<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 肛門百曉生特區(狗哥親自解答)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 155220 at 2006-4-21 10:10:

我想記既記唔到,唔想記既偏偏記到,可以點做?
試下堪頭埋牆, 睇下會唔會撞到個腦反常? 因而令到你如愿......
Originally posted by garycheung at 2006-4-21 12:27:
ok...即刻問吓問題先....

九哥: 睇電視成日話誅人九族....到底係邊九族??
九族:高、曾、祖、考、己身、子、孫、曾、玄。
九代的直系親屬,包括高祖、曾祖、祖父、父親、自己、兒子、孫子、曾孫、玄孫。
Originally posted by Lyon at 2006-4-21 14:12:

九哥:  我有問題

明朝末年,太...
15仔已代為作答, 補充少少......
明朝宦官雖權大滔天, 但全都並無謀反之意, 如英宗(正統, 天順)時的王振; 神宗(萬曆)時的馮保; 熹宗(天啟)時的魏宗賢;  思宗(崇幀)時的王承恩等, 他們大都是忠於皇帝, 並倚仗皇帝的寵信而隻手遮天, 與漢, 唐時太監干政脅天子以令諸侯而有所不同。

而歷史電視劇集有時為了劇情需要, 可能會對一些歷史人物性格加以修改, 例如你說的那一套"江山風雨情"就將陳圓圓編排成出生於紫禁城, 是魏忠賢安排換掉太子的女嬰? "大清風雲"一劇又如將洪承疇一角一分為二成兄弟兩人?......此等劇情純屬虛構, 不須認真研究, 如對大明諸朝有興趣, 請到有賣內地書籍的書店購買一本叫: "正說明朝十六帝", 簡單易明, 史料詳盡。

[ Last edited by 打狗棒 on 2006-4-21 at 06:12 PM ]
Originally posted by 155220 at 2006-4-21 18:11:

仲有,皇帝一死,太監就會失勢,因為太監的權力的來自皇帝的
不錯, 天啟皇帝一死, 魏忠賢就被信王(崇禎皇帝)算舊帳, 罷官遣送還鄉, 途中更死於非命。
Originally posted by 155220 at 2006-4-21 20:28:

前車之鑒
點解? 乜你係太監咩?
Originally posted by 155220 at 2006-4-22 10:52:

我係皇帝
九龍皇帝財哥?
Originally posted by d228216 at 2006-4-22 11:59:
有野問:

点解有d人明明 on99 又要...
on99知青已經代我回應你了。
Originally posted by d228216 at 2006-4-22 11:59:
有野問:

点解有d人明明 on99 又要...爭取民主依d咁花時间既事, 梗係等有錢d既時侯做嫁啦.
呢句我最認同, 所以我認為中國首先要搞好民生與教育, 到了人民安居樂業, 食飽飯冇屎疴時, 民主自然會找上門來, 要擋也擋不住。
Originally posted by d228216 at 2006-4-22 12:32:

有因必有果, 昨日‧今日‧明日, 天理循環.
on99知青既公式答案未看也估到, 我想知d出自慧眼既答案[on99知青則稱正宗on9答案]
出自慧眼故事是: 尼泊爾人民窮到連咸魚都冇得食, 認為是國王把咸魚收埋唔俾佢地食, 所以群情激憤爭取咸魚回歸人民; 國王答應將咸魚交還人民, 但人民興高采烈時才發覺他們努力爭取的只不過是一條咸魚, 仍舊搵朝唔得晚。
我覺得人民需要向政府爭取的是鮑魚而不是咸魚......(東帝汶獨立事件適用)

[ Last edited by 打狗棒 on 2006-4-22 at 12:47 PM ]
Originally posted by 甘國武 at 2006-4-22 12:34:

東帝汶獨立無耐, 尼泊爾發生咩事你知唔知?
請問你要生活在一個沒有民主的中國或有民主的東帝汶?

[ Last edited by 打狗棒 on 2006-4-22 at 12:52 PM ]
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 肛門百曉生特區(狗哥親自解答)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。