標題: [5/03加分題] 請大家列出一些勵志的歌曲, 講埋理由點解喎 [打印本頁]

作者: t300    時間: 2005-5-3 07:42 PM     標題: [5/03加分題] 請大家列出一些勵志的歌曲, 講埋理由點解喎

本人覺得以下幾首歌當人失意時聽返可以激勵士氣:
強---郭富城
乘風破浪
紅日---李克勤
壯志驕陽---張學友

[ Last edited by 樂壇渣Fit人 on 2005-5-3 at 09:39 PM ]
作者: crap    時間: 2005-5-3 09:34 PM

蚌的啟示 - 區瑞強,盧冠廷,關正傑

呢條題等Brightlee兄來答您吧, 佢會有個list俾你的
作者: brightlee    時間: 2005-5-3 09:56 PM

Let me to do it tmr, ok?
my Writing board is not working today....
作者: 仙道    時間: 2005-5-3 10:07 PM     標題: GLAY VIDEO SINGLE - サバイバル

GLAY - SURVIVAL

INCLUDING TWO VISUAL VERSIONS
001. 2.7-D ANIMATION VERSION
002. LIVE VERSION (99.3.10. IN TOKYO DOME)

[ Last edited by 仙道 on 2005-5-3 at 10:36 PM ]

圖片附件: SURVIVAL.jpg (2005-5-3 10:07 PM, 1.4 MB) / 下載次數 7
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=271266&k=bf1a84fece9d7d7e53de3408bc5f3c4c&t=1718516780&sid=ZmVTSI

圖片附件: BACK COVER.jpg (2005-5-3 10:07 PM, 1.7 MB) / 下載次數 4
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=271298&k=c4499986328223b3a64a453a26335317&t=1718516780&sid=ZmVTSI

圖片附件: LYRICS.jpg (2005-5-3 10:07 PM, 1.9 MB) / 下載次數 3
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=271299&k=ef1d47c37b393648c050f32ead7765ec&t=1718516780&sid=ZmVTSI

作者: DrChik    時間: 2005-5-3 10:12 PM

Originally posted by 仙道 at 2005-5-3 22:07:
GLAY - SURVIVAL
曄...............,勵志GLAY,果然有一手ha.仙道兄
作者: 左輪仔    時間: 2005-5-3 10:36 PM

我以前唔唔開心訓唔著,就聽下電台,唔知點解,
次次都有d勵志歌聽下,之後我咪dl左落黎囉
到左而家,有時唔開心既時候,我都會拎返出黎聽,個心都舒服d嫁

我聽既勵志歌有:

陳百強 - 鼓舞 , 摘星                  葉德嫻 - 邊緣回望

羅文 - 還看今朝 , 幾許風雨         林子祥 - 莫再悲                        

鄭伊健 - 心照                           Beyond - 海闊天空 ,  光輝歲月 , 不再猶豫    .....等
作者: brightlee    時間: 2005-5-4 05:13 PM

okokok....係時候有手寫板!!!
講啲你地平講過既歌

李克勤:天空海闊,命運符號,告別憂鬱
李國祥:總有你鼓勵
盧冠廷:漆黑將不再面對,世事何曾是絕對,為自由,但願能長久
蘇芮:憑著愛,奉獻,親受的小孩,憑著愛
曾路得:願,白牆,主信實無變
林子祥:愛的種籽,抉擇,誰能明白我,真的漢子,邁步向前,男兒當自強
盧業媚:泥路上
譚詠麟: 生命的詩篇,令世界變得温暖,傾我今生,冷傲的花妝,分甘同味,創造命運,太陽精神,將軍抽車,衝線,我做得到,風中勁草,成功需苦幹
杜麗莎:何必放棄
鍾鎮濤:兩點水,晴朗,愛永遠萬能
陳百強+關正傑: 未唱的歌
羅文:親情,長城謠,同途萬里行
威利:胸懷大志,陽光空氣
夏韶聲:媽媽我沒有做錯
徐小鳳:人生滿希望,城市足印
魏綺清:幻想
甄妮:奮鬥,命運
呂方:萬里心連心
關正傑:大丈夫
李龍基:男子漢
作者: brightlee    時間: 2005-5-4 07:21 PM

唔記得寫張學友!!!

苗, 信念

梅豔芳,邁向新一天

羅文:荊途
作者: brightlee    時間: 2005-5-4 07:52 PM

sorry ah!!!
夏韶聲少了這首: 永不放棄
作者: t300    時間: 2005-5-4 09:01 PM

真是感謝你提供這麼多首勵志歌曲, 有幾首我想聽不過找不到 link
你可以提供一下嗎?
李克勤:天空海闊
蘇芮:憑著愛
羅文:同途萬里行
作者: goodday    時間: 2005-5-4 09:47 PM

張崇德,張崇基:原諒

講人與人之間既關係,仲加左信仰上既意思
作者: brightlee    時間: 2005-5-5 04:48 AM

Originally posted by goodday at 2005-5-4 23:47:
張崇德,張崇基:原諒

講人與人之間既關係,仲加左信仰上既意思
well, if you talk about Christianity songs, that should be a lot of them......~~~~
but I always forget the name of the songs.. I just remember the lyrics, the music and sing only.......

*embrassing, to God*

[ Last edited by brightlee on 2005-5-5 at 06:51 AM ]
作者: brightlee    時間: 2005-5-5 04:50 AM

Originally posted by t300 at 2005-5-4 23:01:
真是感謝你提供這麼多首勵志歌曲, 有幾首我想聽不過找不到 link
你可以提供一下嗎?
aiya.. ask DrChik la..
cos most of them.. I found it in my Cds, or in the website that... hadn't broken down about 5 years ago ....

Dr. Chik, help us please!!!
作者: crap    時間: 2005-5-5 07:53 AM

Originally posted by t300 at 2005-5-4 11:01 PM:
你可以提供一下嗎?
你可以試下用WINMX搵, 好彩既可能有6成有嫁
作者: crap    時間: 2005-5-5 07:54 AM

Originally posted by brightlee at 2005-5-4 07:13 PM:
講啲你...
你這怪物......
作者: t300    時間: 2005-5-5 10:20 AM

唉, 我都想用WinMX不過我身在他方, WinMX及BT呢家野在我間學校的宿舍係用唔到, 所以只好望別人上傳, 平均上網得20Kb, 加上佢set死左D程式唔比用~~
作者: city1220    時間: 2005-5-5 02:03 PM

Originally posted by brightlee at 2005-5-4 05:13 PM:
講啲你...
嘩~~咁多~~其他人仲可以講咩呀?
我個人覺得sam hui 既歌好多都好勵志
例如:浪子心聲 世事如琪
如果大家都可以做到咁~真係可以免卻唔少煩惱
作者: clivewong49    時間: 2005-5-5 03:12 PM

錦繡前程。

健康、具鼓勵性!
作者: brightlee    時間: 2005-5-5 03:14 PM

Originally posted by city1220 at 2005-5-5 16:03:

嘩~~咁多~~其他人仲可以講咩呀?
我個人覺得sam hui 既歌好多都好勵志
例如:浪子心聲 世事如琪
如果大家都可以做到咁~真係可以免卻唔少煩惱
see, you can find some songs that I don't know it!!!
There should be a lot that we haven't listed in this moment

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0