<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 潮人特搜 » (轉貼)gel頭心得.....
返回列表 回復 發帖

(轉貼)gel頭心得.....

gel頭心得.....  

以下幾種髮泥係我自己用過既 講o下佢地有咩好有唔好
faddy:我一開始用既髮泥就係佢 佢第一個感覺比我就係好臭,但係一開始覺得都幾好用 但係一打完波 做完運動 等等既活動 佢就謝左7成 要入toilet搞番起
好煩 同埋千其唔好o係夏天果陣帶番學校 唔係成樽野會溶晒 好核突
唔推介比大家用  

gatsby 髮臘(紅色果隻):佢係我第2隻所用過既髮泥 佢冇faddy咁臭 重幾香
但係就唔咁好用,佢一扢上手 卒雲佢 就超快乾 但係就好硬 好自然 冇令
要唔乾唔令 就要好有技巧 唔知點解 佢係一時時= =一時硬 一時冇咁勁
38蚊 如果大家冇咩錢又唔想買faddy 就建議呢隻

xtah凝土:相信大家對呢隻唔會陌生 因為好多人都覺得好用 ,當然我都唔例外
佢係一隻集自然 持久,打風都唔散於一身既髮泥= =冇咁誇張~但係佢真係幾好用
啞色 你gel完落頭之後 唔鐘意可以再黎過 唔洗洗過再黎 又可以令 你個濕水就令架喇  佢需然貴 但係物超所值 你識用既話 用到5個月-1年 好過你買幾十樽faddy
如果你住元朗 可以推介你去呢幾個地方買 就係元朗廣場樓下既輝皇(附近有大排檔)果度你真係數得出有邊幾隻泥佢都有 冇作大/元朗廣場入面既sasa/康樂路卓越/如果你唔係住元朗 可以o係各sasa搵 唔洗怕架 你買髮泥姐 唔係買m巾

ice erractic(紅色果支):呢隻係幾隻髮泥中最好用既一隻 威力比xtah強大
佢gel完好硬 硬得黎啞色 老師唔摸你都唔知你gel頭 (當然其他一睇就睇得出啦)
好多人都話佢快乾 好難用 你首先可以擠小小落手掌 抄到你想向右邊,左邊,或者向上 抄完之後,再擠 今次可以重手d ,擠完之後,再用另一隻手既手指"奶"少少
用手指將你想整既頭整出黎= =我講得好抽象..但係你照住我呢個方法gel多幾次
你就識 總括黎講 佢係最好用既一隻

講完髮泥 就講o下點gel頭,最基本 就係挖一個手指頭既髮泥 再卒雲o係掌心
咁樣會令髮泥平均分布o係頭髮 令到冇咁害易謝,再將佢抄散
有一d人 就鐘意整到一支支,有窿 個人覺得咁樣非常之核突 ,頭髮泥整出黎就係想
自然 唔會做作,如果你鐘意一支支 點解唔買喈喱 ,其實一句到尾,你鐘意點gel就點gel,自己覺得靚又滿意就得喇 ,我建議既步驟就係
1:挖一個手指頭份量髮泥
2:卒雲
3:抄散 係反你自己頭髮方向上下抄 即係你分右邊界 就向左邊 左右左咁抄
4:抄散之後,自己鐘意就可以用手指轉到佢一支支 個人就覺得轉3,4支就好夠
太多唔好睇
後面 要好睇 你可以試o下以下三種gel法
將後面頭髮用手 手指既"那"位將佢夾埋
又或者向上抄 再用手指尖卒髮泥 轉o係後面 在將佢抄起 抄散
將佢抄亂 上下上下咁抄
後面既頭髮用泥gel完之後要嘖埋定型 咁樣先會持久
xtah凝土同gatsby一樣都勁難洗=_="

所以我唔太中意用
不過gatsby勝在平就真

我而家用緊一隻叫"CREMA COLOR"
係MK "KING 華" 中一間商店到買,
又易洗,又好用
幾正,好似六十幾蚊都係
Originally posted by 物__ at 2008-1-9 01:26 PM:
xtah凝土同gatsby一樣都勁難洗=_=&quo...
我自己用開XTAH........
XTAH持久D..
gastsby...不予置評
Originally posted by leochan1991 at 2008-1-9 01:43 PM:

我自己用開XTAH........
XTAH持久D..
gastsby...不予置評
我之前都有用開XTAH
都係幾用同持久
不過我中意易洗d ge 泥~

驚自己老年甩頭髮甩得勁-.-
Originally posted by 物__ at 2008-1-9 02:24 PM:

我之前都有用開XTAH
都係幾用同持久
不過我中意易洗d ge 泥~

驚自己老年甩頭髮甩得勁-.-
係呀...所以我都唔係經常落泥..用得多好傷頭髮
Originally posted by leochan1991 at 2008-1-9 03:07 PM:

係呀...所以我都唔係經常落泥..用得多好傷頭髮
掂頭髮尾段至中間冇乜所謂o既, 有洗就得
掂得多頭皮就大件事喇
Originally posted by 艾力克 at 2008-1-9 11:42 PM:

掂頭髮尾段至中間冇乜所謂o既, 有洗就得
掂得多頭皮就大件事喇
好似話會生cancer-.-'
WOW首先多謝你打咁多字..應該打左好耐
我好少gel..多數係起身個頭亂到..自己都接受唔到..
先會用少少..我用綠色既G..真係好難洗-.-"
同埋上手無耐就乾左-.-洗手都feel到有d泥係度..好頑固的感覺..
Originally posted by makin at 2008-1-10 12:02 AM:
WOW首先多謝你打咁多字..應該打左好耐...
其實你可以用ice or xtah...ice唔係好難打理...
gatsby真係唔多好用....
i am using both ice and gasb, but i reckon ice is much better, is also more convinence~

like when you are in a hurry and the tube is easier to handle, coz gasb have to open and close the lid and i find it really stickie..
"The only thing that goes with the flow is a dead fish"
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 潮人特搜 » (轉貼)gel頭心得.....

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。