x1.
The firest dart don't go 1x1, cause you will have 6 marks, then you will go 3marks X 2, if you got bad luck and go into the 3 x 1, the third dart..... can't call any double.

你的124, 123, 122都有少許問題, think think la, reply me again!

[ Last edited by hamsubboy on 2007-6-16 at 08:04 PM ]
作者: ronja    時間: 2007-6-17 03:34 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-6-16 19:59:

左輪兄, 我通常會去尖咀d吧到玩嫁...
高手在此!!

其實我都同意掟淨雙數分double好D,因為萬一埋唔倒唔洗嘥一鏢去較分,所以儘量較分都係較32分淨
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-18 05:01 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-6-16 19:59:

左輪兄, 我通常會去尖咀d吧到玩嫁...
叫我左仔得喇

我而家都學緊點埋鏢,正式黎講我只係玩左個零月鏢到,
所以都唔係話鏢鏢都咁得,不過如果俾得揀20同 bull,我會掟20多d,
我掟bull都冇咩運,成日都中side-bull條黃線外,整到好似隨機分數咁
反而20x3有信心,不過有時唔準真係會變左5x3同1x3

不過聽完你講,我會改下我既埋鏢方式,他唔講我諗我真係會有排摸
至於你個124,123,122既問題,等我再準d先答你

不過我有野想問,其實長杆同短杆有咩分別,因為我見到有人打短杆所以想問一下
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-18 05:10 PM

Originally posted by ronja at 2007-6-17 15:34:

高手在此!!

其實我都同意掟淨雙數分double好D,因為萬一埋唔倒唔洗嘥一鏢去較分,所以儘量較分都係較32分淨
通常落到7x分到,我都會掟16或19黎調整分數,搵返個食糊位黎掟嫁

係呢,你又去開邊頭掟嫁?
作者: hamsubboy    時間: 2007-6-18 10:35 PM

brother 左,

長杆同短杆有咩分別, let me tell you.

如果用同一set鏢,

短杆: 因為鏢身比鏢杆重較多, 所以下墜得比較早,
my personal idea:適合 出手比較柔, 拋物線比較大. ps. special for 個子比較矮的人.
如果你出手比較有力, 短杆一定唔適合, 因為鏢身輕, 鏢身在離開手至板時, 可能會走s.

長杆: 枝鏢鏢身和鏢杆重量相差不多, 所以下墜得比較慢. 適合 出手比較用力的人.
如果你出手比較柔, 好難控制枝鏢.
my personal idea: 千萬唔好人用你又用. 特別係膠鏢, 因為膠鏢 only  around 16 - 20gram,
長杆又重, 鏢身在離開手至板時, 可能會走s , 一定要出手比較用力.
但經常用力出手, 好容易掟壞手.
因為掟鏢主要講求 "natural throw" 同 "constant".

我 suggests to use 中杆 for the newbie.

另外鏢身(barrel) 的長短, 同flight (翼) 的大小 is also very import.

Big flight fly slow, small flight fly fast.

隻手點渣鏢, 我見過有8種, also, 渣前渣後都有different.

If available, I will take some short movie to show out how to do the "throwing motion" to you.

[ Last edited by hamsubboy on 2007-6-18 at 10:37 PM ]
作者: ronja    時間: 2007-6-20 03:39 AM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-18 17:10:

通常落到7x分到,我都會掟16或19黎調整分數,搵返個食糊位黎掟嫁

係呢,你又去開邊頭掟嫁?
Causeway Bay 又有, TST 又有
作者: ronja    時間: 2007-6-20 03:42 AM

http://www.videojug.com/film/how-to-play-darts
http://www.wikihow.com/Play-Darts
http://www.cyberdarts.com/basics/dartsbasics.html#3

作者: 左輪仔    時間: 2007-6-21 06:47 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-6-18 22:35:
brother 左,

長杆同短杆有咩分別, ...
咁來係咁嫁,終於明白喇
之前我d係窄翼,可以我打唔到快flight,好似覺得怪怪地咁
我而家套鏢重18gram,長杆,闊flight,
有d人話16gram好用,不過我又覺得太輕好似冇咩料到咁...
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-21 06:50 PM

Originally posted by ronja at 2007-6-20 03:42:
[url]http://www.videojug.com/film/h...
thx~ronja搵到咁多資料返黎
作者: hamsubboy    時間: 2007-6-21 07:10 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-21 06:47 PM:

咁來係咁嫁,終於明白喇
之前我d...
Really 長杆? 長杆really 好長的呀! (more than 6cm)
你係唔係用中杆 (around 5cm long)?

