<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » IQ 方程式 (叻人先解到)
返回列表 回復 發帖
Originally posted by stephanie at 2006-9-14 11:51 PM:
白痴
真係唔知邊個無聊
好老實
條...
咁你老母又幾白痴下,生個屎忽鬼罵stephanie的老母

1.係你一開始話人先,我得罪過你D咩

2.你我罵戰都好,我吾想再講你娘親........OK

3.我叫你自己原創一個GAME 比人玩

4.你哥個GAME我玩過類似的,但哥個只係一個捉字蝨既GAME,同推理(if....) 冇關

5.如果你哥個GAME真係''推理(if....)''GAME,請開新貼post出去比大家玩

6.如果你開新貼post左出去,有人連GAME都未玩過就罵你無聊,又講你娘親,咁你係咪好開心先
講真...我無意差隻腳落黎同playbr2 閣下和stephanie一齊討論
不過呢~~
我又睇到d野好不爽lor~
我諗我真係唔知無聊ge定義係咩
又或者係stephanie佢唔知無聊定義係咩
更甚者,可能我地兩個都唔知

但係呢...
對數學邏輯要用得上「無聊」呢兩個字
我就覺得好過分
stephanie你一d都唔識尊重數學
連數學最基礎ge野係咩都唔知就係度話無聊,我問你,你答得出嗎?就算你答得出,你識尊重佢咩?
唔好以為你識解一兩題難d ge題目你就可以係度話人地d題無聊
如果真係如你所講,呢d推理題係無聊的話,我勸你唔好用電腦啦,因為電腦都好無聊,除左0同1,同埋邏輯,電腦就咩都唔識,電腦都係做d無聊ge野,你都無謂用d咁無聊ge野啦,係咪先?用左只會使你變個無聊人,係咪先?

你覺得呢題易,咁佢咪易lor,但係唔可以用無聊黎形容數學裡面任何一個問題
我唔認為有人一開始就可以解到你出哥題
無左playbr2 出ge呢題做基礎,d人點會諗到點解你呢題(要是真的解到的話)
如果無左數學ge概念,你連一句話都講唔到,唔好講打字添啦

一個無真正讀過數ge人竟然話數學無聊
就正如我無見過你,但係周圍唱你點衰點衰一樣
其實數學一d都唔無聊,無一樣野係無聊,你唔可以話你用唔著數學就咁話佢
唔好唔記得,你睇緊ge電視,點會有畫面?係因為光的三原色ge適當配合
佢地點配合?係由數據控制,咁咩去控制數據?係由程式控制,咁程式內容係咩?咪又係0同1呢d簡單邏輯
再講,你聽唱,電腦(包括mp3哥d)唔識音樂透過有系統的邏輯方法轉為數字,電腦根本播唔出唱
其實所有野都同邏輯有關,但你你偏偏話邏輯係無聊,即使你話佢一小部分係無聊都係0岩
你而家講話呢題數無聊,正正就表明了你對邏輯根本唔了解
咁你仲係度講咁多野做咩?

仲有就係,件呢事邊個0岩邊個錯明眼人一睇就知
係邊個先撩起件事先心知肚明
點解佢唔可以自律下,係咪都走入亂講野,唉~
Originally posted by sakura310 at 2006-9-12 11:16 AM:
我試用另一個方法推,避左d問題
首先是我們三人都看到對方帽子,而看不到自己的
但別忘了,國王是知道答案的,而且佢鐘意叻人,所以佢俾我地GE難題一定唔易解
假設我係佢地其中一個啦
如果係三白,咁大家都走哂,國王無咁笨掛
如果係兩白一黑,這不是可能,因為我已經見到兩黑帽
如果係兩黑一白,因為我見到兩黑帽,自己就一定係白帽但我始終要等結果,而佢地見到我係白帽,若見對方走,咁自己就係白帽,對方唔走,咁就係黑帽,這麼簡單推出來,國王無咁好死掛
所以就知道三人都戴黑帽,故意留難我地 XD

好似推得有點狡猾 ahaha^^
紅字有問題

1.因為我見到兩黑帽,自己就一定係白帽但我始終要等結果=等咩結果等睇下有冇人走先,但第一個人走左其他就吾比走(只放一人)

