標題: 夢8 對 國家隊 討論 [打印本頁]

作者: Asurada129    時間: 2008-8-10 11:15 PM     標題: 夢8 對 國家隊 討論

上半場...估唔到國家隊咁多3 分.....搞到第一節打待咁緊湊...

第2節就夢8打一輪快速反攻~~~

不過易建聯, 安東尼好似未上力~~

唔知下半場會點.....?體力能否維持...?
作者: 奪命老妖    時間: 2008-8-10 11:21 PM

中國隊成日輸快攻,唉
作者: ch.chak    時間: 2008-8-10 11:32 PM

冇辦法
美國隊打快速反攻打到慣晒
而且中國隊既體力都幾令人擔心
作者: Asurada129    時間: 2008-8-10 11:36 PM

真係好似冇哂力咁~~~

第4節唔知過唔過到65分,,,=.="
作者: 17317328    時間: 2008-8-10 11:37 PM

下半場 英國防守硬左  多左出黎迫  中國 key波既 唔算太強 好似比人偷
姒明拎左波都冇人幫   慘  上半場 真係打得好
作者: 奪命老妖    時間: 2008-8-10 11:38 PM

中國隊開始打亂章
作者: infjlam    時間: 2008-8-10 11:38 PM

我覺得中國隊已經交足貨,面對夢8亦唔算好失禮
作者: ch.chak    時間: 2008-8-10 11:57 PM

打完
整體黎講都算係咁啦
體力真係唔夠
頭1,2節真係打得唔錯
不過第3節開始真係冇力喇
作者: Asurada129    時間: 2008-8-10 11:59 PM

係囉....0係第3節果陣...明顯體力上有不繼....跟住仲開始有部份球員勉強入楔仲有亂丟既感覺...
同一時間...夢8就狂打快攻....第3節尾就基本上已經開始有垃圾時間feel...
作者: infjlam    時間: 2008-8-11 12:03 AM

始終唔同level,就算體力相同,都係輸成條街,
夢8實在太強,姚明阿郅阿聯已經有交代,算係咁
作者: Asurada129    時間: 2008-8-11 12:04 AM

反而第4節....夢8換哂2線兵之後真係又係睇到....
覺得CP3好似打開街波...唔係好慣打國際賽咁...
作者: R-Star    時間: 2008-8-11 12:04 AM

原帖由 17317328 於 2008-8-10 11:37 PM 發表
下半場 英國防守硬左  多左出黎迫  中國 key波既 唔算太強 好似比人偷
姒明拎左波都冇人幫   慘  上半場 真係打得好
我冇睇依場添

講番美國對中國場波, 美國隊快攻防守都好好, 技術更加冇得比
當你試射3分o既時候, 佢仲可以球球爆樽

去到第3節, 中國隊明知手風唔順都唔打多d內線
去到第4節仲開始亂咁射, 剷到入去入亂咁拋, 真係冇眼睇

好耐冇試過睇晒成場波, 中國隊亦算打左半場好波
作者: 奪命老妖    時間: 2008-8-11 12:04 AM

體能方面中國真係有待加強
作者: Asurada129    時間: 2008-8-11 12:05 AM

原帖由 infjlam 於 2008-8-11 12:03 AM 發表
阿郅阿聯.....真係覺得要0係夢8 2線兵既時候先有番D表現...不過點都好...當WARM UP過狀態..迎接下一戰~
作者: ch.chak    時間: 2008-8-11 12:06 AM

原帖由 infjlam 於 2008-8-11 12:03 AM 發表
我反而覺得實力唔係真係差太遠
好似第1,2節
唔係話冇得打
只係中國隊唔慣咁快既節奏
體力消耗會好快
作者: 奪命老妖    時間: 2008-8-11 12:07 AM

原帖由 R-Star 於 2008-8-11 12:04 AM 發表

我冇睇依場添

講番美國對中國場波, 美國隊快攻防守都好好, 技術更加冇得比

去到第4節仲開始亂咁射, 剷到入去入亂咁拋 ...
點打內線,根本爆唔到入去
作者: Asurada129    時間: 2008-8-11 12:07 AM

原帖由 R-Star 於 2008-8-11 12:04 AM 發表

我冇睇依場添

去到第4節仲開始亂咁射, 剷到入去入亂咁拋 ...
0係初段...中國3分真係嚇死人...不過夢8 冇打亂陣腳.....掂~!
作者: Asurada129    時間: 2008-8-11 12:10 AM

原帖由 奪命老妖 於 2008-8-11 12:07 AM 發表

完全撞唔入....
頭先有果中國球員同CP3撞一撞都彈左幾丈遠....雖然我覺得佢"碌"落地都誇張左D
作者: cymok3782    時間: 2008-8-11 12:10 AM

原帖由 奪命老妖 於 2008-8-11 12:07 AM 發表

絕對贊成, 佢地大多數時間都是在三分線或Key外走動.