16gram or 18gram is not so important. The important thing is you can feel your darts. Maybe 16gram is too light for you, you have no feeling on it; so choose your way, no need to hear the other ppl's idea.

For myself, I use 26grams darts (steel tip), I feel it is ok for me.
作者: hamsubboy    時間: 2007-6-21 07:24 PM

記住, 剛剛玩鏢, 唔需要試太多"架餐". 用住d standard 野先.
就算出去買鏢, 無自己想要的重量和型號, 都唔好"夾硬"買.

另外, 你玩完鏢, 第二日, 對手有無肌肉痛?
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-22 01:13 AM

Originally posted by hamsubboy at 2007-6-21 19:10:

Really 長杆? 長杆really 好長的...
我諗我用既應該係中杆黎喇,你用26gram仲重既
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-22 01:16 AM

Originally posted by hamsubboy at 2007-6-21 19:24:
記住, 剛剛玩鏢, 唔需要試太多"...
通常都係買翼多,因為易爛

有呀,不係掟鏢果隻手囉,唔係兩隻喎,點解會咁既

[ Last edited by 左輪仔 on 2007-6-22 at 01:17 AM ]
作者: hamsubboy    時間: 2007-6-22 01:52 AM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-22 01:13 AM:

我諗我用既應該係中杆黎喇,你用26gram仲重既
26gram 針鏢,唔係膠鏢.
作者: hamsubboy    時間: 2007-6-22 02:07 AM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-22 01:16 AM:

[ Last edited by 左輪仔 on 2007-6-22 at 01:17 AM ]
哈哈! 呢d係好多鏢手的問題,.............原因有幾種:
1) 用死力掟鏢. 驚死枝鏢插唔實個板, 下下大大力...........好似健身舉鐵, 肌肉疲勞, 一定會痛.
2) 飲醉左仲掟, 因為想枝鏢fly得直d, 下下大大力.

如果想唔痛, 改下出手.
or 你請我飲酒, 我真人示範.

作者: 左輪仔    時間: 2007-6-22 03:55 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-6-22 02:07:

哈哈! 呢d係好多鏢手的問題,........
咁可能係飲多左,想攞返直d鏢既問題喇,
因為有時飲多左幾杯,好多鏢都係60附近陪迴
而家我出手都冇放到咁盡,一到就收咁囉...

你知啦,出面好興玩31,81嫁嘛,
有次同條女玩,佢加埋掟中41,45都要飲,,
真係痴哂線,好彩最後都贏佢咋
作者: ronja    時間: 2007-6-22 05:11 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-22 15:55:

咁可能係飲多左,想攞返直d鏢既問題...
你就好,有女陪你掟鏢

http://www.odiespub.com/3_dart_out_chart.htm

記熟呢個表,咁就更加易贏啦!!!

作者: hamsubboy    時間: 2007-6-22 07:10 PM

Originally posted by ronja at 2007-6-22 05:11 PM:

你就好,有女陪你掟鏢

http://www.odiespub.com/3_dart_out_chart.htm

我本人覺得有d分有問題,
例如 147, 144, 141, 139,138,137,136,135, 131, 124, 121, 119, 99, 73, 61.
作者: hamsubboy    時間: 2007-6-22 07:27 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-22 03:55 PM:

咁可能係飲多左,想攞返直d鏢既問題...
其實..............出手放得盡唔盡, 唔係main point,....
而係出 鏢唔需要出"真力",..........
好多人掟鏢, 就好似出"暗器", 又快又勁......
但掟鏢隻手應該輕鬆彈出, 而且枝鏢要有"拋物線".
作者: ronja    時間: 2007-6-22 07:42 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-6-22 19:10:

我本人覺得有d分有問題,
例如 147, 144, 141, 139,138,137,136,135, 131, 124, 121, 119, 99, 73, 61.
http://www.ackis-dart-luckys.de/dart-checkout-tabelle.php

呢個可能好D(但唔係英文)

