<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 失左手,高位入左貨 (1174)
返回列表 回復 發帖

[股票經營] 失左手,高位入左貨 (1174)

周四周五沽左好多貨,獲利後高位2.7換入左太平洋恩利(1174),兩個交易日後得番2.61..........坐左隻小艇

長線我看好此股,看好其獨市生意,加上近年不斷擴展業務,分別在秘魯收購魚船、碼頭、廠房,及預計明年在紅島(青島附近)落成新加工廠,大大提昇產能,唯一擔心只係該公司負債偏高,慶幸該公司管理層財技了得,識得以錢搵錢,暫時仲頂得住。

若果咁唔好彩,聽日跌落2.5,反而我會再入多注

祝我好運!!!!!!
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
留意下先
THX比料
今日曾經給我希望,10點開波冇耐有大手買入,彈番上2.68,

但係到左3點就開始軟晒軚...收市跌番落2.6..........
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
等左成個月先識郁,...好彩組合中其他愛股聽聽話話,彌補左果種失落感。

今日最高曾去過2.86, 7月底公布業績, 希望佢生生性性,下個禮拜去到3蚊, 係時候同佢分手了
星期一小心了,大陆两台政策出台,港股影响应该不少.
Originally posted by littlepig at 2007-7-20 07:42 PM:
等左成個月先識郁,...好...
我覺得你都幾矛盾喔~~
一開始就話体長綫,跟住又話3蚊就沽出玩短綫~~
究竟係投資定貿易阿??
R9+O'neal=卡路里霸王
Originally posted by atimsi at 2007-7-21 04:43 PM:

我覺得你都幾矛盾喔~~
究竟係投資定貿易阿??
初相識果陣肯定係話會長長久久、一生一世,愛你一萬年,

到得到手之後,

仲唔拿拿林分手咩…唔通真係等到一萬年

好多野要揸落手先知正唔正

最後要記住,千奇唔好同股票談戀愛,好易"賴"野!

希望樓主可以等到3蚊之後無痛分手

時日太快 無知的小孩 一晚長大
有些愛 身邊擦過 無奈眼光未放大
才明白 能活於一分一秒 當下仍愉快
咬緊拳頭 不怕捱
青蔥歲月會跑得很快
Originally posted by atimsi at 2007-7-21 04:43 PM:

我覺得你都幾矛盾喔~~
究竟係投資定貿易阿??
我話長線看好,但不等如要長期持有。股價有波幅,會有上會落。一隻長遠看好的股票,回到低位時值得再行吸納,這是我長線看好的意思。

我不懂分什麼叫投資什麼為貿易,咬文嚼字、斷章取義並非我強項, 我只知賺到錢便是王道。

此外,睇股同時亦要睇市, 一隻幾好的股票,但時不與你, 外在因素突然轉壞,難道你還要一成不變地持有該股嗎?風高浪急, 套現鎖定利潤不失為一上策。記住一句話,Cash is King,冇錢時你有幾好眼光幾有本事都冇用。
Originally posted by 笨小孩 at 2007-7-21 06:06 PM:

初相識果陣肯定係話會長長久久...
英雄所見略同。

我初玩股票時最愛看石鏡泉既書,好深印象都係呢句,唔好同股票談戀愛。
Originally posted by littlepig at 2007-7-21 11:57 PM:

我話長線看好,但不等如要長期持有...
長線看好不等於長期持有

咁都比你到兜到

我中煤5過幾就放左,點知放左買唔番

時日太快 無知的小孩 一晚長大
有些愛 身邊擦過 無奈眼光未放大
才明白 能活於一分一秒 當下仍愉快
咬緊拳頭 不怕捱
青蔥歲月會跑得很快
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 失左手,高位入左貨 (1174)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。