<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 大家點睇o個d長ge感情?
返回列表 回復 發帖

[愛情診療室] 大家點睇o個d長ge感情?

當一段感情長左,耐左,就會覺得好多野係習慣,少左份期待,例如對方打比自己都唔會有咩特別開心,反而有時沉醉緊o係自己ge空間時接到電話會有d唔耐煩....我知對方係好岩我ge女仔,我亦好難再遇到其他可以夾到我ge女仔,但我真係有時會覺得同其他新識ge女仔更有感覺(雖然我唔會真係鍾意o個d女仔),大家請救救我,給我點意見,我知咁落去注定失敗,但對於1個只有20餘歲ge男仔真係好難避免
原帖由 eric1874 於 2008-8-26 10:22 PM 發表
當一段感情長左,耐左,就會覺得好多野係習慣,少左份期待,例如對方打比自己都唔會有咩特別開心,反而有時沉醉緊o係自己ge空間時接到電話會有d唔耐煩....我知對方係好岩我ge女仔,我亦好難再遇到其他可以夾到我ge女仔,但我真係有 ...
我反而想問...你而家20餘....即係段感情有幾長?
i mean你幾時開始有呢果感覺?
樓主唔好搵籍口
你諗清楚自己真正中意既人係咪真係佢先啦
若果真係佢既,你無可能覺得同另一d女人果陣既感覺會好過同自己女朋友嫁喎
原帖由 Asurada129 於 2008-8-26 10:29 PM 發表

我反而想問...你而家20....段感情有幾長?
人地話20餘歲呀版大
可能29嫁啦
其實我個case都同你差唔多

都同而家果個拍左4年了
原帖由 Asurada129 於 2008-8-26 10:29 PM 發表

我反而想問...你而家20餘....即係段感情有幾長?
i mean你幾時開始有呢果感覺?
近3年,2年半開始有lee個感覺,拍左3次拖次次都係咁
得果3年有幾長丫?! 妖~~~~~~~~~
根本以"青春"做藉口, 貪新鮮未玩夠....

如果你想要解決方法....我俾你既係兩個字..... "理智".....
自已參透下啦!!
原帖由 極樂 於 2008-8-26 10:56 PM 發表

如果你想要解決方法....我俾你既係兩個字..... "理智".....
自已參透下啦!! ...
我唔係想玩ga,每次拍拖都好認真,甚至諗到結婚,不過個心入面就好似成日魔鬼vs天使咁,比d鼓勵la大佬
原帖由 eric1874 於 2008-8-26 11:22 PM 發表

我唔係想玩ga,每次拍拖都好認真,甚至諗到結婚,不過個心入面就好似成日魔鬼vs天使咁,比d鼓勵la大佬
朋友,其實個問題好清楚啦
你根本自己知道原因所在啦
你唔願意去接受姐
慢慢思考下啦
這其實是黃子華所說的"鐵達尼極限“,簡單的說,就是一方向要求新求變,另一方就是保持憧憬。

儅一段感情久了,習慣就多了,所有人的感情都是這樣子的,畢竟人是“a creature of habit" 一個由習慣所控制的動物。那我想問問你,你有沒有嘗試添加一點點的新鮮感下去?你有沒有偶爾改變一下生活習慣,平常所做的習慣動作。譬如說,如果你吃完飯,大多是去看看dvd,那你有沒有說去看舞臺劇,或在電影院看電影?或者是,你平常是在外面吃飯,你有沒有試過自己做飯?

感情其實想一杯茶,你可以加CO2,讓他泡泡的,但是泡泡很快就沒有,你也可以加糖加奶,不過,如果你什麽都不加,你也得知道,一個杯子的分量是多少,喝久了,茶就沒有了,你就要選擇,要添水,添茶葉,或是放下茶杯,改喝其他東西。不過,相反,你如果猛添猛添東西落你這杯茶裏面,就算是水和茶葉也好,你最後得到的,只會是一杯你不認識的飲料。
原帖由 極樂 於 2008-8-26 10:56 PM 發表

自已參透下啦!! ...
呢果就係我估緊....
時下既青年人比較貪新鮮....

ps...我已經跑緊9年長跑啦....
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 大家點睇o個d長ge感情?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。