呢個好在如果第一鏢掟唔中triple or double而只中 single,仲有兩鏢可以補中
作者: hamsubboy    時間: 2007-6-22 08:40 PM

Originally posted by ronja at 2007-6-22 07:42 PM:

[url]http://www.ackis-dart-...
Brother ronja, I agree this one is better!
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-23 02:23 AM

Originally posted by ronja at 2007-6-22 17:11:
你就好,有女陪你掟鏢
咁岩咋,不過條女都幾勁嫁,成日都60,80咁去嫁

你又有資料俾我睇呀,thx~
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-23 02:27 AM

Originally posted by hamsubboy at 2007-6-22 19:27:
其實..............出手放得盡唔...
好都人都掟到"卜卜"聲,好有力度,仲以為佢地岩添

咁其實個拋物線要去到幾多先好呢?
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-23 02:30 AM

Originally posted by ronja at 2007-6-22 19:42:
[url]http://www.ackis-dart-...
有d都係埋DB喎,中唔到就死得喇
作者: ronja    時間: 2007-6-23 11:07 AM

如果可以掟到咁就好囉!!

http://www.6rooms.com/watch/354618.html
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-23 12:44 PM

Originally posted by ronja at 2007-6-23 11:07:
如果可以掟到咁就好囉!!
http://www.6rooms.com/watch/354618.html
係John Lawe既9鏢501呀,我都睇過呀,佢真係好勁
作者: ronja    時間: 2007-6-23 03:08 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-23 12:44:

係John Lawe既9鏢501呀,我都睇過呀,佢真係好勁
佢呢D就等於篤波一Q147度同埋保齡球一局300分咁,真係好難得!!
作者: hamsubboy    時間: 2007-6-23 03:33 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-22 01:16 AM:

教你一個方法, 出面有得賣. 有個野插住flight尾, d翼沒有那麼易爛.

給你一個本港網站 : www.jdarts.com

If you want to buy something of darts, or have some friends and group together to join the Darts Competition, try to contact this web-site.

左輪仔, can I post the phone no. in this web-site. Cause I want to post the phone no. of the salesman of this web-site to you. His name is Terence Lui, if you buy the dart's equipment from him, you can date him out & ask him how to play darts!! I think he can use 5-10min to tell u.
作者: hamsubboy    時間: 2007-6-23 03:41 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-23 02:27 AM:

好都人都掟到"卜卜"聲,好有力度,仲以為佢地岩添

咁其實個拋物線要去到幾多先好呢?
拋物線要去到幾多先好呢................. 這個嘛.............

無規定! 你當掟鏢好似渣住舊垃圾掉入垃圾桶啦!

你去開邊間bar, 我親身去示範!
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-26 02:47 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-6-23 15:33:
教你一個方法, 出面有得賣. 有個...
最好唔好喇,因為呢到唔俾賣廣告的...

前幾日問左個鏢友,佢叫我去大中到睇翼,
岩岩買左兩set,好過之前我買果d,又重又易爛...
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-26 02:50 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-6-23 15:41:
拋物線要去到幾多先好呢................. 這個嘛.............

無規定! 你當掟鏢好似渣住舊垃圾掉入垃圾桶啦!

你去開邊間bar, 我親身去示範!
大約都明白係想講d咩

你唔係掟開硬板嫁咩?
作者: hamsubboy    時間: 2007-6-26 06:12 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-26 02:50 PM:

大約都明白係想講d咩

你唔係掟開硬板嫁咩?
硬板, YES AR! For me, both steel tip & soft tip is the same, no different!

對於一個真正高手, 針鏢and膠鏢是沒有分別的.

等於一個真正性愛高手同女上床, 不論條女正唔正, 你都會盡力令條女因為你而得到滿足.

仲有, 因為我個friend開左間吧, 我為左捧場, so最近都多左玩膠鏢.

