<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » 點影靚相?!
返回列表 回復 發帖

點影靚相?!

我知呢到有好多影相高手係到.......
我有野想請教!!

就係點樣可以影到靚靚bb相呢?
你地知bb笑果陣, 多數手郁腳郁, 而且笑一笑就停....
我特登買部防手震相機....諗住可以影得清d....(唔會矇)
點知試果陣我係相機面前揮手......試影......
唉....仲俾d sales 串: 就算你用幾萬蚊買部相機, 都未必影得清楚.......

但係我最後都買左部新既相機.....
不過影出黎既效果都唔係咁好.....

我果部相機係Canon Digital IXUS 860 IS
我應該點影, 會影出靚相呢?!
請指教!!!!
Originally posted by 極樂 at 2007-11-29 12:49 AM:
...
don't use flash with baby, so i suggest u use high ISO, e.g. ISO 800. canon's processor and sensor is pretty good, so it should produce good enough pic.
Originally posted by 極樂 at 2007-11-29 12:49 AM:
...
【影音數碼講】 有好多高手可以幫到你
7    6      5    4     3    2    1
Originally posted by foto188 at 2007-11-29 01:39 AM:

don't use flash with baby, so i suggest u use high ISO, e.g. ISO 800. canon's processor and sensor is pretty good, so it should produce good enough pic.
乜唔係低 iso 先好咩?
我唔可以開閃光燈架喎!!
Originally posted by Triangel at 2007-11-30 11:21 AM:

【影音數碼講】 有好多高手可以幫到你
唔該曬!!
無留意有呢到添......

我知呢到好多高手....
不過無人出招
Originally posted by 極樂 at 2007-11-30 12:40 PM:

唔該曬!!
無留意有呢到添......

我知呢到好多高手....
不過無人出招
边可能咁快手!
7    6      5    4     3    2    1
Originally posted by Triangel at 2007-11-30 02:24 PM:

边可能咁快手!
如果高手出招.....應該好快......
最怕係......佢地唔出招咋
Originally posted by 極樂 at 2007-12-1 02:13 PM:

如果高手出招.....應該好快......
最怕係......佢地唔出招咋
班友可能出晒去影靚女!
...
防手震只能夠幫都揸相機果個人既震動
如果被影既主角係郁嚟郁去既, 防手震係幫唔到忙既

你影bb, 我諗你係唔開閃光燈影嫁喇
當唔夠光既時候, 相機(860 IS 應該係全自動)快門就會自動set成慢快門
而防手震係唔會提升快門速度

所以用860 IS唯一可以幫到提升快門速度的話, 就只能夠提高ISO
當然提升ISO 影出嚟noise會比較大

希望我呢個低手可 以幫到你喇
...
矇: 原因分走焦( FOCUS ) 及 慢快門 ( SHUTTLE SPEED )

影bb 不能用閃燈的, 所以在室內的話盡量開多D燈.

如何提高快門:
光源夠, ISO 夠高, 影bb 須要 1/160 (靜止) 至 1/320 (活動).

如何減小走焦:
使用較細光圈, 約f4.5 - f6.3, 但細光圈會影响快門速度, 故要權衡處理.

防手震功能:
只防你自己手震, 幫助不太大.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 相機版 » 點影靚相?!

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。