<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 潮人特搜 » 請大家吾好只為左潮而做人
返回列表 回復 發帖
Originally posted by 阿感 at 2007-12-19 09:16 PM:

有自信,同冇自信o既分別
人型就著咩型.人樣衰.著咩都唔掂
d人著名牌以為好d (從中得到自信)

但如果只在這方面得到自信
恐怖他一生人都要花很多錢....

我本人是應洗則洗的人
平時我的東西基本上用到破了再買-.-
而潮 我也沒什麼興趣
只要能滿足自己的生活
我就覺得很足夠~~~
Originally posted by haukwankin at 2007-12-19 01:10 AM:
睇到你呢個post,我諗起我之前打過既...
這個post令我想起幾日前既事﹗有日同阿媽去行金鋪,見到一位頂盡是中五程度的女學生,拖住阿媽(這位媽媽衣著普通,好大機會不是闊太)睇表,之後個職員就攞左隻卡地亞出黎。阿媽問女﹕「咁貴既表戴番學,怕口口0呂怕架?」阿女回答﹕「梗唔怕啦﹗個化個同學都係咁戴架﹗」之後個女又叫阿媽戴埋一份,一定係氹阿媽既技倆啦﹗我心諗,嘩,2萬幾買隻表返學,阿女你知唔知米貴?
Originally posted by eric911 at 2007-12-19 11:51 PM:

這個post令我想起幾日前既事﹗有...
好多錯字,唔好意思﹗
Originally posted by mhkk at 2007-12-19 22:35:
潮流?
乜梨
我仲著緊10幾年前d 衫褲鞋襪出街
咁你咪復古囉,都係潮o既一種嘛
Originally posted by eric911 at 2007-12-19 11:51 PM:
這個post令我想起幾日前既事﹗有...
當個個都咁著(咁戴)時就唔係潮, 做番自己先係最特別o個個, 因為...
咁先叫style

而且跟人唔係潮, 俾人跟先叫潮
Originally posted by haukwankin at 2007-12-19 01:10 AM:
睇到你呢個post,我諗起我之前打過既...
其實如果負擔得起, 買名牌冇問題嫁
正如好似買車, 林寶, 法拉利咁, 幾百萬一架, 普通人就話佢地成層樓揸出街都痴痴地, 咪又係車一架
但係人地有能力買, 又點解唔買架好d 既車呢, 否則, 有錢又唔用, 搵咁多錢做咩呢?

名牌衫亦都一樣, 有錢買, 點解唔著得好d 呢?

至於名牌衫可以分為兩種既
一種係真正名牌, 用料, 手工, cutting 都係做得好
第二種係潮流式名牌, 用料, 手工, cutting 未必做得好, 但係貴在賣style
Originally posted by sakura310 at 2007-12-19 07:44 AM:
我有d fd佢地都係勁追潮流的
我問過...
我又唔覺得d 名牌衫有幾襟噃
我唔知自己係咪追名牌...其實我覺得自己唔算係lo...
我而家描述下出來...希望大家俾d 意見la..

我唔係一個完全唔買名牌既人....但我覺得自己唔會追lo...
我而家有一個agnes b 同一個y-3袋...但全都係係sale (唔過千)之下買的....

其他咩dior homme...y-3(其他item)...cdg /cdg PLAY/mmj/nbhd/lv/gucci 等等名牌子更加唔會買...因為價錢對我呢個階層來講唔合理

但買牛仔fu 就會冇咁慳...雖然唔會買勁名牌果d...
不過條條都係levis (一般款)lo...貪佢come 著...因為我買時真係會預自己會著十幾廿年...真的

雖然未買過千幾蚊一條牛...但以小弟而家既人工水平...睇中左一條一千到mun 既牛...都會有意欲去買...仲想買一對red wing 走天涯,唔知咁樣又arm 唔arm la

而我而家既3幾乎全部係underground,5cm, h&m, 2%,izzue,大部份係減價時買的...

accessories 就主要係underground, agnes b sport, 同h&m

我覺得自己係會買牌子item,但有自己的自制lo...
只要唔係盲目追就得...同埋係自己的購買力之下,價錢合理(on sale item)唔使視名牌為恥既。

我而家收入水平12k到...衣著就係咁la...每月花2000買3(include all tiems)到...
反而我會睇唔慣有d fd(女仔),係mannings 做sales 月入
6000 度但幾乎個個月都要買lv /gucci/westwood/anna sui等名牌,呢d 咪好似走火入魔lo...

你地又點睇? 歡迎俾d 意見小弟...我唔一定啱ga ma

[ Last edited by edmond511 on 2007-12-20 at 04:03 AM ]
別人笑我太瘋癲,我叫他們0肯蕉先
Originally posted by clkgtr at 2007-12-20 01:16 AM:

其實如果負擔得起, 買名牌冇問題...
我知,但係我想講既係嗰啲一個月得雞碎咁多都仲係要買名牌既人...

況且有冇能力買係好主觀既問題...有啲冇腦既人覺得佢搵6000一個月,用5000去買衫都冇問題,咁你話呢啲人有冇能力???
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 潮人特搜 » 請大家吾好只為左潮而做人

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。