[ Last edited by hamsubboy on 2007-6-26 at 06:17 PM ]
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-26 08:00 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-6-26 18:12:
硬板, YES AR! For me, both stee...
咁又係,對於一個高手黎講,
巳成為一種感覺,之前都有個鏢友同我講過~

不如講下你個朋友間酒吧係邊到開,叫咩名呀?
作者: hamsubboy    時間: 2007-6-26 09:23 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-26 08:00 PM:

咁又係,對於一個高手黎講,
巳成為一種感覺,之前都有個鏢友同我講過~

不如講下你個朋友間酒吧係邊到開,叫咩名呀?
間酒吧叫:
Chill Out,
12/F, The wave,
184 Nathan Road, TST

尖沙咀警署對面

我星期六日一定唔到, 閒日先到.
呢到無高手(自問呢間吧我自己最勁,), 如果你去到見到有個 5呎10吋高, 用公家柴, 飲guinness, 掟bull好準, 果個應該係我.

[ Last edited by hamsubboy on 2007-6-26 at 09:34 PM ]
作者: 左輪仔    時間: 2007-6-27 08:28 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-6-26 21:23:

間酒吧叫:
Chill Out,
12/F, Th...
真係要搵日去睇下野喇
作者: 左輪仔    時間: 2007-7-2 02:12 AM

琴日試下改改掟法,用柔d力度黎掟,真係準左好多,
不過始終都仲未適應,有d都幾飄忽,不過中20既機會大左好多
作者: BOYDWAN    時間: 2007-7-2 02:29 AM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-7-2 02:12:
中標~
作者: hamsubboy    時間: 2007-7-2 07:37 AM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-7-2 02:12 AM:
Really? 希望你真係領悟到.
好多鏢手都好硬頸, 明知自己有問題都唔肯改. 所以無進步!
作者: hamsubboy    時間: 2007-7-2 07:38 AM

Originally posted by BOYDWAN at 2007-7-2 02:29 AM:

中標~
brother boy, you play darts?
作者: 左輪仔    時間: 2007-7-6 04:14 PM

Originally posted by BOYDWAN at 2007-7-2 02:29:

中標~
爸打拮女你就得咋,拮鏢你掂唔掂嫁

[ Last edited by 左輪仔 on 2007-7-6 at 04:18 PM ]
作者: 左輪仔    時間: 2007-7-6 04:18 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-7-2 07:37:

Really? 希望你真係領悟到.
好多鏢手都好硬頸, 明知自己有問題都唔肯改. 所以無進步!
有不足既,當然要改良啦
都唔奇既,呢D我都見唔少,
有好多人都係企左掟右,
企右就掟左,但係唔識去企準個位喎
作者: hamsubboy    時間: 2007-7-14 04:10 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-7-6 04:18 PM:

有不足既,當然要改良啦
都唔奇既,呢D我都見唔少,
有好多人都係企左掟右,
企右就掟左,但係唔識去企準個位喎
其他人企左掟右, 企右就掟左, 我唔夠膽講ARM NG ARM......
我本人就以右腳做重心腳, 腳跟同紅心成90度直線. 右腳腳尖向左30度.....注意係腳跟, NOT腳尖, SO I 企位左少許. 身體稍微向前傾.

其實係你企得最舒服 IS OK!
作者: 左輪仔    時間: 2007-7-16 09:17 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-7-14 16:10:
其他人企左掟右, 企右就掟左, 我...
我既企姿同你既差唔多啦,係瞄底位先會傾前

我上過你個fd間野到喇,果道都算唔錯丫,不過個鏢位就麻煩d
作者: hamsubboy    時間: 2007-7-20 07:21 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-7-16 09:17 PM:

我既企姿同你既差唔多啦,係瞄底位先會傾前

我上過你個fd間野到喇,果道都算唔錯丫,不過個鏢位就麻煩d
When will u go again?
作者: 左輪仔    時間: 2007-7-23 08:47 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-7-20 19:21:
When will u go again?
我都答唔到你,因為我同d朋友都係玩即興
我上過去兩次到啦,上面d人d鏢都係一般到...
作者: hamsubboy    時間: 2007-7-24 03:26 AM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-7-23 08:47 PM:

我都答唔到你,因為我同d朋友都係玩即興
我上過去兩次到啦,上面d人d鏢都係一般到...
Sure 一般, I am not there, no high hand, kakaakaka!

Actually, no good player to play with you, can't upgrade yourself.

Now, I am not often to play darts, but I still keep it.

