<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » [求助]打算買D80,有甚麼要注意?
返回列表 回復 發帖
Originally posted by toro at 2007-5-14 09:56 PM:

咁上下啦食人隻車咩
最好有埋泵送,Nikon都有printer咁啦...講笑,真係唔好食人隻車
其實送果D有冇用?要贈品用定要平D自己買好過?(卡,代用電之類)
Originally posted by hold_find at 2007-5-14 22:02:

最好有埋泵送,Nikon都有printer咁啦...講笑,真係唔好食人隻車
其實送果D有冇用?要贈品用定要平D自己買好過?(卡,代用電之類)
氣泵呢隻最好用、夠大風

1152 x 1728 PIXEL下載

Originally posted by 小小康 at 2007-5-14 10:51 PM:

氣泵呢隻最好用、夠大風
邊度有送/賣?幾錢?
Originally posted by hold_find at 2007-5-14 23:56:

邊度有送/賣?幾錢?
要俾錢買,around $50~$70
dd介紹果間DC WAVE,印象中係旺角最平,好似賣$60

深水埗LB 上次見到賣$50咋
地址:深水埗長沙灣道220號A2 一樓 (深水埗MTR D出口, 投注站對面,LB Shop樓上)
Originally posted by d228216 at 2007-5-14 08:57 PM:

試有冇走焦同有塵....
菜街頭...銀龍格離
我想問點試走焦?
有塵是指鏡頭的鏡面(最外面向被攝物及最拉近CCD的那塊),還是鏡頭內部?

[ Last edited by hold_find on 2007-5-15 at 03:11 PM ]
我想問D80的機身用甚麼物料做的?
我只知道D200是鎂合金,D40X是塑膠,但dcfever說D80用是"patic"(是打錯plastic嗎?),到底是甚麼物料?

此外,官網有幾項說明
觀景器類型
固定眼平五菱鏡;內置屈光度調節(-2.0 至 +1.0m-1)

對焦屏
B 型光亮磨砂對焦屏 Mark II 連重疊式對焦區及按需要而顯示格線
請問是甚麼來的,我看不明白...
Originally posted by hold_find at 2007-5-15 15:09:

我想問點試走焦?
有塵是指鏡頭的鏡面(最外面向被攝物及最拉近CCD的那塊),還是鏡頭內部?

[ Last edited by hold_find on 2007-5-15 at 03:11 PM ]
想要對焦既地方但唔清,有少少out-focus,就已經算是走焦。
對住啲靜止o既物件試會容易啲、準確啲 !!!

當然是鏡內啦
鏡面啲塵自己可以用泵吹走,鏡內有塵就要攞番廠清潔嫁啦!!!
當然是睇睇支鏡有冇發霉啦 !
買咗機未呀 ?
Originally posted by 小小康 at 2007-5-18 12:04 AM:
買咗機未呀 ?
未呀!
諗住申請張信用卡,買完機條數攞多部DC仔,家人用and合照用,點知昨天收到信話唔批,可能要等到6月再出有迎新禮品的信用卡出先買得
最後一個問題
假設我會在不同店買機,e.g.Citicall買機,永成買鏡,那我應該買機先定鏡先?
因為要買了一樣,再拿到另一間店馬上用來試另一樣,不知怎樣才會比較方便?

另外,新手的話,Tamron應該買A-09還是A-16會比較好?
A-09的焦段好像比較好,鏡片組也多一點
但A-16是較新款的,而且是Di II系列,為DSLR專用,不知會不會有好一點的成像?
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » [求助]打算買D80,有甚麼要注意?

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。