標題: 【飲食天地】 你鍾意飲邊隻啤酒? (肯推介, 實加分)[積極+] [打印本頁]

作者: singgeihot    時間: 2005-6-12 06:23 AM     標題: 【飲食天地】 你鍾意飲邊隻啤酒? (肯推介, 實加分)[積極+]

呢期【飲食天地】講酒, 大家不如邊飲邊吹 -

你鍾意飲邊隻啤酒? 點解呢?
對啤酒有乜嘢要求呢?

推介題  -
有冇一 d 市面唔常見嘅啤酒, 你飲過之後又覺得好正架呢?
有嘅話, 可唔可以推介俾其他 member 呢?

推介內容:
1) 啤酒名
2) 原產地
3) 價錢
4) 邊度有得賣
5) 個人推介原因

肯推介, 實加分

[ Last edited by crap on 2005-6-16 at 11:40 AM ]
作者: singgeihot    時間: 2005-6-12 06:38 AM

我平時会飲 Corona, 一定加青檸, 我鍾意 Corona 味清, 唔太苦
個人嚟講, 我唔鍾意啤酒太濃味, 千祈唔好太苦, 平時生活已經夠苦, 唔想苦上加苦

唔常見嘅啤酒推介:
1) Hoegaarden (http://users.pandora.be/hoegaarden/)
2) 原產地 - 比利時
3) 價錢 - 唔知香港賣幾錢呢
4) 邊度有得賣 - 據網上資料, 藝穗會有得叫
5) 個人推介原因 - 味清, 唔苦, 因為加咗乾橙皮嚟釀, 飲嗰陣会有唔係太濃嘅果香, 好啱陪女飲
作者: aa8116a    時間: 2005-6-12 08:48 AM

普通啤酒對我來說, 味道而經很平淡, 就像吃東西喜歡偏鹹, 會越吃越鹹. 所以我會喜歡味道較為濃的啤酒, 否則好像飲開水一樣. 我推介以下啤酒:

推介內容:
1) 啤酒名 : Victoria Bitter (http://www.fosters.com.au/beer/about/brands/beer/vic_bitter.asp
2) 原產地 : 澳洲
3) 價錢 : 大約 $10
4) 邊度有得賣 : 香港未搵到, 希望有人報料
5) 個人推介原因 : 味道夠濃夠苦

我在澳門偶然見到, 飲過覺得幾好, 味道跟名字一樣, 夠苦 (bitter), 而且少人飲, 我本身愛
喝Guinness, 都是味道較濃的一類, 所以覺得很易入口. 在台灣 101 地庫有間像 city super 的店舖再次見到, 去旅行都要買兩枝回酒店喝. 但在香港暫時找不到, 如 city super, super 百佳 ........... 唔知有無人見過呢 ?

圖片附件: beer_brands_vb.jpg (2005-6-12 08:48 AM, 16.1 KB) / 下載次數 1
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=366950&k=888f5966c1f832ff80becfccebf21be3&t=1715494156&sid=HW8x0h

作者: aa8116a    時間: 2005-6-12 08:52 AM

Originally posted by singgeihot at 2005-6-12 06:38 AM:
我平時会飲 Corona, 一定加青檸, 我鍾...
Hoegaarden 好像在某些大酒店見過..........
作者: Dr.anger    時間: 2005-6-13 12:35 AM

喜力同墨西哥啤。
墨西哥啤(各大超級都有得賣)加青檸好正嫁。
作者: aia_k    時間: 2005-6-13 02:05 AM

stella artrois < -
作者: 446622    時間: 2005-6-14 02:17 AM

其實我無話中意邊隻,有得就飲就得,因為效果一樣,都係會貓....
同朋友唱k劈酒,都會飲喜力,係某地會飲日本beer麒麟,幾好飲,幾夠酒味,
價錢比較貴.有時得閒會到七仔睇下邊隻平就買,最近鍾意左隻由中國制造青島啤酒純生,
大大罐有500ml,夠清夠純,好飲,而且價錢平,七仔而家仲做緊特價$11兩罐,抵到爆,飲兩罐可以早d訓.,值得推介.
作者: rest365days    時間: 2005-6-14 10:21 AM

以前雜誌介紹過, 見圖.

Hoegaarden 可以去 CitySuper搵到.
自己都幾鍾意 Hoegaarden, 另外Sapporo都好正, 而且佢經常出D限定版 (e.g. XX限定, 冬日限定), 幾吸引到我去買

圖片附件: Beer p1.jpg (2005-6-14 10:21 AM, 312.7 KB) / 下載次數 8
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=370500&k=d878bf5305f1aa1f58344523de6b440d&t=1715494156&sid=HW8x0h

圖片附件: Beer p2.jpg (2005-6-14 10:21 AM, 372.4 KB) / 下載次數 3
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=370501&k=f6d382468362bbe47c495fe42efab489&t=1715494156&sid=HW8x0h

作者: Gretzky    時間: 2005-6-14 12:20 PM

My favourite:

Boddingtons in Can
1) 啤酒名 : Boddingtons (boddingtons.com)
2) 原產地 : England
3) 價錢 : 大約 $30-50 in Lan Kwai Fong (HK) and CAD$4 here in Canada
4) 邊度有得賣 : Most bars have it, not seen in retails in HK. We have it in Canada...everywhere.
5) 個人推介原因 : smooth and creamy taste

Guiness Draught in Bottles
1) 啤酒名 : Guiness
2) 原產地 : Ireland
3) 價錢 : Varies
4) 邊度有得賣 : everywhere
5) 個人推介原因 : the bitterness from the malt!
作者: woolycat88    時間: 2005-6-14 02:45 PM

放咗工去边!咗藍妹!
作者: singgeihot    時間: 2005-6-16 10:05 AM

Originally posted by rest365days at 2005-6-14 10:21 AM:
以前雜誌介紹過, 見圖.

