<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 港股今日大跌
返回列表 回復 發帖

[股票經營] 港股今日大跌

大家對後市點睇...會唔會沽晒d貨去?
Originally posted by dicksonhung at 2007-8-15 12:29 PM:
估計個市差唔多見底,唔建議現水平沽貨

時日太快 無知的小孩 一晚長大
有些愛 身邊擦過 無奈眼光未放大
才明白 能活於一分一秒 當下仍愉快
咬緊拳頭 不怕捱
青蔥歲月會跑得很快
Originally posted by 笨小孩 at 2007-8-15 01:17 PM:

估計個市差唔多見底,唔建議現水平沽貨
同意! 我依家都考慮緊入貨.
Originally posted by feiku at 2007-8-15 01:50 PM:

同意! 我依家都考慮緊入貨.
有咩好股介紹??
Originally posted by dicksonhung at 2007-8-15 02:14 PM:

有咩好股介紹??
6行3保...............純粹個人意見.
Originally posted by dicksonhung at 2007-8-15 12:29 PM:
大市今日險守 100天線, 可能會有反彈 ~~

但完全未有任何見底跡象出現, 如果想博撈底執貨, 建議一定要嚴守止蝕 ~~

從圖中所見, 大市已經跌穿今年三月開始上升軋 ~~

下一個較強力支持就係又 06年6月開始嘅第二條上升軋, 大既係 20500 -21000 之間 (亦有機會跌破)

估計今次調整底部尚未出現, 最快都要o係九月中才有機會出現 (要再睇到時情況) ~~

以上全屬小弟發開口夢之亂吹, 如招致大家任何損失, 實屬不幸, 小弟恕不付任何責任 ~  
Originally posted by Lyon at 2007-8-15 05:19 PM:

大市今日險守 100天線, 可能會...
我都係覺得會咁,最起碼都要下個星期先會升番少少
個人認為大市還沒調整完, 至少要等22/8日本議息後再看情況

若果恒指升並配合成交增,代表大戶開始趁低吸貨,調整完畢, 此乃入貨良機也。

http://www.26fun.com/bbs/viewthr ... p;page=1#pid2270624
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
Originally posted by dicksonhung at 2007-8-15 02:14 PM:

有咩好股介紹??
雖然我比較喜歡買中資股,但咁既時勢仲點買得落手,不過以下三隻大野另作別論,以今日收市價買入已經超值。就算不幸坐艇都唔坐得耐。

東方海外國際(316) 每手500 (15/8 $81)

下半年為航運業傳統旺季,航運服務會有明顯增長,歐洲進出口貿易大增,中期業績亦勝預期, 成本控制成功,..29/8前入貨仲有息收

雷曼目標價:123
中銀國際:105.4
瑞銀: 102
大和: 103
高盛: 96
DBS: 82.9

思捷(330) 每手100 (15/8 95.95)

三屆恒指之星,基本因素不變,歐洲業務持續增長,銷售增長按年上升20%

摩通:110

華創(291) 每手2000 (15/8 27.95)

有好既管理層加上銳意做零售界一哥,專心做其零售業務,並且陸續出售非核心業務,賺取特殊收益後派發特別股息予股東。旗下雪花啤酒增長強勁,為集團帶來可觀收入。另,集團應差唔多係時候公佈中期業績。

瑞信:32.6
瑞銀:36
我願化身石橋,受那五百年風吹、五百年日曬、五百年雨打,只求她從橋上走過
Originally posted by littlepig at 2007-8-16 12:27 AM:
個人認為大市還沒調整完, 至少要等22/...
完全同意!
加上次按問題未完全消化
PE 值較高及銀行股最好先行避一避
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 財多學錢 » 港股今日大跌

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。