標題: 想問一下破產後的人的生活 ? [打印本頁]

作者: red0011101    時間: 2007-8-15 01:20 PM     標題: 想問一下破產後的人的生活 ?

破產後 4 年 .....有冇人比追加破產年期 ? 仲有申請 credit card 有冇問題 ga ?
仲有破產後再創業有冇問題 ga 如問銀行call loan ....
以上問題因看了 香港傳奇-榮歸 ....及之前 tvb 訪問農場餐廳老板say 破產後會卷土重來....但他要面對什麼問題呢 ....so 想知 .....
作者: flpo    時間: 2007-8-15 01:58 PM

1.違反破產令才會追加破產年期
2.申請 credit card 冇乜可能啦,銀行之間有中央資料庫,check到你信貸紀錄(破過產免問)
3.可以創業,但不能出任上市公司董事
4.銀行call loan,答案同2(破過產免問)
作者: w00tw00t    時間: 2007-8-15 03:03 PM

you can not take taxi.. during this period
作者: beingkilled    時間: 2007-8-15 09:09 PM

Originally posted by flpo at 2007-8-15 01:58 PM:
1.違反破產令才會追加破產年期
2.申請 credit card 冇乜可能啦,銀行之間有中央資料庫,check到你信貸紀錄(破過產免問)
3.可以創業,但不能出任上市公司董事
4.銀行call loan,答案同2(破過產免問)
補充少少(2)同(4), 破產後所有個人財產由破產管理署接管, 冇署長批准根本唔能夠借貸,
所以(2)同(4)唔係銀行唔肯借, 而係破產人唔可以借
作者: beingkilled    時間: 2007-8-16 12:23 AM

講多少少關於入息嘅野, 破產者的收入同樣係由破產管理署接管,
但唔代表會攞哂你成份糧, 係會容許你用份收入去支付必須生活開支,
所以以一個欠落一大筆卡數嘅打工仔黎講, 破產後生活有可能會改善,
點解呢? 未破產點都要死筆錢還債, 破產後份人工扣哂開支,
有淨先由破產管理署扣起還俾債權人, 使錢方向掉轉左,
所以話有錢佬破產先要燒炭, 窮鬼破產係一種解決方法
作者: beingkilled    時間: 2007-8-16 12:26 AM

Originally posted by w00tw00t at 2007-8-15 03:03 PM:
you can not take taxi.. during this period
並不完全正確, 因為可以坐黐人車坐, 又或者的士係唯一可行交通工具

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0