<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 甘佬色文將走情趣路線 , 遠離暴虐~~
返回列表 回復 發帖
我信
我對你好有期望
Originally posted by playbr2 at 2006-12-20 03:26 PM:

儍佬!!!!你話想作熟女形,咁我先話...
大佬你搞清楚先
我話"唔一定要咁" , 話"一定要咁"果個係你
邊個係一言堂 , 仲唔清楚???
Originally posted by 我愛章小慧 at 2006-12-20 03:52 PM:

大佬你搞清楚先
我話"唔一定要咁" , 話"一定要咁"果個係你
邊個係一言堂 , 仲唔清楚???
咁熟女題材的確係要咁發展(即係佈局)先可以充份發揮.而你嗰d方法,换個妹妹仔上去,都一樣岩用.........是問?你有何神乎奇技,可以令讀者觸摸出熟女既神韻,.......如何別樹一格,符合『情趣』之意境......我比你既意見係符合熟女為題材的一些事理,而且這些事理才是真真正正存在於生活當中,並不是你眼中所見的那麼簡單容易.........當然你吾用都得,全世界人話吾好睇,你自己一個孤方自賞都得架.........寫咩題材都要設合番相應既標準,如果你所設定的標準係咁簡單咁大路既話,只得窮技一輩子.........如果熟女吾走熟女獨有既性格路綫,我想問你点充份發揮e種題材既文章???,你又用咩創新材料去索造你既熟女???

[ Last edited by playbr2 on 2006-12-20 at 04:36 PM ]
咁講啦 , 你叫 亦舒 寫 亦舒級既小說 本來好地地
但叫佢夾硬寫 莎士比亞級既小說 , 佢點寫???
(好啦下 , 我認晒契弟架啦)
Originally posted by 我愛章小慧 at 2006-12-20 04:46 PM:
咁講啦 , 你叫 亦舒 寫 亦舒級既小說 本來好地地
但叫佢夾硬寫 莎士比亞級既小說 , 佢點寫???
(好啦下 , 我認晒契弟架啦)
你d邏緝ed係風格同題材上有分別,点可以論為一談

你要改路線,又以熟女為題材................咁你需吾需要建立一套新標準去符合e種題材既文章呢,又需吾需要設定新發展方向???...........如你所言,亦舒要寫莎士比亞的悲劇式愛情,總吾可以抱殘守舊.......路綫不变,方針依舊,沿用以往文章同一標準掛?!?.........同樣莎士比亞寫亦舒,咁佢總不可以依舊寫愛是激情剌熱,一夜傾情,d男女主角全部你死我亡架嘛........咁你都吾明!!!

你要改路線改題材,但標準吾改 = 你寫開記敘文(強''女女女''文) , e+話寫舒情文(玩情趣) , 但文章既標準同發展跟記敘文一樣咁款,而吾係跟番舒情文既規格......人地話你知咁寫吾會好睇,你就話人夾硬黎.........咁又會吾會係你將文體夾硬crossover左呢?!?
Originally posted by playbr2 at 2006-12-20 05:29 PM:

你d邏緝ed係風格...
大佬呀 , 事實係 亦舒要寫莎士比亞根本無可能
正如你無可能叫歌神去唱rab
可樣 , 人地成功既例子 , 唔一定般到到我身上適用

一個作家是最清楚佢自己擅長之處架
唸下 , 如果黃易用金庸風格去寫文
佢成就可能比e+好咩???
Originally posted by playbr2 at 2006-12-20 04:30 PM:

咁熟女題材的確係要咁發展(即係佈...
老實講 , 我覺得你既理論都唔正確
一個熟女 , 因人生閱歷多 , 加上體能既衰退
一般都比較因循 , 唔似後生女有本錢搏

所以因循應該係熟女的特色
後生女先唔應該因循 !!!
而你講果d睇穿你心事既熟女
係現實上先至係少之又少

仲有 , 果d幹到由唔自願變自願既文
我最憎 , 一d都唔現實~~
Originally posted by 我愛章小慧 at 2006-12-20 07:37 PM:

老實講 , 我覺得你既理論都唔正確
一個熟女 , 因人生閱歷多 , 加上體能既衰退
一般都比較因循 , 唔似後生女有本錢搏

所以因循應該係熟女的特色
後生女先唔應該因循 !!!
而你講果d睇穿你心事既熟女
係現實上先至係少之又少

仲有 , 果d幹到由唔自願變自願既文
我最憎 , 一d都唔現實~~
ok 喇你喜歡喇,我都冇為一再自討苦吃 ,我係講人地人生閱歷多,會知道你籠野,會知你有幾多斤両,你諗d屎嬌丫,花言巧語ㄚ,對佢都冇用.......吾係個個好似黃蓉咁真係''睇穿你心事'' 你諗乜乜物物都睇穿哂嗰種

再這,無知少女就不因循嗎???不一定所有後生女都是小妖吧!!!那些憐家的溫室小花;那些沒頭沒腦的懷春少女就都不是因循至極?!?......所以你的因循只考慮到深歸住家菜

看看人家寫少婦的文章吧!!!!才二十三歲 , 溫室小花 ,心地善良 , 不知人情世故 .......一出來工作就給''滾''了,正是她只懂因循

http://www.26fun.com/bbs/viewthread.php?tid=125941&fpage=2

咁你既因循論係咪有偏差,定義得吾夠完善!!!

你既女角係陳美鳯,一個娛樂圏老江湖,你寫佢本人挑通眼眉配合佢本人多d???,定係無喇喇变左深歸住家菜配合d???,边樣原汁原味d???边個''格''適合佢多d???...........我都係因你要寫既人係陳美鳯,先比ed意見你.........如果你寫既係朱玲玲,咁當然又有另一發展標準
Originally posted by playbr2 at 2006-12-20 08:33 PM:

ok 喇你喜歡喇:agr...
我真係唔明 , 到底 郎有情妾有意 仲有咩問題???
Originally posted by 我愛章小慧 at 2006-12-20 08:39 PM:

我真係唔明 , 到底 郎有情妾有意 仲有咩問題???
由你作一篇''郎有情妾有意''既文之後,第時作朱玲玲,换過名就得喇,你收吾收貨.........再之後作松板興子,又换過名就得........咁係咪easy好多,冇哂問題???
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 甘佬色文將走情趣路線 , 遠離暴虐~~

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。