Hoegaarden...
多謝大家分享
作者: adamas    時間: 2005-6-16 11:59 AM

基本上我乜啤都飲
飲開既有budweiser, corona
近排見有隻Bud light, 都想試下

香港上年出左隻冰極嘉士伯
有次買左罐試下, 又幾過癮, 雖然一向唔太鍾意嘉士伯

係香港老豆通常都會買D平既過下口癮咁
不過超市有款幾平下既Knight騎士啤
比較難飲
未飲過既都無謂試
作者: johnwu    時間: 2005-6-16 03:51 PM

Mr sing
Can you explain the difference between ALE and LARGER?
I think a lot of people drink beer but can't tell the difference.
作者: 老鬼X    時間: 2005-6-16 09:11 PM

7,8年前就會飲喜力
但係之後水貨多左
又成日飲到(呵)
所以轉左飲(哥老拿)藍妹....
其實邊隻都無所謂
但係呢排就飲紅酒多
起馬(呵)少o的
又健康O的
圍起上黎仲平過飲啤酒
30蚊一枝都仲平唔過啤酒?
作者: kornstar    時間: 2005-6-18 08:41 AM

Bud light.

its good. easy to drink.

COOL~
作者: singgeihot    時間: 2005-6-19 12:55 AM

Originally posted by johnwu at 2005-6-16 03:51 PM:
Mr sing
Can you explain the difference between ALE and LARGER?
I think a lot of people drink beer but can't tell the difference.
釀啤酒嘅酵母 (yeast) 學名叫 Saccharomyces cerevisiae, 一般嚟講, Saccharomyces cerevisiae strains 可以分為 bottom yeasts (桶底發酵酵母) 或 top yeasts (桶頂發酵酵母).

Ales 係用桶頂發酵酵母釀成, 因為此 strains 二氧化炭 production rate 較快, 酵母好易聚埋一齊浮面 (因而名為 top yeasts), 所以 Ales 嘅泡沫較混濁, 桶頂酵母喜生長於 20 度 (攝氏), 所以 Ales 釀製溫度較高, Ales 味道較濃, 啤酒花 (hop) 味亦較重, 適合配濃味食物, 口感方面, 有 full body 感覺, 色澤方面, 可以会係深金黃色或紅紅地嘅黃褐色.

Lager 係用桶底發酵酵母釀成, 因為此 strains 二氧化炭 production rate 較慢, 酵母会沉底 (因而名為 bottom yeasts), 所以 Lager 嘅泡沫較清, 桶底發酵酵母喜生長於 10度 -15度 (攝氏), 所以 Lager 釀製溫度較低, Lager 味道較淡, 啤酒花 (hop) 味亦較輕, 適合配清淡少少嘅食物, 口感方面, 比較乾淨俐落, 色澤方面, 一般係淺金黃色.
作者: sohozhk    時間: 2005-7-17 01:04 PM     標題: 哈爾濱啤酒

推介內容:
1) 啤酒名:哈爾濱啤酒
2) 原產地:中國
3) 價錢:HK$7.2 / 330ML
4) 邊度有得賣:超級市場
5) 個人推介原因:
a/不喜歡喝酒的,可以當喝天然礦泉水
b/哈啤被收購後,訂價可能標高,仲唔趁目前低價飲多支
c/純粹支持國貨,哈啤集團是中國大陸第四大啤酒生產商

簡介      :哈爾濱啤酒於1900年時由俄羅斯將技術傳至中國,是中國最早的啤酒。釀造全程以低溫控管,使用獨家24號酵母發酵,並採用100%天然礦泉水釀造而成。口感順口,入口不苦。哈爾濱啤酒麥汁濃度更高達12°P, 入口即帶有濃厚小麥香氣。香味持久清新的感覺讓人彷彿徜徉在哈爾濱雪白的世界裡。
酒精度   : 5.5%
麥汁濃度:12度
原料      :天然礦泉水, 優質麥芽,大米,酒花

圖片附件: WHE330_L_WHE330.gif (2005-7-17 01:04 PM, 39.1 KB) / 下載次數 1
http://www.26fun.com/bbs/attachment.php?aid=451798&k=28b0273cfd7640db95d183c8fba55d00&t=1715494156&sid=HW8x0h

歡迎光臨 娛樂滿紛 26FUN (http://www.26fun.com/bbs/) Powered by Discuz! 7.0.0