<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]
返回列表 回復 發帖
Originally posted by babo at 2006-4-25 09:54 PM:
' f+ x1 u1 h' o8 O香港教育既問題一向都係..
9 Z/ w" d% e% A社會既要...
6 ]  L) U0 T' d$ W0 g係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要+ j3 Y6 b: h% E1 H+ D7 h
其他野之後先算la... 但如果真係乜都唔識,讀死書,咪又係做唔得耐
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 09:57 PM:
7 ~! `2 Q5 J% S4 u% m
0 o6 P1 z2 \; {唔係個個一樣嘛~6 I7 [  ~5 E) C$ U/ q& d% ~+ n' O
死背,比理解易,但係唔識轉,冇奈最多人係咁
5 T% D6 {: g7 Y6 ]- ~係wo... 唔識轉彎,個個做ge野一樣... - Z+ a0 Z/ L0 b! o" Q
無奈死背又係達致高分ge最快方法...
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 21:57:
4 l# h$ ~# j3 g4 Q$ B
, x6 z) n! j8 [: V' w; {4 A係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要# ^% {, \3 \* u7 s2 p
其他野之後先算la... 但如果真係乜都唔識,讀死書,咪又係做唔得耐
# r0 X4 B; _5 Q' N7 [
7 e% [, P/ r& ~2 f最重要既都係錢姐
.
Originally posted by kgkgkg212121 at 2006-4-25 09:57 PM:1 a; r+ V' f1 N3 ^# }* c( r

6 U) b: d. B$ y$ L( c, v. s. z係... d人睇ge就係希望搵到份好工先, 所以分數係短期內ge需要; x* V# j8 q  r9 x& |6 l1 Z% Y, h
  A1 ]+ w8 j% h5 i  j不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多# B# ?) Y" r) M5 v; [0 R
好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:00:% X& z3 Y% [: A/ q9 f! Z3 {1 w; \
. x5 t: ]% Q/ P
不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多
2 T) Y: g" o4 ]0 ?$ G1 V7 |2 S4 t9 J好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
% I% b+ o; k8 B( c9 {, M
5 _- I% B: v, p/ G* v+ [5 m2 U0 W, |- ?最實用係English
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 09:59 PM:
! N3 B# J: B; x2 F; [  V! `1 n- S) W# y9 p$ a
! e0 S; A. _- e2 A
最重要既都係錢姐
" ~, r6 `, h) U% A$ P' \1 Y而加係d"知識型經濟"(其實都唔知係乜=.=")
* O/ C5 t% f- c2 ?證書=起薪點
* ?8 W: L) W' r' f證書越多,人工越多
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:02:  H* Q4 I. A7 J3 c% t) w; ~, i
# z0 E$ U6 V+ q. m; H' ~6 u- P
而加係d"知識型經濟"(其實都唔知係乜=.=")
' N. d; _% {/ o1 Y/ g2 n# j1 b: D證書=起薪點
8 {/ Y: E& i6 w; u# I; n1 P3 d證書越多,人工越多
  r, t+ W. \( B  c7 S

b1 j! c5 P4 W$ a" I* J2 }" n2 H分數影響一生~
.
Originally posted by 155220 at 2006-4-25 10:01 PM:2 f: ?6 z& H* \! x6 E% n
7 y3 J# P( m6 H: G

1 {6 I% z+ p. b2 p* J8 l+ B最實用係English
. n" m( C8 n7 V/ ?7 Z+ f" z
但係又要攪"母語教學"喎~
6 ~! ?- q  q! u8 M0 V: P+ ~% P<---苦笑
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 10:00 PM:6 o4 B6 y! n3 K) ?) c
6 h% @) q1 X$ s3 k" b' @, ^" Z
不過除左語文科,其他實用性真係唔係好多
8 t7 D1 V7 ]" [/ K好似我講的phy chem bio 3科,唔係做有關行業,真係冇咩作用,但有關職業,5隻手指都數得曬
1 S" }; o% z# M係,phy chem bio,任何ge史,geog,文學...呢d都係做有關行業先有用
! O/ y6 a# O0 ^! T( }/ {最有用係乜,咪商科果d lor~~
Originally posted by YUEN_LOUIS at 2006-4-25 22:03:
5 R) V7 f( \" f- j& o( N4 d8 S/ W" @+ b- r
但係又要攪"母語教學"喎~. T1 b& ^, C% V+ D
<---苦笑
. ^: _! W1 L/ O5 M0 A5 l

K% l! n3 p( j2 a2 N6 J( {& l% W不過我讀英中' C8 v8 E/ T6 i- g9 ?0 B) W
' T" t, p/ g/ b7 p1 g
如果我讀中中,就算係同一班人,我既名次可以升廿名以上!(我宜家得頭30%)
.
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN » 吹水版 » [討論] 星期二檔案 [樂:good topic]

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。