<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 點樣幫到佢!?
返回列表 回復 發帖
同我個case一模一樣,我女朋友又係成日因為屋企問題搞到吾開心
我自己就覺得家家有本難念的經,自己女友都係甘話,好難插只手落去,我宜家做既,都係盡可能多d關心佢,有咩就同佢傾,開解佢,盡量吾好比佢有機會亂諗野甘咯
關心有好多種既,吾一定話要傾電話或者msg架,就你個case,你得閒可以約下佢出下去拉(佢肯同你講心事,應該都幾熟拉?),又或者有時甚至可以去到佢屋企樓下,叫佢落黎,同你坐埋一面傾下計又得,咩方法都好,我覺得都係要比返d warm既感覺佢,你能力許可的話,甚至可以教下佢點野諗野,等佢吾好成日都覺得點點點而搞到吾開心,不過呢個就要睇你自己拉,一個吾好會弄巧反拙
我以前女友個屋企又係咁,佢個老豆痴線既,當正自己係皇帝,當老婆仔女係奴婢!

咁有乜方法幫到佢呢? 我既經驗係呢個方法:

追佢啦! 咁好既時機都唔追佢,仲等幾時?? 佢既家庭問題就係俾你入位去關心佢既大好機會! 每逢佢有唔開心,你就俾d理性分析加感性關心過佢~~ 咁佢就會覺得你係個關心佢同可以照顧佢既人囉~~

至於佢既家庭問題,老實講,我讀social work既,我覺得一個普通人係幫唔到另一個人去解決家庭問題。家庭問題始終要由家庭成員共同解決的。你可以做的,我相信是對佢同屋企人既問題俾d意見,例如佢點樣去支持佢媽咪,點樣去同老豆溝通......但更重要的,就是你俾佢多d關心同支持。你係真心既話,佢係會感受到的~~

[ Last edited by gundamman678 on 2005-8-10 at 11:19 AM ]
軍階: 中尉
座機: RGM-79 SP II
開始準備聯邦軍官升級試! 向大尉軍階目標努力!!
Originally posted by at 2005-8-10 12:26 AM:
同我個case一模一樣,我女朋友又係成日...
明白明白~但今日發生件好炎重既事情丫
佢個fr(女)都知道左佢家庭有問題~我話佢知ge
佢去左個女仔home揾佢~
個女仔見到佢知后~無理佢~自己一個出左去
之后~佢個fr打俾佢!問佢去邊
佢話去行街~使唔使陪你呀~
佢話唔使丫~
仲之態度好差啦€
佢連fr都唔理啦~死啦~~
Originally posted by gundamman678 at 2005-8-10 11:18 AM:
我以前女友個屋企又係咁,佢個老豆痴...
係~羅~人地家事~無理由插手的~
Originally posted by conversekita at 2005-8-11 12:31 AM:

明白明白~但今日發生件好炎重既事情...
甘你呢個時候多d action拉,就算吾係鍾意佢,係朋友既立場都要盡可能關心佢,一個人既時候最易亂諗野架,如果你驚佢吾要你陪,倒返轉頭你約佢食飯之類,要佢陪你拉,多d同佢傾計拉
Originally posted by at 2005-8-11 12:39 AM:

甘你呢個時候多d action拉,就算吾...
嗯~我都覺得應該係咁~
唔知係咪真係人魚大魚多問題~
唉~~~~
好似d神父既老套說話
只需要一對聆聽既耳朵...
不過最好係拒唔開心果陣盡量哄到拒笑
盡量多d陪下拒
等拒解決好問題我諗拒都應該知道你對拒係點...
就算拒唔明白你既心意
但一齊對住咁耐總會日久生情既...
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 戀愛起義 » 點樣幫到佢!?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。