中國隊last4分鐘都打到第一節時的水準
作者: Asurada129    時間: 2008-8-11 12:12 AM

原帖由 ch.chak 於 2008-8-11 12:06 AM 發表

我反而覺得實力唔係真係差太遠
好似第1,2節
唔係話冇得打
只係中國隊唔慣咁快既節奏
體力消耗會好快
不過....聽到呀 翁金鏵講...同中國隊打過....基本上今日D3分都好意外...因為其中孫悅本身D3分都"MA"" MA"....
可能下場...3分不復見~~
作者: infjlam    時間: 2008-8-11 12:13 AM

我覺得夢8在第一二節,
根本刻意隱藏實力,或者根本唔在意,
互相表演下咁,大部份球員都好有大將風度,
分數已經唔係重點,上半場比賽過程好緊湊,好精彩~
作者: Asurada129    時間: 2008-8-11 12:13 AM

原帖由 cymok3782 於 2008-8-11 12:10 AM 發表

絕對贊成, 佢地大多數時間都是在三分線或Key外走動.

中國隊last4分鐘都打到第一節時的水準
YAO 不斷同隊友係3弟線附近PICK...好少硬爆.....係後段多番D~~
作者: Asurada129    時間: 2008-8-11 12:17 AM

原帖由 infjlam 於 2008-8-11 12:13 AM 發表
我覺得夢8在第一二節,
根本刻意隱藏實力,或者根本唔在意,
互相表演下咁,大部份球員都好有大將風度,
分數已經唔係重點,上半場比賽過程好緊湊,好精彩~ ...
唔在意<<<<我覺得係...
實力<<<我就覺得冇咩需要

反而睇到...打到29比29果陣.....夢8 就好似發力啦(可能覺得冇可能咁緊)....所以都睇到 KING JAMES開始強闖~~
作者: arthur8088    時間: 2008-8-11 12:19 AM

原帖由 Asurada129 於 2008-8-11 12:13 AM 發表

YAO 不斷同隊友係3弟線附近PICK...好少硬爆.....係後段多番D~~
Yao doesnt really need to 硬爆...as this is his 3 or 4th match after his injury....and USA 99% will win over China...Yao just needed to gain his match fitness and on court feeling..and avoid injury..to face Germany and Angola~~
作者: Asurada129    時間: 2008-8-11 12:22 AM

