<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » IQ 方程式 (叻人先解到)
返回列表 回復 發帖
設一開始, 我是 a , 我會見到 2 黑帽
那等於 最多得1 白(有的話都是自己)

if 我 是白 , b 就會見到 1 黑1 白, 故b不會被釋放
而這時 c 亦會知道b 見到1 黑1 白
c就會知道自己是黑色.

可是, c 沒有出聲說自己是黑色
這就等於懷疑看自己是甚麼色.

並說明 b 不是看到1 黑1白

而既然c 是黑, 而現在又不是 1黑1白 or 2白
那我也是黑~

[ Last edited by misa on 2006-9-11 at 11:00 PM ]
Originally posted by sakura310 at 2006-9-11 09:29 PM:
說真的
我明白你題目說甚麼
但不知...

假設你係abc其中一位,叫你推理出自己戴咩帽,你怎樣知道
Originally posted by hk853 at 2006-9-11 06:44 PM:

你個答案係假設左3個犯一樣咁醒
只要其中一個蠢少少
其實唔係,如果係3黑,假設自己係a,如果b或c醒少少,佢地可能走咗先,
咁自己就......

[ Last edited by scorerhk on 2006-9-12 at 02:50 AM ]
雖然對呢題都仲係有疑問
不過算了

我試用另一個方法推,避左d問題
首先是我們三人都看到對方帽子,而看不到自己的
但別忘了,國王是知道答案的,而且佢鐘意叻人,所以佢俾我地GE難題一定唔易解
假設我係佢地其中一個啦
如果係三白,咁大家都走哂,國王無咁笨掛
如果係兩白一黑,這不是可能,因為我已經見到兩黑帽
如果係兩黑一白,因為我見到兩黑帽,自己就一定係白帽但我始終要等結果,而佢地見到我係白帽,若見對方走,咁自己就係白帽,對方唔走,咁就係黑帽,這麼簡單推出來,國王無咁好死掛
所以就知道三人都戴黑帽,故意留難我地 XD

好似推得有點狡猾 ahaha^^
唔好無聊啦
出埋D無聊問題就話係IQ方程式
三個人有幾難諗
人地本身係十個機械人
分別係黑白色.
要你估GA
Originally posted by stephanie at 2006-9-12 06:40 PM:
唔好無聊啦
出埋D無聊問題就話係IQ方程式
三個人有幾難諗
人地本身係十個機械人
分別係黑白色.
要你估GA
咁又係你又真係幾無聊

積分 0
發帖 4
注冊 2003-10-23

做左咁多年CD-ROM,一開口就講無聊野,吾知口臭

睇哂其他人D答案就話EASY

你咁叻,就由你設計一個''十個機械人,分別係黑白色'',比我去估

設計吾到就證明你IQ低能

[ Last edited by playbr2 on 2006-9-13 at 01:15 AM ]
鬼唔知要估咩
就係見你代能先出聲
我根本無睇過答案

有十個機械人分別係黑或白色
他地都唔知自己係咩色GE
每當佢地知道自己係咩色GE話就會爆炸
而家佢地十個圍埋一起睇下對方
唔準出聲唔準郁
第一次圍埋無事再散開
第二次又係咁
直到第四次圍埋就有機械人爆炸
而家問你點解爆?
有幾多個爆?

要有思維咁諗,唔可以老作
雖然我唔覺呢題難
但比起你GE,三個人.有聊得多
出題GE呢位先生
你鐘意可以問下人或上網搵下GE
無人會知GA
嘜個叫做天知地知咁解
Originally posted by stephanie at 2006-9-13 01:33 AM:
出題GE呢位先生
你鐘意可以問下人或上網搵下GE
無人會知GA
嘜個叫做天知地知咁解

你真係ON能九,一睇你D設計就知低能啦,

人有人玩,你有你玩,咩叫無聊

你設計D低能野咪重無聊,你自己係道老吹連答案都冇

話人無聊,比人挑戰又冇料到

係有料既我比多次機會你再設計一個''十個機械人,分別係黑白色'',比我去估
白痴
真係唔知邊個無聊
好老實
條問題唔係我出
答案我有
不過量你都睇唔明
都唔知你老母生你出來做咩無腦ge

我出左
你又唔夠膽答
叫人出過
真係你老母都覺得無面啦
白痴低能仔
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » IQ 方程式 (叻人先解到)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。