2.而佢地見到我係白帽,若見對方走,咁自己就係白帽=佢見到一白帽一黑帽又点走

3.對方唔走,咁就係黑帽=咁如果真係兩黑一白呢都冇人可以馬上走架(除左用推理方法之外)

[ Last edited by playbr2 on 2006-9-15 at 03:50 PM ]
原來只可放一人 haha~
我仲以為可以三個放哂添~
講真,我ge解法同之前ilovesai666 ge方法基本一樣
不過我自己做完就覺有d疑問(陣間先講)之前我亦都說過有疑問,而且,既然同佢做法一樣,我再一次出黎都無意思 XD

咁我解釋下我個方法啦,即係你話有問題哥part
因為我係以"總之有人放就得,唔理係幾多個人"ge前題去諗的
所以以下解釋係以"總之有人放就得,唔理係幾多個人"GE思路,肴望樓主唔好見怪

1.因為我見到兩黑帽,自己就一定係白帽但我始終要等結果=等咩結果等睇下有冇人走先,但第一個人走左其他就吾比走(只放一人)
等結果,就係等睇下B同C有咩反應

而佢地見到我係白帽,若見對方走,咁自己就係白帽,對方唔走,咁就係黑帽,這麼簡單推出來,國王無咁好死掛
真係唔好意思,因為呢一PART我跳得好快
我而家解釋下
首先我係諗如果係兩黑一白哥時,我見到B同C都係黑,咁我唔知自己係黑定白
所以要睇B同C反應
如果我係白,B同C都係黑
咁係B眼中,就會係一黑一白,B就要等C答案,因為佢都唔知自己係黑定白
如果C走,即係話C見到兩個白帽,而B又見到A戴白帽,咁即自己都係白帽啦
如果C唔走呢?B就會知道C見到的就係一黑一白,咁即係B佢自己係白啦

我呢個方法,講真,唔係話解道題,而係諗最有可能的情況
因為國王話要考叻人,而三白,兩白一黑,兩黑一白,呢三個情況都好容易有人快速得到結果
所以國王無理由俾D咁易GE題目,所以最有可能的只有三黑,玩殘三個犯 XD

好啦,而家等我講下我點解有疑問啦
不過係呢度我先要講對唔住先,因為要我暫時借住ilovesai666 ge答案黎幫助講解,而且我ge疑問亦都出現在ilovesai666 ge答案度
我並唔係話ilovesai666 ge答案錯,對錯唔係我講,因為呢題唔係我出ge,是樓主決定的
希望ilovesai666佢唔好見怪啦,在此再說多次對不起
另外,也希望樓主體諒,我ge疑問亦同你出ge題目有關,但我沒非說你的題目有錯,所以希望樓主能理解,如真的有得罪或說得不對,我也只能再說聲對不起

a,b,c三人......
a看見b,c兩人都是戴黑帽....a便會想....
假如a戴的帽是白的....
b看到的便是白帽跟黑帽....
那麼b便會猜想自己的帽是白帽還是黑帽....
若果是白帽的話....
c一定看到兩頂白帽子....
那麼c應該能達成條件....
但c沒有表示...    <====****
即b戴的是黑帽
結論是當a戴白帽的話...
b應該知道b是戴黑帽而達成條件....
但b沒有表示....    <====****
表示a戴的不是白帽....
那麼a就能猜想到自己是戴黑帽的....

3人同樣想法....放得.....

留意打星哥兩行,陣間先講咩事
先講下個遊戲ge野先
題目並無講個遊戲開始左未,或者係咪進行到一半,又或者已經結束左
重點是...題目並沒有三人有咩表現
如果我係置新其中的話,我會覺得我自己睇題目時就等同係聽緊講解,而且並未見到三人
當我睇完題目去諗,就等同遊戲開始,一開始我就見到其餘兩個人係黑帽
我諗題目容許我地代入ge時間就到此為止
因為根據題目所講,我地最多係見到有兩個人戴黑帽,而之後各人ge反應,我地係唔知的
因為題目亦沒有俾有關ge資料我地
好啦,講咁耐終於到我ge疑問啦(唔知有無人明我講咩呢? haha^^)
就係打星哥兩行,我地都唔知B同C有咩反應,因為題目無講到
因為我地係睇題目哥個,所以知道係三黑先,然後再去諗,咁我地就梗係知道如果係三黑,假設我係A,咁B同C當然無反應啦,因為我地已經知道結果,知道B同C一定唔可能有反應

