<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 掟開鏢者請進~
返回列表 回復 發帖
Originally posted by hamsubboy at 2007-6-16 19:59:

左輪兄, 我通常會去尖咀d吧到玩嫁...
叫我左仔得喇

我而家都學緊點埋鏢,正式黎講我只係玩左個零月鏢到,
所以都唔係話鏢鏢都咁得,不過如果俾得揀20同 bull,我會掟20多d,
我掟bull都冇咩運,成日都中side-bull條黃線外,整到好似隨機分數咁
反而20x3有信心,不過有時唔準真係會變左5x3同1x3

不過聽完你講,我會改下我既埋鏢方式,他唔講我諗我真係會有排摸
至於你個124,123,122既問題,等我再準d先答你

不過我有野想問,其實長杆同短杆有咩分別,因為我見到有人打短杆所以想問一下
Originally posted by ronja at 2007-6-17 15:34:

高手在此!!

其實我都同意掟淨雙數分double好D,因為萬一埋唔倒唔洗嘥一鏢去較分,所以儘量較分都係較32分淨
通常落到7x分到,我都會掟16或19黎調整分數,搵返個食糊位黎掟嫁

係呢,你又去開邊頭掟嫁?
brother 左,

長杆同短杆有咩分別, let me tell you.

如果用同一set鏢,

短杆: 因為鏢身比鏢杆重較多, 所以下墜得比較早,
my personal idea:適合 出手比較柔, 拋物線比較大. ps. special for 個子比較矮的人.
如果你出手比較有力, 短杆一定唔適合, 因為鏢身輕, 鏢身在離開手至板時, 可能會走s.

長杆: 枝鏢鏢身和鏢杆重量相差不多, 所以下墜得比較慢. 適合 出手比較用力的人.
如果你出手比較柔, 好難控制枝鏢.
my personal idea: 千萬唔好人用你又用. 特別係膠鏢, 因為膠鏢 only  around 16 - 20gram,
長杆又重, 鏢身在離開手至板時, 可能會走s , 一定要出手比較用力.
但經常用力出手, 好容易掟壞手.
因為掟鏢主要講求 "natural throw" 同 "constant".

我 suggests to use 中杆 for the newbie.

另外鏢身(barrel) 的長短, 同flight (翼) 的大小 is also very import.

Big flight fly slow, small flight fly fast.

隻手點渣鏢, 我見過有8種, also, 渣前渣後都有different.

If available, I will take some short movie to show out how to do the "throwing motion" to you.

[ Last edited by hamsubboy on 2007-6-18 at 10:37 PM ]
慢 慢 來 , 一 步 步 來 ,所 有 人 都 是 一 樣 的 ,
沒 一 個 人 是 特 別 的 , 只 要 努 力 和 勤 力 ,
一 定 會 成 功 。
Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-18 17:10:

通常落到7x分到,我都會掟16或19黎調整分數,搵返個食糊位黎掟嫁

係呢,你又去開邊頭掟嫁?
Causeway Bay 又有, TST 又有
Originally posted by hamsubboy at 2007-6-18 22:35:
brother 左,

長杆同短杆有咩分別, ...
咁來係咁嫁,終於明白喇
之前我d係窄翼,可以我打唔到快flight,好似覺得怪怪地咁
我而家套鏢重18gram,長杆,闊flight,
有d人話16gram好用,不過我又覺得太輕好似冇咩料到咁...
Originally posted by ronja at 2007-6-20 03:42:
[url]http://www.videojug.com/film/h...
thx~ronja搵到咁多資料返黎
Originally posted by 左輪仔 at 2007-6-21 06:47 PM:

咁來係咁嫁,終於明白喇
之前我d...
Really 長杆? 長杆really 好長的呀! (more than 6cm)
你係唔係用中杆 (around 5cm long)?

16gram or 18gram is not so important. The important thing is you can feel your darts. Maybe 16gram is too light for you, you have no feeling on it; so choose your way, no need to hear the other ppl's idea.

For myself, I use 26grams darts (steel tip), I feel it is ok for me.
慢 慢 來 , 一 步 步 來 ,所 有 人 都 是 一 樣 的 ,
沒 一 個 人 是 特 別 的 , 只 要 努 力 和 勤 力 ,
一 定 會 成 功 。
記住, 剛剛玩鏢, 唔需要試太多"架餐". 用住d standard 野先.
就算出去買鏢, 無自己想要的重量和型號, 都唔好"夾硬"買.

另外, 你玩完鏢, 第二日, 對手有無肌肉痛?
一 定 會 成 功 。
Originally posted by hamsubboy at 2007-6-21 19:10:

Really 長杆? 長杆really 好長的...
我諗我用既應該係中杆黎喇,你用26gram仲重既
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 港男俱樂部 » 掟開鏢者請進~

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。