Let us find one day to meet each other.
作者: 左輪仔    時間: 2007-7-26 06:04 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-7-24 03:26:
Sure 一般, I am not there, no h...
我都想同你有交手既一日
而家我d鏢都係keep住,冇咩點大進步,
都想同不同既高手玩下交流下,
可惜呢排又多野做,遲下得閒我會搵你
作者: hamsubboy    時間: 2007-7-31 02:49 AM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-7-26 06:04 PM:

我都想同你有交手既一日
而家我d鏢都係keep住,冇咩點大進步,
都想同不同既高手玩下交流下,
可惜呢排又多野做,遲下得閒我會搵你
Ok la! if you will go there, post here, I will try to meet u.
Cause I live in Shatin, I am not often to go to Kowloon. Let me know if you go!!
作者: 左輪仔    時間: 2007-8-14 03:30 AM

我有個fd前幾日教左我玩隻game,
係玩701,不過加埋掟bull計,玩單牛的,
一杯分十格,照計埋31/81,
上家中左bull可以累積落下一家,
掟唔到罰飲返累積既bull數之相同格數,
bull就由頭再起標,直到打完個701...
作者: ckyckk    時間: 2007-8-14 03:34 AM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-8-14 03:30 AM:
係玩...
路過 ~

左爺晚上可好
作者: 左輪仔    時間: 2007-8-14 04:03 PM

Originally posted by ckyckk at 2007-8-14 03:34:

路過 ~

左爺晚上可好
ok啦~雞仔,好耐冇見
作者: hamsubboy    時間: 2007-8-14 09:44 PM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-8-14 03:30 AM:
係玩...
好深下喎! 我本人可能年紀大, 我唔會玩"掟分飲酒",........ 5-6個人玩,  黑起上黎, 兩三鋪飲幾支, 鏢都未practise好就醉左,......... 下次一開波又黎.......如是者......d鏢又點進一步.

我有個玩法, 唔知ok唔ok:
一人叫半打分單, win左留低, 打莊, 輸左飲半杯or一杯, 輸家仲要俾一支beer win家.....
人多玩 double (partner, 雙打).
一來唔洗下下飲, 二來無禁易醉, 可以practise, 條莊打得耐, win番半打, 感覺好high. (當然, win 番黎的beer 會請番個friend飲, 但可以寸下個friend. 第日又俾佢inch 下, funny!)
作者: 左輪仔    時間: 2007-8-15 07:10 PM

Originally posted by hamsubboy at 2007-8-14 21:44:
好深下喎! 我本人可能年紀大, 我...
你既玩法都唔錯,不過而家係酒吧比較少人咁樣玩...
現時玩開都係31/81,即係掟到30或以下既就自己飲,
掟到81或以上既就對手飲,呢個巳係最簡單既玩法...
作者: hamsubboy    時間: 2007-8-16 03:50 AM

Originally posted by 左輪仔 at 2007-8-15 07:10 PM:

你既玩法都唔錯,不過而家係酒吧比較...
OIC, I know what is 31/81 la, thanks!
作者: musiq    時間: 2008-5-8 07:53 PM

高手在此!!

作者: hamsubboy    時間: 2008-5-20 08:23 PM

左輪仔BROTHER, 呢排go where play darts 呀?
作者: 左輪仔    時間: 2008-6-10 03:19 PM

Originally posted by musiq at 2008-5-8 19:53:
高手在此!!

你平時去開邊到掟嫁?

32就保險d囉

有時我都會埋top,因為掟慣左
作者: 左輪仔    時間: 2008-6-10 03:21 PM

Originally posted by hamsubboy at 2008-5-20 20:23:
左輪仔BROTHER, 呢排go where play darts 呀?
sorry~呢排好多野做,所以好少上黎

呢排我去太子掟多,你而家去開邊頭掟呀?

我而家學識左計分,識左之後真係好掟左好多
作者: hamsubboy    時間: 2008-6-18 03:25 AM

Chill Out,
12/F, The wave,
184 Nathan Road, TST

尖沙咀警署對面

I go there once a month.

我黎緊會玩番針鏢聯賽!
作者: hamsubboy    時間: 2008-6-18 03:26 AM

Originally posted by 左輪仔 at 2008-6-10 03:21 PM:

sorry~呢排好多野做,所以好少上黎

呢排我去太子掟多,你而家去開邊頭掟呀?

我而家學識左計分,識左之後真係好掟左好多
太子邊間, 等我撞下你!

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0