<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » Buy DC 
返回列表 回復 發帖

Buy DC 

小弟近來因工作關係,要四圍去堪察。因而去到很多平常人都去唔倒既區域,所以想襯機影下相,留個記念。
我都上網四圍睇機款同評價
我諗住一係平平地,買部普通數碼機,$3000左右(小弟未玩過DC機)

Casio Exilim Zoom EX-Z200
Panasonic Lumix DMC-FX180
Fujifilm FinePix F100fd

又或者買部初階入門機,$5000~6000左右(寧願買好少少,費事買機仔受氣)

Canon PowerShot G10
或 有冇其他好野?

我有少少要求,除左影片質素之外,拍片都要有睇面,日光之下同夜景要OK,方便、通用性能。

請俾下意見小弟,Thx ~ 

原帖由 blackong 於 2008-12-12 11:09 PM 發表
G 10 啦~ 唔洗諗~
canon 信得過~ 係就貴左D... 差唔多成 $4180
不過你用黎做野就真係要用部好D既!!

當然啦~你都聽埋其他巴打意見再決定吧!
個人就推介G10 ...
其實我工作唔需要影相,只係因利成便,自己想影下
所以上面平平地嗰D,買邊部DC好?
話哂一分錢一分貨
G10當然好!
但如果唔買G10,仲有咩幾仔掋玩過我上面三部?

我見G10 賣緊3800  
有二手機放filter-120200 包4GB SDHC CARD / 保護貼x2
博唔博得過呢?
原帖由 d228216 於 2008-12-12 11:23 PM 發表
G10 唔錯, 但如果唔怕大部小小, 可諗吓 Canon SX1 IS, $36xx,

推出日期: 約 2008 年 9 月  
感光元件像素: 1000 萬像素
有效像素: 1000 萬像素
感光元件大小: 1/2.3 吋
感光元件種類: CMOS
最大解像度: 3648  ...
嗯~有HD MOVIE 呢! 比G10 還好。
但它像素低,拍照比不比上G10呢?定還是看ISO就可?

還有,跟Canon PowerShot SX10 IS那個好些呢? 
我買左SX1 了
行貨 $3980 現金
送 SD 4G x2 (microdia) , 腳架仔 , 保護貼 , 讀咭器
但冇相機套(袋)送

評分次數

• d228216

原帖由 d228216 於 2008-12-14 12:08 AM 發表
那裡有該款相機套(袋)買?咁我就可以安心袋在我的公事包內了。

and 你說sx1賣$36xx,水貨是吧?

我仲未睇過本說明書,所以未太熟D功能,有D相對焦失敗。。。。

3840 x 2160 PIXEL下載

原帖由 toy739toy 於 2008-12-28 10:41 AM 發表

MK  now 過4k
$3980
If you want to buy it?
I can help you .
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » Buy DC 

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。