<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 【討論】3人拍拖.......
返回列表 回復 發帖
Originally posted by playbr2 at 2007-5-5 04:30 PM:

咪懶醒人地特登吾講咁多,你又講埋出黎真衰格
但係正常少少ge 人都會估到你想講咩啦............................   
Originally posted by trista_cheong at 2007-5-5 04:40 PM:

但係正常少少ge 人都會估到你想講咩啦............................   
你睇過條片同未睇過点同!!!!  而且每個人官感有別 , 你講哂出黎 , 咁樣會影響左人地帶有你d主觀感覺去睇套戲架馬
Originally posted by 極樂 at 2007-5-5 12:16 AM:

突然間好懷疑你幾多歲?!
你呢番說話, 我真係覺得你似一個小學生喎!!!
唔好笑我
而且我冇當過個內容係真既
我係一個確實既中4文科學生

[ Last edited by SCM on 2007-5-6 at 10:40 PM ]
篇小說係真都唔係, 中國無奇不有
大家要明白古時中國允許三妻四妾, 咁兩女侍一夫有何出奇?
大家唔可以用常理去諗中國o既國情 ga
Originally posted by bigfish at 2007-5-7 06:52:
咪係... 大家睇下何老闆、董標...
如果 d 女真係唔介意而我又養得起,我都想...
地鎮南崗一派溪山千古秀
門朝大海三河合水萬年流
Originally posted by bigfish at 2007-5-7 06:52 AM:
放屁!!!!

一夫一妻制

1545年至1563年,在意大利特蘭特召開的羅馬天主教大主教會議上,一夫一妻制婚姻法正式實行

香港現時一夫一妻的婚姻制度,是自1971年10月7日纔開始實行的。在此之前,香港一直都依據《大清律例》,保存妾侍制。

根據1875年的《婚姻條例》規定,‘非基督教人士,依照其本身信奉之法律禮教結婚者’,即視為合法婚姻。娶妾侍的人,可以說是‘依照其本身信奉之法律禮教’而行之,而唯一視妾侍為法例的‘法律’,視妾侍有合法地位的‘禮教’,就只有一本早已為中國人廢棄的《大清律例》。新中國成立後,內地已實行一夫一妻制,但在香港,很多婚姻訴訟及合法承繼人的訴訟案件中,辯護律師還在法庭上引用《大清律例》,作為婚姻及合法繼承權的爭訟理由。

西方係一夫一妻制發源地, 但佢都係早中國四百年咋~~~ 咩叫 『 中國無奇不有 , 古時中國允許三妻四妾 , 大家唔可以用常理去諗中國o既國情 』你白痴都吾緊要 , 無知e下死呢!!!!

我可以講  『西方無奇不有 , 古時西方允許三妻四妾 , 大家唔可以用常理去諗四百年前蠻夷西方o既國情 』
Originally posted by SCM at 2007-5-6 10:38 PM:

唔好笑我
而且我冇當過個內容係真既
我係一個確實既中4文科學生

[ Last edited by SCM on 2007-5-6 at 10:40 PM ]
我淨係知你個icon就好真................  
第2個女仔 的家長
同意嗎?? 知道嗎??

西方無奇不有 , 古時西方允許三妻四妾 , 大家唔可以用常理去諗四百年前蠻夷西方o既國情

呢句 好野 ^^~!!
Originally posted by playbr2 at 2007-5-8 03:28 AM:

放屁!!!! [/c...
哈哈! 你講出我想的事.
一夫多妻似乎是最自然不過的事.
觀乎歷史, 自人類有"婚姻"這制度, 全世界似乎只有基督教人士提倡一夫一妻.
但自從中世紀歐洲人的侵略, 基督教對全世界影響太深, 我們才覺得一夫一妻是天公地道.

不過女人的妒嫉比一夫多妻更自然!! 兩個妻子相處融洽? 發夢啦~
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 【討論】3人拍拖.......

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。