<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » "碧桂園"首日收$7.27
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 新經濟學巨人 at 2007-4-21 01:41:
個個借錢抽新股,銀行發到豬頭丙咁...........
巨人兄...我晌銀行撈.....抽新股冇錯銀行係有得賺.....但係冇mud肉食架炸...不過係密食當三番咁解.....
反而係銀行趁呢個機會屈多d新客仔入黎自己間行姐.....
揷爆鄧麗欣、鍾欣桐、黃婉伶、薛凱琪、關心研、鄭融、劉心悠、董敏莉、應采兒、陳文緩、林嘉欣、官恩娜、陳自瑤、陳法拉、廖碧兒
Originally posted by feuosma at 2007-4-21 01:52 AM:

巨人兄...我晌銀行撈.....抽新股...
銀號------------這個行業,百年不衰,係一個好stable 行業.

排名就是力量,google, yahoo講左俾你知
Originally posted by 'nice' at 2007-4-21 12:34 AM:

咁又唔好講,識買HSBC的,而且買得...
我並唔認同你既講法,買得起匯豐只代表你有錢,並唔代表你有實力

譬如叫人買波,買曼聯同車仔,贏左,咁係咪代表我有眼光呢?(朋友話:唔駛你講都知啦)

英美業務未見起色,始終係一個隱憂。另一需要考慮既係,恆指成份股數目不斷增加,未來更會增至50隻,匯控係恒指裡扮演的角色亦會逐漸減褪。以往操控恒指升跌,只需手持大量匯豐和中移便可舞高弄低,若匯控係恒指既比重日漸減褪,基金亦會相對減少買入,股價升幅從而降低。

180蚊?唔係冇可能既,十年八載一定等到

都係果句,買匯豐,只係好過擺係銀行saving,一心打算儲錢,買匯豐係不錯既選擇,但係想賺錢,應該買增長力高、有前景、派息高既股票。現在中資天下,國家經濟起飛,人民幣又不斷升值,投資優質中資股,等於投資該公司業務,同時投資埋人民幣,回報率自必比匯豐高。有幾隻股票我早前已買入,覺得前景十分好,增長力強,只是現價不便宜現不宜追貨,但仍可以給大家參考一下

0330,思捷環球,2月初 79.8買入(當時尚未拆細為每手100)
3屆恒指之星,跑贏大市,業務收入維持每月20%增長,業務主要在歐洲,歐元持續向好,此股亦會跟隨上升

0291,華潤創業,4月回調至$21時買入 (每手2000)
有好的管理層便是一間好公司。管理層銳意革新,誓要作國內零售界的一哥。一方面出售非核心業務賺取利益套現(如石化業務),同時又可專注發展零售業務。另一方面收購其他地區的啤酒廠,以提高名下品牌雪花啤酒的生產力及市場佔有率。(在2005年,中國已超越了美國,成為了世界最大的啤酒市場,每年的啤酒消耗量達到300億公升,特別留意係,中國釀酒業每年正以13%的速度增長)

2823 A50中國基金 4月中,116.5買入 (每手100)
基金組合已包含多隻優質中資企業,最大比重為銀行、金融股,買此股唔駛煩去揀買乜股,只要中國股市持續向上此基金便會繼續升值

1898 中煤能源 3月 6.9買入(每手1000)
國內第二大煤礦生產商。隨著經濟急速發展,能源的需求相對增加。此外,多宗煤礦場發生意外,更令國家不斷關閉小型採礦場,供應減少導致煤價不斷上升。

0388 港交所 4月中 78.5買入 (每手500)
看準國家需要"洩洪" ,把國內過多熱錢流入香港投資,令國內股票市場得以降溫。

[ Last edited by littlepig on 2007-4-21 at 02:35 AM ]
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
Originally posted by littlepig at 2007-4-21 02:24 AM:

我並唔認同你既講法,買得起匯豐只...

你的comment,我好有信心,今年會破,我會提你..

Originally posted by 新經濟學巨人 at 2007-4-21 12:33 PM:

你的comment,我好有信心,今年會破,我會提你..
股票市場無絕對既真理,昔日廿幾蚊既股票都可以變今日既墊枱紙,如果升到180蚊,咁我都會戥你高興,大家都有錢賺.........唔通我咒你我就會賺多d?

不過,以周五收市價144.6計,假若要升到$180的水平,即升幅為24.48%,若連匯控今年內都有此升幅,我相信屆時我手上大部份的股票股價都會倍增,恒指亦會暴漲幾千點,向泡沫爆破既年代又邁進一大步了
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
Originally posted by 'nice' at 2007-4-21 12:34 AM:

咁又唔好講,識買HSBC的,而且買得...
為免負上不孝子之名,應該提議退休母親買公用股代替買匯豐
Originally posted by littlepig at 2007-4-21 03:02 PM:

股票市場無絕對既真理,昔日廿幾蚊...
我認為HSBC升破180,恒指都係得21000

By the way,匯控由現價144,升25%,預期PE / PB
處於極合理的水平,I am confident....

[ Last edited by 新經濟學巨人 on 2007-4-21 at 05:07 PM ]

4K?你抽左幾多手?

4*1800坐底賺7200
[color=][size=]
請PM我
http://3.blog.xuite.net/3/b/7/2/11862274/blog_88218/txt/7230576/71.gif
http://item.slide.com/r/1/7/i/MGDFPEZdsj8ASwodgRlW5OA9bXv-BzkR/

錦上添花易
落井下石更易
在醬油的餃子
混亂油煎的混雜的菜
Har Gow Dumplings un Soy Sauce
Originally posted by mhkk at 2007-4-21 04:57 PM:
4K?你抽左幾多手?

4*1800坐底賺7200
80萬股
Originally posted by 新經濟學巨人 at 2007-4-21 04:05 PM:

我認為HSBC升破180,恒指都係...
周五匯豐報144.6 而恒指已達20566.59
如你所講匯豐升破180而恒指仍只得21000點,那即係發生了以下可怕的事情:

1.匯豐已脫離了恒指成份股行列,或;

2.其餘藍籌股全線大幅下調,唯你既匯控能一枝獨秀,獨善其身,不隨大市大跌還要大幅上升。

真係財務部莉莉小姐.........知唔知係乜呀?...Finance Lily 呀
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » "碧桂園"首日收$7.27

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。