<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 發現一個大問題~~入來傾傾丫
返回列表 回復 發帖

[愛情診療室] 發現一個大問題~~入來傾傾丫

唉~~原來.....原來果個女仔好多人追緊~~
以我眼見而家都有三個追緊佢~~~
真係驚襯佢唔起呀><~
.....好冇信心.....><
這是一個大問題。問題不在對方有幾多人追緊佢,問題出在你怎樣去面對這段關係,和你怎樣看自己。我不知道你和那女仔的關係去到邊度,不過,無論關係是幾親密抑或幾疏,你都不能妄自菲薄,將自己看成為眾多中的一個。你就是你,你總有你優勝的地方,問題是你有沒有表現到你比別人優勝之處,又或者對方能不能欣賞你的優點。但不論如何,就算她看不到,也不等如你沒有優點!

第二,你好怕自己「襯佢唔起」,即表示你要求「襯起佢」,而沒有將雙方關係看成對等的關係。這是很危險的,如果對方一直不知道你這種想法,那好可能就會導致你感到自卑;如果對方知道的話,可能仲衰,因為她可以用這點去「食住你」。要建立健康的關係,就要從平等開始——與其說你「追」她,不如說大家嘗試發展!如果你一直都覺得自己只是「追」,那她就好像一直是從高空望下來一樣,那你永遠建立不到信心的。

找出自己的優點,讓她看到並欣賞它們!如果她能欣賞的話,那你就不用「追」了;如果不能,那你要「追」也很可能追不到,就算追到也會很吃力。那不如找另一個能欣賞你的罷。
Originally posted by 152634987 at 2007-3-7 10:03 PM:
真係驚襯佢唔起呀><~
襯唔襯得佢起...唔係你話......係個女仔話.....
個女仔中2你 ge,
個女仔話你襯得佢起,就你襯得佢起,
其他人吹你地唔脹~

唔好理世俗眼光.......
只要係真心相愛,有祟高ge愛,果2個人就最襯~!(哩句我話ge)

FOR 自卑ge 人~
李天命論自卑
聽下la~~改變自己ge心態~~

[ Last edited by seafireson2 on 2007-3-7 at 10:29 PM ]
Originally posted by specificness at 2007-3-7 10:14 PM:
這是一個大問題。問題不在對方有幾多...
你都講得幾0岩~~我真係開始覺得有d辛苦.......
Originally posted by seafireson2 at 2007-3-7 10:19 PM:

襯唔襯得佢起...唔係你話......係個...
個問題係~~我真係有時覺得幾冇安全感~~~~
唉....講就咁講ja~~~我覺得好大障礙~~~~
真係~~有d想放棄......
Originally posted by 152634987 at 2007-3-7 11:06 PM:

你都講得幾0岩~~我真係開始覺得有d辛苦.......
想想你最初想跟她一起為的是甚麼……是為了這種辛苦嗎?那當然不是。如果這種辛苦竟然已經蓋過了你跟她一起(或「想跟她一起」)的本來目的、愉快感覺,那好明顯你就應該知道怎做了。「是否已經蓋過」這要你自己去衡量了。

100% agree on specificness points!!

Good reference for those who want to start or go-into a serious relationship....
Originally posted by 小强 at 2007-3-8 01:38 PM:

100% agree on specificness points!!

Good reference for those who want to start or go-into a serious relationship....
謝謝你! 都係議事論事啫……不過,有人欣賞,就是我回應最大的動力。
Originally posted by specificness at 2007-3-8 06:33 PM:

謝謝你! 都係議事論事啫……不過,有人欣賞,就是我回應最大的動力。
我都好agree你~~你的睇法都幾真實......
我諗我知點做......
How many people is chasing her is not a problem.  The problem is how to make her love you !  If you can make her love you, she will chase you instead of you chase her.  Then, you don't need to worry about others as she has already with you.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 發現一個大問題~~入來傾傾丫

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。