咁但係,見到有反應定係無反應,呢個真係要睇實際情況
而且真係到我地落場玩,我地就係唔知哂三個帽係咩色,亦都唔知另外兩人睇到D咩,咁就真係要睇實際情況先可以判斷到
而家我地諗佢地無反應,所以先會推出三黑的結論
實際係咪咁,題目就無提示
所以我就覺得有點困難
我地都唔知B同C之後GE反應係點,我就推唔出結論
所以之前我先話,用另一個方法黎做,避左D問題

不知為何最近都喜歡打一大堆字,請見諒

[ Last edited by sakura310 on 2006-9-15 at 05:36 PM ]
Originally posted by sakura310 at 2006-9-15 05:12 PM:
原來只可放一人 haha~
我仲以為可以...
玩GAME 係我地,所以D人既反應,思考及自己扮演誰(a,b,c)都自由決定

知道係三黑先,就係開始推理的第一步

提示 ''他們三人皆帶黑帽'' 是方便你去推算,

即係話第一步,你要先假設自己戴黑帽,又見另外二個犯人頭上戴黑帽,咁三人皆帶黑帽咪冇得玩囉

所以進入第二步,你要假設自己戴白帽..............推算........推算

冇講途中D人既反應同有冇人走=因為冇人走到(同開始條件三黑帽有關),既係話''就係必需要其他兩個人冇反應'',我吔先可以用代入法去反射答案,推出答案

[ Last edited by playbr2 on 2006-9-15 at 07:37 PM ]
to sukural310
我非常之認同你ge講法
不過你有所誤會
我本身都係條讀pure maths的
我都好鐘意呢類形ge問題
但我無話過數學無聊
我話出呢題ge本人無聊姐

to playbr
呢題絕對係邏輯問題
而且絕對不淺
如果你認為係捉字ge遊戲
咁我都無辦法
只不過係證明你個人ge問題
Originally posted by playbr2 at 2006-9-15 07:25 PM:

玩GAME 係我地,所以D人既反應,...
簡單直接的回答:明白了 XD

我係d人俾反應哥度搞唔掂之ma hahah~^^
這是我對現實情況的執著 XD

[ Last edited by sakura310 on 2006-9-15 at 08:34 PM ]
Originally posted by stephanie at 2006-9-15 07:47 PM:
我非常之認同你ge講法...
你係咪有病,人地出問題有咩無聊

咁你夠出題啦,你又係咪無聊先

枉你讀P.M 重吾認錯,末見過D人自己計錯數重要話人,

你吾學1+1=2 先,咁你又点d(y/x)ㄚㄚㄚ ,你一出世重勁過牛頓

你可能係數學博士添,不個你竟然話基本野無聊,睇小D基本野,我就末見過D叻人會睇低自己學術方面任何基本野囉

你有''吉屎''就開POST比大家去挑戰你,咁先叫數學精神

係我個貼回覆係冇意義的無聊行為,我等緊你開新貼

希望你真係有料開啦
Originally posted by stephanie at 2006-9-15 07:47 PM:
我非常之認同你ge講法...
你當然無話數學無聊啦
不過係你對呢題邏輯題目話佢無聊之ma,你係咪想咁講?

你自己在15帖中講ge

「唔好無聊啦
出埋D無聊問題就話係IQ方程式 <====**** (係你自己話人地條題目係無聊ja)
三個人有幾難諗
人地本身係十個機械人
分別係黑白色.
要你估GA 」

真係抱歉啦,我真係唔知原來你係讀純數的
不過,不幸地我都係讀純數
讀純數的人居然可以「睇唔起一條題目」到用無聊去形容佢
我唔在乎你係邊度讀
但係作為同門的我(唔知係學長定學弟),真係唔知講咩好
兩個字:失望
返回列表 回復 發帖
<<新主題 | 舊主題>>
娛樂滿紛 26FUN» 吹水版 » IQ大挑戰 » IQ 方程式 (叻人先解到)

重要聲明:26fun.com為一個討論區服務網站。本網站是以即時上載留言的方式運作,26fun.com對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意見,並非本網站之立場,用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者發現有留言出現問題,請聯絡我們。26fun.com有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言,同時亦有不刪除留言的權利。切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。