原帖由 arthur8088 於 2008-8-11 12:19 AM 發表

Yao doesnt really need to 硬爆...as this is his 3 or 4th match after his injury....and USA 99% will win over China...Yao just needed to gain his match fitness and on court feeling..and avoid injury. ...
~~~作為YAO 既提升狀態既賽事.....我都AGREE~~
作者: iknow    時間: 2008-8-11 12:29 AM

查實呢...我想問好耐...

在下知識貧乏...

今日睇報紙同埋岩岩睇波果時...都睇到同埋聽到咩NBA同國際球例有分別...

咁我想問下各位睇開波ge...咁究竟有咩分別...??
作者: 康bb    時間: 2008-8-11 12:38 AM

原帖由 iknow 於 2008-8-11 12:29 AM 發表

在下知識貧乏...

今日睇報紙同埋岩岩睇波果時...都睇到同埋聽到咩NBA同國際球例有分別...

咁我想問下各位睇開波ge...咁究竟有咩分別...?? ...
根據國際籃球規則,每個球員容許有5次個人犯規(NBA聯盟為6次),犯滿 5 次就必須離場

防守限制圈.

當防守一方已經站在攻方上籃的路線,攻方撞倒守方,攻方被判"帶波撞人". NBA例外. NBA有防守限制圈. 當守方站在圈內, 攻方撞倒守方, 攻方不會被判"帶波撞人".
作者: Asurada129    時間: 2008-8-11 12:41 AM

原帖由 iknow 於 2008-8-11 12:29 AM 發表

在下知識貧乏...

咁我想問下各位睇開波ge...咁究竟有咩分別...?? ...
我只知...nba 會似做show咁...有時入樽果陣..順腳走到埗都未必吹...為左果流暢同娛樂性...
拍波時...有d球員直頭反手hold起個波再拍落地..都未必吹.........所以..當打國際賽時..好多時會被人吹travelling, 同ball holding..

以前....nba就係防手上唔準打聯防, 因為1打1富娛樂性多d..., 而家就可聯防

從前半場上波時間上有分別啦....進攻時間限制(nba24秒, 國際30秒)又有分別啦,....而家更改成點就唔知lu...

暫時諗起咁多...睇下有冇其他bro答到...
作者: Asurada129    時間: 2008-8-11 12:43 AM

原帖由 康bb 於 2008-8-11 12:38 AM 發表

根據國際籃球規則,每個球員容許有5次個人犯規(NBA聯盟為6次),犯滿 5 次就必須離場

防守限制圈.

當防守一方已經站在攻方上籃的路線,攻方撞倒守方,攻方被判"帶波撞人". NBA例外. NBA有防守限制圈. 當守方站在圈內, 攻方 ...
係喎~~~

作者: sage    時間: 2008-8-11 01:17 AM

just over 100 then stop
obviously they reserve quality
作者: eric1874    時間: 2008-8-11 02:03 AM

美國明屈體能,你睇nba o個時有無見過下下後場開波都迫到咁勁?多數開波o個方都可以好輕鬆咁"行"過半場,但今場中國無一球係無比人逼住黎開ge,lee下好明顯美國係知體能好中國勁多,所以由頭迫到落尾;再者,中國隊雖然射3分出奇地準,但d基本2分波,好似d好簡單ge剷籃都炒好多,咁點追丫?
作者: cfccfcc    時間: 2008-8-11 08:31 AM

籃球
一項身體對抗性極高的運動
中國人係唔arm玩的

射遠射係好睇, 但唔實際
點解中國隊下半場會輸咁多?
就係因為美國隊繼續入你樽,但我地就射射射射到手軟

剷籃入樽入球機會率大d

仲有, 好多時pick and roll完左, 姚明有有利位置, 但隊友硬係唔傳比佢, 真吹漲
作者: fabric    時間: 2008-8-11 09:42 AM

都唔明點解D人唔多傳波比姚明, 淨係識自己射
作者: sage    時間: 2008-8-11 12:14 PM

原帖由 fabric 於 2008-8-11 09:42 AM 發表
都唔明點解D人唔多傳波比姚明, 淨係識自己射
it is a team
作者: tamsum    時間: 2008-8-11 11:23 PM

我好少睇籃球,所以可能見解唔係咁好
其實我覺得US根本知道中國係靠姚明同易建聯兩人
所以初段守好內線
外線比較冇咁緊
形成中國1st狂射3分
雖然入左好多球
但係US知道就算中國3分點好都好
始終都要手風好,而且到下半場體力下降時就會現形...命中率下降...
所以中國今仗入到咁高分,
我覺得唔代表真係話打得好好,又或者下場可以打番咁高3分o既水準

講得唔好o既地方,唔好見怪
作者: infjlam    時間: 2008-8-12 12:25 AM

原帖由 tamsum 於 2008-8-11 11:23 PM 發表
我好少睇籃球,所以可能見解唔係咁好
其實我覺得US根本知道中國係靠姚明同易建聯兩人
所以初段守好內線
外線比較冇咁緊
形成中國1st狂射3分
雖然入左好多球
但係US知道就算中國3分點好都好
始終都要手風好,而且到下半 ...
國奧在下半場已經比夢8迫得好緊,射3分就好難有高準繩,
打慣NBA或國際大賽,3分射手不單要準,而且起手要快,
體力就更加唔駛講,適應唔到場內節奏,就只有比人任砌...

夢8下半場一打fast break(快攻),國奧實力差距即刻現晒形,
夢8快攻一浪接一浪,國奧隊守都唔夠體力,仲邊有氣力射3分
美國籃球實在太強,講真國奧男藍已經有所交代,絕對唔失禮
作者: ysiad    時間: 2008-8-12 09:12 AM

中國隊輸就一早預咗, 不過輸幾多分就取決於後衛們的表演
很明顯當美國隊採取全場壓迫時,中國隊就開始手忙腳亂,失去左應有的節奏
不過我幾surprise佢地第一節神準的外投同埋陳江華個球超靚的切入
作者: lv123    時間: 2008-8-12 02:11 PM

人家美國肌肉大件過你,力氣好過你,連軍都差dd ,几次3 分都不入﹐不是不會那麼大比數﹐輸小當以好好。

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0